Piskóta:
40 gramm étcsokoládé,
60 gramm cukor,
50 gramm liszt,
30 gramm vaj,
10 gramm kakaópor,
csipet só
2 tojás, a fehérje habnak felverve és a sütés előtt szilikonos fakanállal óvatosan beleforgatva
Étcsokis mousse:
100 gramm étcsokoládé,
2 tojássárgája,
10 gramm cukor,
1 dl tej,
1,5 dl habtejszín,
5 gramm zselatin, amire 20 gramm hideg vizet öntöttem
vagy 2 lapzselatin 5 percig hideg vízben áztatva, kinyomkodva a puha lap egy 20 ml forró vízben feloldva
Tejcsokis mousse:
100 gramm tejcsokoládé,
2 tojássárgája,
10 gramm cukor,
1 dl tej,
1,5 dl habtejszín,
5 gramm zselatin, amire 20 gramm hideg vizet öntöttem
vagy 2 lapzselatin 5 percig hideg vízben áztatva, kinyomkodva a puha lap egy 20 ml forró vízben feloldva
Fehércsokis mousse:
100 gramm fehércsokoládé,
2 tojássárgája,
10 gramm cukor,
1 dl tej,
1,5 dl habtejszín,
5 gramm zselatin, amire 20 gramm hideg vizet öntöttem
vagy
2 lapzselatin 5-10 percig hideg vízben áztatva, kinyomkodva a puha lap és 20 ml forró vízben feloldva
+ Kakaópor a tetejére.
A piskótához először felolvasztom a csokit a vajjal és a többi hozzávalóból piskótatésztát készítek, amit 160°C-on 20 perc alatt megsütök egy 24 cm átmérőjű tortakarikában.
Hagyom teljesen kihűlni, utána kezdem el készíteni a mousse-t.
Akár előző nap is meg lehet sútni a piskótát, de akkor kihűlés után folpackba kell csomagolni, nehogy kiszéradjon.
Mindegyik mousse ugyanúgy készül.
A tojásokat a cukorral kikeverem, majd az 1 dl tejet melegíteni kezdem és hozzáöntöm a tojásos masszához.
Vsszateszem a tűzre és krémet főzök belőle.
Amikor leveszem a tűzről, beletördelem a csokit és hagyom elolvadni benne, közben kevergetem.
20 percet hagyom hűlni.
Közben tejfől állagúra felverem a habtejszínt, hozzákeverem a csokis masszát.
A zselatint langyos állapotban hozzáöntöm és jól elkeverem, majd a torta karikában lévő kihűlt piskótára öntöm.
20 percet pihentetem mindegyik mousset, mielőtt ráöntöm a másik réteget.
Újabb 20 perc pihentetés után ráöntöm a harmadik réteget is.
Egy éjszakát pihentetem a hűtőben, hogy jól összeérjen, majd másnap kakaóporral megszórom a tetejét.
Lehet gyümölcsös mousse-t is készíteni.
Nagyon szép, ha az egyik réteg 100 ml áttört epervelő,
a második 100 ml áttört málnavelő,
a harmadik réteg 100 ml áttört áfonya vagy szedervelő.
A fenit mousse hozzávalók kellenek hozzá annyi különbséggel, hogy a zselatin mennyiségét dülázni kell!
A cukor mennyisége is emelhető kb, 3 evőkanállal, mivel nem túl édes egyik gyümölcs sem (ízlés szerint)
A csirkemellet kockázzuk fel, olívaolajon pirítsuk meg. Adjuk hozzá a felaprított fokhagymát és a káposztareszelőn lereszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, összevágott friss oreg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a felkockázott, hideg margarinnal. A tejfölt hozzáadva jól összegyúrjuk, és fóliába csomagolva néhány órára (vagy egy éjszakára) hűtőb...
Elkészítési idő: 0,5 h Nehézség: Közepes2. Elkészítés Robotgéppel verj fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyíts el 1 kis csipet sóval és 1 ek étkezési keményítővel. A felét add...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElőször a tölteléket készítsük el, mert csak hideg tölteléket használhatunk. ♥ Töltelék elkészítése ( dió-mák) A dióhoz és a mákhoz keverjük a hozzávalókat a cukor és tej kivét...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes