menu

Családireceptkönyv.hu

Túró és sajt készítése


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Túróhoz:
1 liter joghurt
1 ek ecet / én almaecetet használok
2 nagy csipet só

Sajthoz:
1 kg túró
1 liter tej
Egy külön fazékbe víz,
1 ek só
1 tk szódabikarbóna vagy sütőpor
10 dkg vaj

Elkészítés:


1 liter joghurtot vagy aludttejet lassan melegítek egy evőkanál ecettel és a sóval, de nem forralom fel! Néha megkeverem.
Amikor látom, hogy a tej kicsapódott, konyharuhával kibélelt tésztaszűrőben borítom, hogy a savót leszűrjem.
Amikor a nagyja már kifoly belőle, óvatosan megtekerem a konyharuhát, mint egy kis batyut, összefogom a négy sarkát. Így még jobban kinyomom belőle a savót. Hagyom pár órát még csöpögni, néha megcsavarom. Minél több savó jön ki a túróból, annál szárazabb lesz, ezért nem szabad nagyon kinyomkodni...

1 kg turót fel forralok 1 liter tejben de ne főljön le szüröm fa kanál segitségével ki nyomkodom a savót belőle.
1 fazékba oda teszek vizet főni.
Erre ráhelyezek 1 tálat amibe bele öntöm a sajt masszát 1 evőkanál só 1 teàs kanál szódabikarbóna vagy sütőpor kb 10 dk vaj (én házi vajat használok de jó a tea vaj is) kavargatom amíg megolvad és elkezd nyúlós lenni. Az öszes folyamat max 30 perc.
Formába öntöm és kihülés után már lehet szeletelni vagy pizzàra vagy sajtos pogácsára is lehet használni.
Ízesíteni bármilyen fűszerrel lehet: szemes rózsabors, fokhagyma, petrezselyem, snidling, chili paprika, köménymag.....

Trükkök, tippek, praktikák:


A szalámis sajt tekercs.
1 kg túrót felforralok 1 liter tejben.
Mikor felforrt, rögtön kiöntöm a szürőbe a sajtmasszát és fakanál segitségével jól kinyomkodom a savót belőle.
Ilyenkor már olyan jó nyúlékony a massza úgy melegen kiteszem a táblára.
A kezemmel vékonyra szétnyomkodom picit és izlés szerint megszórom sóval.
Szalámit vagy gépsonkát vékonyra szeletelve a sajtmasszára sorakoztatok és feltekerem.
Mikor meghűl, lehet szeletelni és fogyasztani.
De bármilyen izesitéssel ell lehet késziteni a fantázia szab határt.
Pl. nagyon finom körözöttel is... ugyanez a folyamat, csak a sonkára kenem a körözöttet és úgy tekerem fel...

Túró és sajt készítése

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek, Előételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Diós lencse pástétom
Diós lencse pástétom

A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd másnap sós vízben a babérlevéllel együtt puhára főzzük. Leszűrjük, de a főzőléből egy pohárnyit félreteszünk. Amíg fő a lencse egy száraz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Kacsamáj alapanyag leírás
Kacsamáj alapanyag leírás

Kacsamáj/libamáj fagyasztása. Sütés után is lehet? Nyersen, mert a sült máj megkeménykedik normál állapotban is, de lefagyasztva sem jobb a helyzet. Viszont finom házi májas pás...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hanna
Karfiolkrémleves
Karfiolkrémleves

Távolítsd el a karfiol leveleit, a szár kemény héját, majd mosd meg és szeleted egyforma darabokra. Néhány szebb, kisebb darabot tegyél félre vízben, erre a majd a díszítéshez lesz...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Sándorné
Velővel töltött rántott palacsinta
Velővel töltött rántott palacsinta

Elkészítjük a tölteléket. A megtiszított és apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük a préselt fokhagymával együtt, majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. Kics...

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk