menu

Családireceptkönyv.hu

Túró és sajt készítése


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Túróhoz:
1 liter joghurt
1 ek ecet / én almaecetet használok
2 nagy csipet só

Sajthoz:
1 kg túró
1 liter tej
Egy külön fazékbe víz,
1 ek só
1 tk szódabikarbóna vagy sütőpor
10 dkg vaj

Elkészítés:


1 liter joghurtot vagy aludttejet lassan melegítek egy evőkanál ecettel és a sóval, de nem forralom fel! Néha megkeverem.
Amikor látom, hogy a tej kicsapódott, konyharuhával kibélelt tésztaszűrőben borítom, hogy a savót leszűrjem.
Amikor a nagyja már kifoly belőle, óvatosan megtekerem a konyharuhát, mint egy kis batyut, összefogom a négy sarkát. Így még jobban kinyomom belőle a savót. Hagyom pár órát még csöpögni, néha megcsavarom. Minél több savó jön ki a túróból, annál szárazabb lesz, ezért nem szabad nagyon kinyomkodni...

1 kg turót fel forralok 1 liter tejben de ne főljön le szüröm fa kanál segitségével ki nyomkodom a savót belőle.
1 fazékba oda teszek vizet főni.
Erre ráhelyezek 1 tálat amibe bele öntöm a sajt masszát 1 evőkanál só 1 teàs kanál szódabikarbóna vagy sütőpor kb 10 dk vaj (én házi vajat használok de jó a tea vaj is) kavargatom amíg megolvad és elkezd nyúlós lenni. Az öszes folyamat max 30 perc.
Formába öntöm és kihülés után már lehet szeletelni vagy pizzàra vagy sajtos pogácsára is lehet használni.
Ízesíteni bármilyen fűszerrel lehet: szemes rózsabors, fokhagyma, petrezselyem, snidling, chili paprika, köménymag.....

Trükkök, tippek, praktikák:


A szalámis sajt tekercs.
1 kg túrót felforralok 1 liter tejben.
Mikor felforrt, rögtön kiöntöm a szürőbe a sajtmasszát és fakanál segitségével jól kinyomkodom a savót belőle.
Ilyenkor már olyan jó nyúlékony a massza úgy melegen kiteszem a táblára.
A kezemmel vékonyra szétnyomkodom picit és izlés szerint megszórom sóval.
Szalámit vagy gépsonkát vékonyra szeletelve a sajtmasszára sorakoztatok és feltekerem.
Mikor meghűl, lehet szeletelni és fogyasztani.
De bármilyen izesitéssel ell lehet késziteni a fantázia szab határt.
Pl. nagyon finom körözöttel is... ugyanez a folyamat, csak a sonkára kenem a körözöttet és úgy tekerem fel...

Túró és sajt készítése

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek, Előételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres
 házilag sült libamáj
házilag sült libamáj

A klasszikus sült libamáj elkészítése egyáltalán nem bonyolult, és biztos sikert arathatunk vele. A libamájat szeletelés után sózzuk - igen, a konyhai hiedelmekkel ellentétben, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Zsolt
Juhtúróval és grillezett zöldséggel töltött cukkini
Juhtúróval és grillezett zöldséggel töltött cukkini

A cukkiniket félbevágjuk, a közepét kivájjuk, majd sózzuk, borsozzuk. A bacont serpenyőben megpirítjuk, hozzáadjuk a padlizsánt, a paprikát és a pórét. Megsózzuk, és 3-4 percig pá...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: László
Paraj tekercs
Paraj tekercs

1/2 kg megtisztított parajt vízgőzben felpuhítunk, paszírozzuk és 1 db tejbeáztatott kinyomott zsemlyével együtt. 6 dkg vajat, 6 t. sárgát habosra keverünk hozzáadjuk a spenót mass...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
LEVELES TÉSZTÁBAN SÜLT KOLBÁSZ
LEVELES TÉSZTÁBAN SÜLT KOLBÁSZ

A bacont felszeleteljük és kiolvasztjuk. A kolbászhúst a fűszerekkel, az apróra vágott zsályával, az áttört fokhagymával, valamint a bacon kockákkal összegyúrjuk. Vastagabb henger...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk