60 dkg liszt
1 maroknyi lágy zsír, vagy 15 dkg vaj
3 dkg élesztő,
1 tojás, csipet só,
kb 3 dl tej,
pici cukor,
Töltelék:
50 dkg túró,
2 tojás,
cukor,
Vaniliás cukor
csipet só ízlés szerint.
1-2 ek búzadara (gríz)
pici tejföl
ízlés szerint egy marék mazsola
Lekenéshez
1 db tojás és egy evőkanál tej
Sima kelt tésztát gyúrok.
Az élesztőt felfuttatom cukros tejben.
Minden hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen. Érdemes pár órával előbb kikészíteni mindent az asztalra.
Jól ki kell dagasztani. Könnyen kezelhető, kellemes tapintású tészta legyen.
Duplájára kelesztem, 1 cm vékonyra nyújtom, 15x15 cm-es négyzetekre vágom.
A tölteléket lehet tejföllel lazítani, ha nagyon száraz a túró.
Mindegyik négyzetre teszek egy evőkanálnyi túrót.
Többféle formázás lehetséges.
1. A négy sarkát összecsípem és a tetején megcsavarom kissé.
2. Miután felvágtam, mind a négy oldalát kb 2-3 centire ráhajtom és megfordítom (ahová ráhajtottam a széleket, az lesz most az alja, amíg megtöltöm). Ráteszek egy ek. túrót és a négy sarkát összefogom, ujjheggyel összecsípem, lezárom a széleket, mint a gombóc formázásnál. Visszafordítom a másik oldalára, ahol látható lesz a ráhajtás. Nagyon mutatós és nem folyik ki a töltelék.
3. Téglalapokat vágok (15x10 cm) és a végeit derelyevágóval centinként, hosszában bevagdosom kb 5 cm hosszan. A tölteléket a nem vágott részre teszem, kétoldalt kissé behajtom, és elkezdem feltekerni úgy, hogy a bevagdosott rész lesz végül a tetején. Egyszerű és mutatós ez is.
Lekenem a tejes tojással, ismét kelesztem 30-40 percig.
180 fokon pirosra sütöm kb 40 perc
A vízben elkeverem a 8 ek kovászt, majd hozzáadom a burgonyapelyhet, a lisztet, a sót és lágy tésztát dagasztok belőle (lehet, hogy kell még hozzá egy pici liszt).Jól kidolgoözzuk,...
Elkészítési idő: 12 óra Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, 1 evőkanál cukorral. A lisztet 2 evőkanál cukorral, 1 vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk az élesztő tejet, pici sót, és dagasztjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű170 C/40 perc
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűMindent egy tálba teszek az élesztőt a cukorral és kb.1 dl tejjel felfuttatom, végül beleöntöm a lisztes keverékhez és szép hólyagosra bedagasztom. Mindjárt tetszés szerinti golyó...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű