menu

Családireceptkönyv.hu

*Túrós batyu


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg liszt
1 maroknyi lágy zsír, vagy 15 dkg vaj
3 dkg élesztő,
1 tojás, csipet só,
kb 3 dl tej,
pici cukor,

Töltelék:
50 dkg túró,
2 tojás,
cukor,
Vaniliás cukor
csipet só ízlés szerint.
1-2 ek búzadara (gríz)
pici tejföl
ízlés szerint egy marék mazsola
Lekenéshez
1 db tojás és egy evőkanál tej

Elkészítés:


Sima kelt tésztát gyúrok.
Az élesztőt felfuttatom cukros tejben.
Minden hozzávaló azonos hőmérsékletű legyen. Érdemes pár órával előbb kikészíteni mindent az asztalra.
Jól ki kell dagasztani. Könnyen kezelhető, kellemes tapintású tészta legyen.
Duplájára kelesztem, 1 cm vékonyra nyújtom, 15x15 cm-es négyzetekre vágom.
A tölteléket lehet tejföllel lazítani, ha nagyon száraz a túró.
Mindegyik négyzetre teszek egy evőkanálnyi túrót.
Többféle formázás lehetséges.
1. A négy sarkát összecsípem és a tetején megcsavarom kissé.

2. Miután felvágtam, mind a négy oldalát kb 2-3 centire ráhajtom és megfordítom (ahová ráhajtottam a széleket, az lesz most az alja, amíg megtöltöm). Ráteszek egy ek. túrót és a négy sarkát összefogom, ujjheggyel összecsípem, lezárom a széleket, mint a gombóc formázásnál. Visszafordítom a másik oldalára, ahol látható lesz a ráhajtás. Nagyon mutatós és nem folyik ki a töltelék.

3. Téglalapokat vágok (15x10 cm) és a végeit derelyevágóval centinként, hosszában bevagdosom kb 5 cm hosszan. A tölteléket a nem vágott részre teszem, kétoldalt kissé behajtom, és elkezdem feltekerni úgy, hogy a bevagdosott rész lesz végül a tetején. Egyszerű és mutatós ez is.

Lekenem a tejes tojással, ismét kelesztem 30-40 percig.
180 fokon pirosra sütöm kb 40 perc

*Túrós batyu

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kalácsok, Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Izabella
 Héviknédli
Avatar László Kedvelnék
Héviknédli

Felfuttatjuk az élesztőt egy kis tejben a cukorral. Összeállítjuk a hozzávalókból a kelt tésztát, gyúrjuk, kelesztjük. 4-6 részre osztjuk a tésztát (ahány felé téphetőnek szeretné...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Krumplis lángos (Bmintbalázs)
Krumplis lángos (Bmintbalázs)

A krumplis lángos készítéséhez először is tisztítsd meg, vágd kockákra, és sós vízben tedd fel főni a krumplit. Közben egy kisebb tálban futtasd fel az élesztőt. Ehhez 1 dl langyo...

Elkészítési idő: 100
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
ZSEMLE GYORSAN *
ZSEMLE GYORSAN *

A hozzávalókat dagasztjuk, majd a duplájára kelesztjük. . A kész tésztát 8 részre osztom formázom és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem . Tetejét lekenem egész tojással...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Farsangi fánk
Farsangi fánk

Jó hólyagosra dagasztjuk,míg gyenge kis cipóvá összeáll... A dagasztás 20 perc.. Kelesztjük.. Ha megkelt,kiborítjuk lisztezett felületre,ahogy kiesik a tálból,úgy gyengén kisodo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk