A tésztához
500 g búzaliszt (BL55)
500 g tehéntúró (félzsíros)
500 g vaj
2 db tojássárgája
30 g élesztő (friss) vagy 1 cs porélesztő
20 g só
A kenéshez
tojás
Tetejére
reszelt sajt
Az összetevőket alaposan összegyúrom és 20 percig hűtőben pihentetem, letakarva.
Vékonyra nyújtom,az egyik felét nagyon vékonyan, de alaposan lekenem felvert tojással és ráhajtom a tészta másik felét.
90 fokkal elforgatom, majd ismételjük a lekenést, ráhajtást.
Ujjnyi vastagra a tésztát nyújtom és kis - maximum 4 cm átmérőjű - pogácsaszaggatóval kiszaggatom a pogácsákat.
Felvert tojással megkenem, ha van itthon, reszelt sajttal megszórom.
minimum 10 perc pihentetés után sütőbe teszem.
Az előmelegített 200 C-os sütőben 20-30 perc alatt készre sütöm
Szép világosbarna színe legyen.
Kenyerem: 330 ml víz, 460 g tk. liszt, 40 g. búzasikér. Az aldis liszt azért jó, mert össze van keverve benne több fajta liszt + élesztő. Semmit nem kell csinálni vele, csak megsüt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszegyúrjuk a hozzávalókat. 15 percet pihentetjük. Kerek formákat készítünk, vékonyra kinyújtva. Serpenyőben megsütjük (nem kell alá zsiradék).
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA száraz hozzávalókat egy tálba kimérjük és összekeverjük,majd a tálat rátesszük a mérlegre,lenullázzuk majd öntünk bele 25g-nak megfelelő olajat majd ismét lenullázzuk és 300g-nak...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit sós vízben puhára főzni, kihűlni. Az élesztőt, a cukorral tejben felfutni. A lisztet elkever sóval,hozzá a zsír, tört krumpli,tojások,élesztő, tejföl lágy tésztá...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz