menu

Családireceptkönyv.hu

Univerzális savanyúság lé tart.szer NÉLKÜL!


Írta:

Elk. idő: 1 óra+
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 liter víz,
1 liter 10 százalékos ecet,
3 púpozott teáskanál szenes fekete bors,
ugyanennyi köménymag és mustármag,
2 púpozott teáskanál koriander mag,
3-4 nagy darab babérlevél,
10 deka só,
30 deka cukor.

Elkészítés:


Az összes hozzávalót egy fazékba teszem és felforralom.
Hagyom teljesen kihűlni, utána leszűröm.
A tiszta lét és a leszűrt fűszernövényeket (pici lével) külön teszem.

A sterilen előkészített üvegek aljára kaprot eszek, ha uborkát rakok el – ez ízlés szerint elhagyható –, . és a magokból egy teáskanálnyit az üvegbe szórok.

Jöhet rá az elrakni való uborka, vagy vastag húsú paprika, csalamád, karfiol, cukkini, zöld paradicsom... vagy bármi más.
Ezt leöntöm lével, és legalább fél órán át állni hagyom, szükség esetén pedig utána töltök a léből.
Az uborkát, paprikát megszurkálom, mielőtt az üvegekbe rakom, hogy a lé a belsejét is jobban átjárja.

Ha csavaros üvegbe teszem, akkor a tető alá celofánt teszek, mert az ecetes lé megmarhatja.

Egy széles lábas aljára konyharuhát teszek, erre annyi üveget állítok, amennyi egymás mellett elfér. A lábast az üvegek háromnegyedének magasságáig megtöltöm vízzel, majd felforralom és 20 percen át forrásban tartom.
Kuktában rácsra állítom az üvegeket, feltöltöm szintén az üvegek 3/4 részéig vízzel és a jelzéstől számított 5-6 percig dunsztolom. Akkor lezárom, a gőzt kiengedem és leveszem a kuktafedőt.
Automatában 90/30.
Az üvegeket a vízben hagyom kihűlni, majd mehetnek a polcra.

Az így készített savanyúságok egy évig minimum elállnak és ízletesek maradnak.

Univerzális savanyúság lé tart.szer NÉLKÜL!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőzés, Savanyúságok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Kovászos uborka télire
Kovászos uborka télire

A kész kovászos uborkáról leszedem a kenyeret, leszűröm, majd üvegbe téve az uborkát, lével felöntöm, mehet rá egy késhegynyi szalicilt. Rácsavarom a tetőt, és mehet a helyére. Kb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Savanyú uborka
Savanyú uborka

1. A hozzávalókat (a fűszereken kívül) egy lábasba öntjük, és felforraljuk őket. 2. Alaposan megmossuk az uborkákat és a befőttesüvegeket. 3. Az üvegek aljára tesszük a fűsz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mentett
Dobálós savanyúság cseréphordóba
Dobálós savanyúság cseréphordóba

Minden zöldség folyamatosan belerakható. Hagyma apró egészbe,uborka,zöld paradicsom,karfiol rózsákra szedve,sárgarépa szeletelve,almapaprika.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kovászos uborka
Kovászos uborka

Tedd fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsd elő az uborkát.Az uborkát alaposan mosd meg és végeit vágd le. Csak a szár felé eső vége keseredik, a másik csücsköt is el ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk