Este:
250 gr liszt
165 ml víz
6 gr friss élesztő vagy késhegynyi porélesztő
Reggel:
Előtészta +
400 gr kenyérliszt (vagy vegyes pl 75 gr grahamliszttel...)
250 gr meleg víz+joghurt vagy kefír keveréke
30 gr vaj
12 gr fiss élesztő vagy nagyobb késhegynyi porélesztő
12 gr (1,5 tk) só
1 tk cukor
csipet aszkorbinsav vagy 1/2 tk sikér
1 tk almaecet
2 ek burgonyapehely vagy 1 kisebb főtt, áttört krumpli
Az eredeti recepten kicsit módosítottam. (Hozzávalók és elkészítés)
Selymes tapintású tészta lesz
Fél óra pihenés után átmozgatom
Fél órát megint pihen.
Formázom
Sütőpapíros jénaiba vagy forró vaslábosba teszem, de előtte bevágom a tetejét.
Vízzel befújom és fedő alatt sütöm 230 fokon 30 percig majd 200 fokon még 20 percig. Ha szép lisztes tetejű kenyeret akarok, akkor bőven lisztezett konyharuhán, szakajtóban vagy tálban kelesztem, és nem fújom le vízzel sütés előtt!
Sütés után kiborítom egy rácsra és lefújom hideg vízzel
A száraz hozzávalókat vegyítsük el. Adjuk hozzá a tojásfehérjéket (nem kell felverni!!!), és keverjük el. A forró vízbe keverjük bele a citromlevet, majd öntsük a száraz hozzávalók...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűBedagaszt 15 perc pihentetés 3 fele oszt 10 perc pihentetés formáz Kelesztés 30 perc Vízzel leken,èles kèssel megvág Sütés gőzös sütőben,vagy vizet teszünk alá előm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMondjuk este 10 órakor érdemes bekészíteni a kovászt. Ez attól függ, hogy milyen korán tudunk, vagy akarunk reggel a kenyérsütéshez hozzákezdeni. A kelesztéshez 10-11 óra szükséges...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt, a sót és a felaprított rozmaringot, majd beledolgozzuk az olajat 1,6 dl langyos vízzel együtt. 2. Kiolajozunk egy tepsi...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes