menu

Családireceptkönyv.hu

Alap piskóta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 12 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
- 20 cm átmérőjű, 5-6 cm magas tortaformához
- 5 közepes méretű tojás
- 16 dkg kristálycukor
- 16 dkg liszt
- fél csomag sütőpor (6 g)

Elkészítés:


A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A tojásokat a cukorral keverjük habosra (fehéredésig).
A lisztet a sütőporral szitáljuk bele a tojásos keverékbe és óvatosan keverjük össze, szép simára.
A masszát öntsük a kivajazott/lisztezett tortaformába, majd a 170 fokos, előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
A megsült tésztát óvatosan borítsuk ki egy sütemény-/tortarácsra és hagyjuk teljesen kihűlni! Majd recés tortavágó késsel vízszintesen vágjuk 2 vagy 3 részre (attól függ, ki mennyire szeretné).
Tipp:
18 cm átmérőjű tortaformához az arányok: 4 tojás, 12 dkg kristálycukor, 12 dkg liszt, fél csomag sütőpor.
26 cm átmérőjű tortaformához az arányok: 8 tojás, 24 dkg kristálycukor, 24 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ez a piskóta nálam a kedvenc alaptésztákhoz tartozik! Gyors, mivel a tojásokat nem kell szétválasztani és néhány perc alatt össze lehet keverni 1 db tálban, a többi pedig már a sütő dolga. Amiért még kedvenc, mert nem tömör a tésztája - puha, laza, mégis megtartja a formáját sütés és hűlés után is, tehát nem esik össze! Használhatjuk tortákhoz, kevert- vagy krémes süteményekhez. Az arányokat fel tudjuk szorozni attól függően, hogy mekkora tortaformában vagy tepsiben sütjük. Valamint, hogy az adott süteményhez milyen magasságú legyen a tészta. Nálam ez az alappiskóta recept tényleg bevált, gyakran használom tortákhoz, de például a múltkor a kávés szelethez is ezt a piskótát sütöttem picivel kisebb arányban. Készíthető kakaós változatban is - 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport tegyünk bele és ennyivel kevesebb lisztet.

Alap piskóta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Palacsinta zablisztből
Palacsinta zablisztből

A hozzávalókat az olaj kivételével simára keverem, és amikor ezzel készen vagyok beleöntöm az olajat, és azzal is elkeverem. 30-60 percet pihentetem. Teflonos serpenyőbe ecsettel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Clafoutis
Clafoutis

Elkészítés: Vajjal kikenem a piteformát, alaposan megrakom az alját gyümölcsökkel. A lisztet elkeverem a cukrokkal, majd hozzáadom a tojások sárgáját és a tejet. A fehérjéket kézi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Fagyi szelet
Fagyi szelet

A tojások sárgáját a porcukorral, vízzel habosra kikeverem, beleszórom a darált diót, és a sütőporral, 1 csipet sóval elkevert lisztet. A tojásfehérjékből habot verek, és óvatosan...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Bögrés fahéjas almás süti
Bögrés fahéjas almás süti

Nagyon gyors és egyszerű süti, 30-35 perc alatt kész. Kapcsold be a sütőt, hogy felmelegedjen kb. 200-220 fokra. Vajazd ki a tepsit. A meghámozott almákat reszeld le, fahéjas cu...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk