menu

Családireceptkönyv.hu

Citromos túró mousse torta


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 12 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A piskóta alaphoz:
- 2 db tojás,
- 40 g cukor,
- 50 g liszt,
- ½ tk őrölt rozmaring,
Hozzávalók a krémhez:
- 500 g szobahőmérsékletű krémes állagú túró (ha rögös, passzírozzuk át szitán),
- 3 db citrom reszelt héja,
- 2 db citrom kifacsart leve,
- 10 g cukor,
- 200 g fehércsokoládé,
- 7 g zselatinpor,
- 35 ml hideg víz,
- 250 ml habtejszín,
A citromkrémhez:
- 1 db citrom reszelt héja,
- 50 ml citromlé,
- 75 g porcukor,
- 2 db tojássárgája,
- 100 g hideg vaj,

Elkészítés:


Először elkészítjük a piskótát. A sütőt 180 fokra, légkeveréses funkcióra kapcsoljuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét verni kezdjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a cukor felét (20g) és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a cukor másik felével (20g) fehéredésig keverjük.
A tojássárgás részhez hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét, majd elkeverjük benne úgy, hogy ne törjön össze a hab (lentről felfelé ráfordításos technikával). Hozzászitáljuk a lisztet és az őrölt rozmaringot, összekeverjük és a sütőpapírral bélelt formába öntjük. Fontos, hogy a formának csak az alját béleljük ki, az oldalát ne.
Körülbelül 15-20 percig sütjük. Kétféleképpen ellenőrizhetjük a piskótát, hogy jól átsült-e, az egyik a tűpróbás módszer, a másik pedig, amit én is szeretek alkalmazni, hogy benyomjuk a tészta tetejét, ha visszajön és nem ad kis szivacsos hangot, akkor kész.
Amíg hűl a piskóta, addig elkészítjük a krémet. A fehércsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk (vagy mikróban, ez esetben fél percenként állítsuk le és forgassuk át a csokit addig, amíg teljesen fel nem olvad). A zselatinporhoz hozzáadjuk a hideg vizet, hagyjuk egy kicsit, hogy megszívja magát, majd összemelegítjük (nem kell forralni!).
A tejszínt felverjük. A citromok levét felforraljuk a cukorral, addig amíg el nem olvad. Fontos, hogy minden alapanyag nagyjából ugyanolyan hőmérsékletű legyen. A krémes túróhoz hozzákeverjük a citromok reszelt héját és a cukorral összemelegített levét, majd a szobahőmérsékletűre hűlt fehércsokit, utána a zselatint és végül beleforgatjuk két részletben a felvert tejszínhabot. Ráöntjük a piskótára és hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a citromkrémet.
A krémhez összeforraljuk a citromok levét és héját 25 g porcukorral, majd a tojásokat habosra keverjük 50 g porcukorral. Lassú sugárban hozzáöntjük a citromos keverékhez a habosat úgy, hogy közben habverővel folyamatosan keverjük. Ezt a „krémet” folytonos keverés mellett addig hevítjük, amíg el nem kezd rotyogni, majd 3 részletben hozzáadjuk a darabokra vágott hideg vajat és elkeverjük benne. Szobahőmérsékletűre hűtjük, a tortára öntjük és visszarakjuk a hűtőbe 2-3 órára, utána eltávolítjuk a tortaformát úgy, hogy előtte belül körbevágjuk a forma mentén a sütit.

Citromos túró mousse torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Gingerbread
Gingerbread

A lisztet, a szódabikarbónát, a fűszereket, a cukrot, a kakaót, és a tojást egy nagy tálban összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a mézet, az olajat, és a forró vizet és az...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veronika
Túrógombóc
Túrógombóc

1. a vízbe rakunk egy kicsi sót és megfőzzük benne a darát (krémes állagúnak kell lennie és nem szabad hogy ropogjon a dara, ha megkóstoljuk) 2. a túrót összetörjük és összekeverj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szilvás gombóc nudlival
Szilvás gombóc nudlival

A burgonyákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Még forrón áttörjük, viszont hagyjuk teljesen kihűlni az áttört burgonyát, csak ezután adjuk hozzá a búzadarát...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kossuth kifli
Kossuth kifli

A vajat habosra keverjük előbb a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a citrom reszelt héját meg a levét, a vaníliás cukrot és ezekkel együtt is kikavarjuk. A tojásfehérjét...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk