menu

Családireceptkönyv.hu

Csokis-kandírozott narancsos babka/Fördős


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 12 db
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


- 180 g rétesliszt,
- 180 g süteményliszt,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- 20 g cukor,
- 150 ml langyos tej,
- 15 g friss élesztő,
- 2 db tojássárgája,
- 1 db citrom héja,
- 1 db narancs héja,
- 1 csipet só,
- 80 g lágy vaj,
- 20 ml sütőrum,
A töltelékhez:
- 100 g étcsoki,
- 40 g kandírozott narancshéj,
- 25 g vaj,
- 40 g narancslekvár,
- 25 g holland kakaópor,
- 1 db tojásfehérje,
- 1 tk cukor,
- 1 csipet só,
A sziruphoz:
- 150 ml víz,
- 2 ek cukor,

Elkészítés:


Először a csokis babka tésztáját készítjük el. Ehhez egy keverőgép üstjében összekeverjük a liszteket, a vaníliás cukrot és a cukrot. A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a tojássárgáját (az egyik fehérjét félretesszük a töltelékhez), majd jól összekeverjük, és ráöntjük a lisztes keverékre. Belereszeljük a citrom és a narancs héját, hozzáadunk egy csipet sót, és belerakjuk a lágy vajat és a rumot. Dagasztógéppel kb. 5 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Kézzel szabályosra formázzuk, és konyharuhával letakarva legalább 1 órát kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A csokit a kandírozott narancshéjjal, a vajjal és a narancslekvárral vízfürdőben összeolvasztjuk, és amikor elolvadt a csoki és a vaj, hozzáadjuk a kakaóport. Összekeverjük és félretesszük, de rajta hagyjuk a vízfürdőn, hogy ne sűrűsödjön be.
A vízből és a cukorból egy gyorsforralóban sűrű szirupot főzünk, miközben kevergetve kb. a felére redukáljuk. Felverünk egy tojásfehérjét egy kis cukorral és sóval, és a már nem forró csokis krémhez keverjük.
A megkelt tésztát elosztjuk kétharmad-egyharmad arányban, és a nagyobbik részt lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a csokoládés krém kétharmadával, majd hosszában feltekerjük. A kisebbik résszel hasonlóan járunk el, majd a nagyobb tekercset hosszában kettévágjuk, és felcsavarva a kivajazott formába fektetjük. A tetejét picit megkenjük vízzel, majd a kisebbik tekercset hasonlóan hosszában elvágjuk, felcsavarjuk és a nagyobbikra fektetjük. Lefedve, meleg helyen 20-30 percig kelesztjük.
A csokis babka befejezése:
A tetejét megkenjük lazán felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. A kisült babkát még forrón leöntjük a szintén forró cukorsziruppal.

Csokis-kandírozott narancsos babka/Fördős

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Málnás-tejszínes rizskocka
Málnás-tejszínes rizskocka

A tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgákat a cukor felével fehéredésig keverjük. A maradék cukrot a fehérjékhez adjuk és kemény habot verünk belőle. A lisztbe belekeverjük a sütőp...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vaníliás cupcake 2.
Vaníliás cupcake 2.

A vajat és cukrot habosra, fehérre keverjük, a tojásokat egyenként hozzáadjuk. A száraz hozzávalókat külön összekeverjük. Alacsony fokon keverem a vajhoz a száraz részt, majd a t...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kiss Erika
Karamellás pohárkrém
Karamellás pohárkrém

Aranysárgára pirítunk 10 dkg kristálycukrot, és 2 dl tejjel felengedve addig forraljuk amíg a karamell fel nem oldódott. 4 tojássárgát simára keverünk 10 dkg cukorral, egy csomag v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Epres fincsi
Epres fincsi

Epervelős,főzött vaníliakrémes . Az epret porcukorral leturmixolom, ebből lesz az epervelő, míg a krém készül addig ez megy a hűtőbe. A krém a következő: egy vanília pudingot a leí...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk