menu

Családireceptkönyv.hu

Görög sós kifli


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 16
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 50 dkg finomliszt,
- (35 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt),
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 5 dkg puha vaj (esetleg margarin),
- 2 db tojássárgája,
- 3 kávéskanál só,
- 2,5-3 dl langyos tej,
- 1 csipet kristálycukor,
A töltelékhez:
- 20 dkg sonka,
- 3 dkg olvasztott vaj,
A tetejére:
- 1 tojás,
- nagy szemű só (elhagyható),

Elkészítés:


Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben feloldjuk egy csipet kristálycukorral, felfuttatjuk 10 percig.
A lisztet összekeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, végül annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy egy lágy, kellemes tapintású, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Kelesztőtálba tesszük és letakarva kb. 1 órán át kelesztjük.
Amikor megkelt, ketté osztjuk, gombócokká formázzuk. Az egyik gombócot kinyújtjuk 5 mm vastag kör alakúra, melyet 8 egyenlő háromszögre vágunk, megkenjük az olvasztott vajjal egyenletesen. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el.
A sonkát felvágjuk kis kockákra, a háromszögek szélesebb szélére tesszük hosszúkás halmokban, hogy ne essen ki felcsavarás közben. (Egy kis sonkát félre teszünk.) Szorosan felcsavarjuk a háromszögeket, kifliket formázunk, majd sütőpapírral bélelt vagy vajazott/lisztezett tepsibe tesszük őket.
A tetejét lekenjük a felvert tojással és a maradék sonkával díszítjük. A tepsiben még kelni hagyjuk 10-15 percig sütés előtt, majd ismét lekenjük tojással és megszórjuk a durva sóval.
Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 10-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Görög sós kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dini
Omlós,sajtos rudak
Omlós,sajtos rudak

A sót elkeverem a liszttel, majd elmorzsolom benne a zsírtl ( ne legyen darabos).Mélyedés csinálok a liszt közebébe belemorzsolom az élesztőt és a cukros tejet meglangyosítom majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dorottya
GM mexikói tekercs
GM mexikói tekercs

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, pihentetjük 5 percig. (Először hígnak tűnik a tészta, én csak alaposan összekevertem egy kanállal, de pihentetés után jó lesz.) A zöldségkeveré...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Vajdasági sós
Vajdasági sós

Kevés langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. Összedagasztjuk a tésztához valókat. Keleszteni nem kell! Dagasztás után négyfelé vesszük a tésztát. Közben a töltelékhez habosra ki...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Sajtos pogácsa (egyszerű)
Sajtos pogácsa (egyszerű)

A tejet meglangyosítom, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt, félreteszem. Egy nagyobb tálba szitálom a lisztet, elkeverem a sóval és elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk