- 1,5 kg liszt, (12 szál, a tűzhely tepsijében sütve)
- 4 tojás,
- 2 kanál hideg zsír,
- 7,5 dkg élesztő,
- cukor,
- kevés víz,
- pici só,
A lisztet a 4 egész tojással, 2 jó kanál rideg zsírral, a felfuttatott 7,5 dkg élesztővel, amit kevés langyos vízben, 1 kanál cukorral felfuttattam, rétes állagúra gyúrom. Pici sót még teszek bele.
Miután jól kidagasztottam és kicsit pihent, 4 egyforma cipóra osztottam és jó vastagon bekentem zsírral, hogy ne száradjon ki (nem olvasztott!)
Addig kel így (úgy 30-60 percig) amig jól nyújtható nem lesz. Figyeljünk a hőmérsékletre, nehogy megfázzon a tészta mert akkor szakad, nem nyúlik.
Amennyire csak lehet kinyújtjuk vékonyra egy abroszon (szinte mint a hártya) majd meghintjük cukros mákkal, olvasztott zsírral jól meglocsoljuk és végül foltokban meglocsoljuk a tejföllel (jó 1,5 liter tejföl rá ment, ebbe felhabosított tojás és cukor ízlés szerint).
A végén az abrosz segítségével felgörgetjük (nem kell dobni mint a rendes rétest, mert kelni fog) a végén egy kis kés segítségével elvágjuk méretre.
Amíg kel a tepsiben zsírral körbe kenünk minden szálat, próbálva közötte is, hogy ne száradjon ki, és mikor kisül ne ragadjon össze.
Sütés előtt a közepében használt tejföllel megkenjük és 180 fokon 30-40 perc alatt szép barnára sütjük (ahogy majd a későbbi képeken is látszik)
A szalalkálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk. 4 részre osztjuk. Nagy gáztepsi méretűre, elég...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés lépésről lépésre Előkészítés: A marcipánt durvára reszeljük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és a sütőt előmelegítjük. Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmel...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű1. Kivajazott tepsibe ostyalapot teszünk. 2. A tojásfehérjék kemény habjába beleszórjuk a kristálycukrot, belekeverjük a tojás sárgákat, a diót és a zsemlemorzsát. 3. Ezt a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz elkészítése egyszerű és gyors, mivel nem kell sütni. A zselatint egy kevés vízben feloldom, és kb. 10 percig állni hagyom, hogy megpuhuljon. Amíg a zselatin megpuhul, az 5 dl te...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes