menu

Családireceptkönyv.hu

Kenyér


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 12 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 500g liszt,
- 2 tk só,
- 1 tk cukor,
- Kb 100 ml langyos víz,
- 20 g élesztő,
- 50 ml zsír,
- 100 ml langyos víz,
- 1 ek ecet (10%), illetve aszkorbinsav,
Ez az alapkenyér (ebbe van hogy magokat, van hogy fokhagymát és van hogy sima vöröshagymát rakok (utóbbinál kell hozzá némi só, mert a hagymától édes ízt kap)

Elkészítés:


A hozzávalókat géppel 10-15 percig dagasztom.
Kelesztem (mikor mennyi időm van 0.5-1.5óra)
Levegőt kinyomkodom, formázom.
Jénaiba sűtőpapírt rakok, bevagdosom a tetejét, majd vizes kézzel megkenegetem, jénai fedele mehet rá.
Sütő 230 fokra előmelegítem, addig újra kel a kenyér.
230 fokon addig sütöm míg elkezd színe lenni, majd leveszem 180-ra és tovább sütöm.
Amikor megfelelő színe van leveszem a fedőt róla és még pár percig pirítom, hogy ropogós legyen (kb. 5 perc).
Ezzel a mennyiséggel tele lesz a jénai (sütés közben akkorára kel, hogy hozzáér a teteje a jénaihoz. Amikor kiveszem, vízzel megspriccelem.
Nálam 1 sütőpapír kb 10 sütésre elég, nem pazarlom el.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ecet helyett egy csipet Aszkorbinsav!
Sokkal finomabb lett a fenyerem, ajánlom kipróbálásra.
Tej helyett vizet használni, hát kipróbáltam és azt kaptam amit kerestem.
Az eddigi kenyereim mind kalács jellegűek voltak - imádtuk, de hiányzott az a ropogós kenyér hatás, hát tej nélkül sikerült elérni.
Azt is tanácsolták, hogy olaj helyett zsírt használjak, jelentem ez is ki lesz próbálva, csak nem akartam egyszerre 2 komponensen módosítani.

Kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Lakatos
Dia Kenyér teljes kiőrlésű
Dia Kenyér teljes kiőrlésű

Az összes hazzávalót összeöntjük a víz kivételével. Azt meglangyosítjuk és fokozatosan a dagasztógépbe öntjük. Kb. 5 percig dagsztjuk, majd 35 percig kelesztjük.

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kati
Bögrés lángos
Bögrés lángos

1. Egy feles pohárban, kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt. 2. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba. 3. Aztán jöhet az élesztő is a tálba, majd eg...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Török kenyér Limarától
Török kenyér Limarától

A folyadékokat beleöntjük a dagasztótálba, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tészt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Burgonyás kenyér
Burgonyás kenyér

1. A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük és tálba tesszük. 2. Közben az élesztőt langyos cukros tejben meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk