- 500g liszt,
- 2 tk só,
- 1 tk cukor,
- Kb 100 ml langyos víz,
- 20 g élesztő,
- 50 ml zsír,
- 100 ml langyos víz,
- 1 ek ecet (10%), illetve aszkorbinsav,
Ez az alapkenyér (ebbe van hogy magokat, van hogy fokhagymát és van hogy sima vöröshagymát rakok (utóbbinál kell hozzá némi só, mert a hagymától édes ízt kap)
A hozzávalókat géppel 10-15 percig dagasztom.
Kelesztem (mikor mennyi időm van 0.5-1.5óra)
Levegőt kinyomkodom, formázom.
Jénaiba sűtőpapírt rakok, bevagdosom a tetejét, majd vizes kézzel megkenegetem, jénai fedele mehet rá.
Sütő 230 fokra előmelegítem, addig újra kel a kenyér.
230 fokon addig sütöm míg elkezd színe lenni, majd leveszem 180-ra és tovább sütöm.
Amikor megfelelő színe van leveszem a fedőt róla és még pár percig pirítom, hogy ropogós legyen (kb. 5 perc).
Ezzel a mennyiséggel tele lesz a jénai (sütés közben akkorára kel, hogy hozzáér a teteje a jénaihoz. Amikor kiveszem, vízzel megspriccelem.
Nálam 1 sütőpapír kb 10 sütésre elég, nem pazarlom el.
Ecet helyett egy csipet Aszkorbinsav!
Sokkal finomabb lett a fenyerem, ajánlom kipróbálásra.
Tej helyett vizet használni, hát kipróbáltam és azt kaptam amit kerestem.
Az eddigi kenyereim mind kalács jellegűek voltak - imádtuk, de hiányzott az a ropogós kenyér hatás, hát tej nélkül sikerült elérni.
Azt is tanácsolták, hogy olaj helyett zsírt használjak, jelentem ez is ki lesz próbálva, csak nem akartam egyszerre 2 komponensen módosítani.
Az összes hazzávalót összeöntjük a víz kivételével. Azt meglangyosítjuk és fokozatosan a dagasztógépbe öntjük. Kb. 5 percig dagsztjuk, majd 35 percig kelesztjük.
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű1. Egy feles pohárban, kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt. 2. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba. 3. Aztán jöhet az élesztő is a tálba, majd eg...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA folyadékokat beleöntjük a dagasztótálba, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tészt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A burgonyát megfőzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval, cukorral összekeverjük és tálba tesszük. 2. Közben az élesztőt langyos cukros tejben meg...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz