menu

Családireceptkönyv.hu

Pozsonyi kifli


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 30 db
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
- 45 dkg finomliszt,
- 5 dkg porcukor,
- 12,5 dkg margarin,
- 6 dkg zsír,
- 1 dkg só,
- 2,5 dkg élesztő,
- 1 tojás sárgája,
- Kb. 1,5 dl hideg tej,
Mákos töltelék:
- 20 dkg darált mák,
- 12 dkg kristálycukor,
- 4 dkg zsemlemorzsa,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 dl víz,
- mazsola ízlés szerint,
- 1 kk őrölt fahéj,
Diós töltelék:
- 20 dkg darált dió,
A többi hozzávaló megegyezik a mákos töltelékkel.
Kenéshez:
- 1-2 tojás,

Elkészítés:


A lisztben elkeverem a cukrot, sót, majd elmorzsolom benne a margarint, zsírt, élesztőt.
A tojás sárgáját is hozzáadom és a tejet kis mennyiségben adagolva gyúrni kezdem. A tejet addig adagolom, amíg rugalmas, de kemény tésztát nem kapok.
Lehet, az összes tejre nem is lesz szükség.
Ha a tészta picit ragadna, minimális liszt hozzáadásával korrigálható.
30 percig hűtőben pihentetem az elkészített tésztát.
Közben elkészítem a töltelékeket.
A vízet a cukorral felforralom, majd az előre összekevert többi hozzávalóra öntöm. Alaposan összedolgozom és félreteszem hülni.
A kétféle töltelék elkészítésében nincs különbség.
A tésztát 24 egyenlő darabra osztom/mérem.
A darabkákat gömbölyítem, majd kb 2 mm-es vastagságú ovális formára nyújtom.
A kihűlt töltelékeket 12-12
részre osztom és a tészta közepébe helyezem, hosszanti irányba. Feltekerem, enyhén megsodrom. Patkó formára hajlítom, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem.
A tojás sárgáját kissé felverem és lekenem vele a kifliket. Kb 1-1,5 órát hagyom száradni hűvös helyen, de nem hűtőben.
Amikor rászáradt a sárgája, a felvert fehérjével is lekenem. Ezt is hagyom száradni 1-1,5 órát.
180 fokra előmelegített sütőben 13-15 perc alatt készre sütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp:
A tésztából az 1 dkg só egy picit jobban kiérződik, mint ahogyan én szeretném. A süti élvezeti értékét ugyan ez nem csökkenti (szépen fogy így is 😆), de legközelebb kevesebbet teszek bele.

Pozsonyi kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Túrós - Adélka néni túrós sütije
Túrós - Adélka néni túrós sütije

1. A tésztát piskóta módra kell kikeverni, majd sütőben megsütni. 2. Ha megsült, félbe kell vágni, és a kikevert krémmel megtölteni. 3. Porcukorral a tetejét megszórni, hűt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dobos Anna
Kókuszos tejbegríz szelet
Kókuszos tejbegríz szelet

Egy nagyobb tepsi aljába letesszük a babapiskótákat. Az 1 liter tejbe beleszórjuk a kókuszreszeléket (egy kicsit hagyunk a végén a díszítéshez) és a búzadarával, cukorral, pici só...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Pudingos - Duna hullám
Pudingos - Duna hullám

1. 30 dkg cukrot, 25 dkg margarint, 5 tojássárgáját kikeverünk 1,5 dl tejjel, pici sütőporral, 1 csomag vaníliás cukorral, 40 dkg liszttel és az 5 tojás felvert habjával. 2. Ké...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Szilvia
ERDÉLYI TÚRÓFÁNK
ERDÉLYI TÚRÓFÁNK

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót és a szódabikarbónát. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukor felével. A fehérjéből kemény habot verünk a megmaradt cu...

Elkészítési idő: 45
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk