- 90 dkg finomliszt,
- 25 dkg vaj/margarin,
- 4 dkg friss élesztő,
- 375 g natúr joghurt,
- 1 tk. kristálycukor,
- 1 csapott evőkanál só,
- 1 tojássárgája,
- kb. 1,5 dl langyos tej,
A rétegzéshez:
- 7,5 dkg reszelt trappista sajt,
- 7,5 dkg füstölt sajt,
A tetejére:
- 5 dkg reszelt trappista sajt,
- 1 tojás,
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - ez kb. 10 perc. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a joghurtot, végül a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. (Enyhén ragacsos legyen a tészta, ne nagyon! Az állagán pici liszt vagy tej hozzáadásával korrigáljunk.) Letakarva 30 percig pihentetjük.
Pihentetés után lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 60x40 cm-es téglalap alakúra és egyenletesen megszórjuk a reszelt trappista és füstölt sajt keverékével. Feltekerjük a hosszabbik oldalánál úgy, mint a bejglit, majd az egyik szélét megfogjuk, ráhajtjuk a tészta közepéig, majd a másik oldalát erre rá (lásd a lenti fotón). Kicsit lenyomkodjuk, letakarjuk fóliával vagy egy tiszta konyharuhával és 30 percig pihentetjük.
Utána kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, berácsozzuk a tetejét és pogácsa szaggatóval (vagy ennek híján egy kisebb pohárral) kiszaggatjuk. (A fennmaradó tésztaszéleket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk.)
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk - egymástól picit távolabb, mert sütés közben kelni fognak még. Tetejüket lekenjük a felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 18 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Minden hozzávalót jól összegyúrunk, ketté választjuk, kinyújtjuk és 1 órát pihenni hagyjuk. Utána megkenjük langyos, olvasztott margarinnal 8 felé vágjuk és kiflit formálunk belő...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a sóval,sütőporral elkeverem,a margarinnal,tojássárgákkal elmorzsolom. Az élesztőt 1 dl tejben,pici cukorral felfuttatom és a többi anyagokkal jól begyúrom. 15 dkg resz...
Elkészítési idő: 2 ó Nehézség: Közepes1. A tojást felverjük. A tészta hozzávalóit, a felvert tojás felét hozzáadva, összegyúrjuk. Fél órát hideg helyen pihentetjük. 2. A megmaradt tojáshoz egy pici tejet teszünk. A té...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megkelt tésztát 4 részre osztjuk, kerekre nyújtjuk és 8 háromszögre vágjuk. Pizzakrémmel megkenjük és feltekerjük. Tojásfehérjével megkenjük és sajttal megszórjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű