menu

Családireceptkönyv.hu

Ropi


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 80
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
- 30 dkg finomliszt,
- 1 csapott tk só,
-12 dkg zsír (liba-, kacsa-, tyúk- vagy sertészsír), lehet fele zsír, fele vaj,
- kb. 1,5-2 dl tejföl,
- 6-7 dkg félkemény reszelt sajt (trappista, pannónia, cheddar stb.)

Elkészítés:


A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt (vajat), végül fokozatosan annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy közepesen lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk. Ne legyen ragacsos!
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastag téglalap alakúra, melyet 6-7 mm széles csíkokra vágunk. A csíkokat úgy vágjuk el, hogy kb. 15 cm hosszúak legyenek.
A tésztacsíkokat a kezünkkel kicsit megpöndörítjük, hogy ropi formája legyen, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 14-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Tipp:
A kisfiam kérésére én világosabbra hagytam a ropikat, így is nagyon finom ropogós, de picit barnábbra is lehet sütni, akkor még ropogósabb lesz.
A sima ropihoz a reszelt sajtot hagyjuk ki a tésztából - ebben az esetben lehet, hogy picivel több tejföl kell, a lényeg, hogy a tészta állaga közepesen kemény, ne ragacsos, könnyen nyújtható legyen!
Ha azt szeretnénk, hogy másnap is ropogósan omlós legyen az állaga, akkor szabad levegőn tároljuk, hogy ne puhuljon át a tészta! Egy nyitott dobozban vagy egy tányéron, tálcán tároljuk, amit csak papírszalvétával takarjunk le!

Ropi

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kitti
Burgonyás pogácsa
Burgonyás pogácsa

◾️A tejet meglangyosítjuk a cukorral együtt, majd az élesztő elkeverve benne felfuttatjuk. ◾️A liszteket átszitáljuk. ◾️Hozzáadjuk a margarint, a sót és elmorzsoljuk benne. ◾️Me...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Ropogós sajtos rúd (a legjobb)
Ropogós sajtos rúd (a legjobb)

Az összegyúrt tésztát legalább 1 éjszakára a hűtőben pihentetjük (ha tudjuk, ha nem, az sem baj) Vékonyra kinyújtani, vízzel megkenni, majd mehet rá a reszelt sajt (gouda kevésbé...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sonkás pogácsa
Sonkás pogácsa

A felfuttatott élesztővel, liszttel, cukorral, sóval, tojássárgájával, tejföllel és a zsírral jól kidagasztjuk a tésztát, majd 1 órát kelesztjük. A tepsiket kikenjük margarinnal,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Pogácsa - Csóró pogácsa
Pogácsa - Csóró pogácsa

1. A hozzávalókat összegyúrjuk, és lisztezett alufóliába téve a hűtőbe tesszük, legalább két órára. 2. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tetejét felvert tojással megkenjü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk