Hozzávalók:
- 1 csomag friss leveles tészta,
- néhány csepp narancssárga ételfesték kevés vízben feloldva,
- roló sütőformák vagy alufólia tölcsérek + kevés vaj a lekenésükhöz,
A töltelékhez:
- 2 db tömlős sajtkrém,
- 2 evőkanál tejföl,
- 1 evőkanél majonéz,
- néhány kockányi feta sajt,
- ízlés szerint só,
- frissen őrölt bors,
- a díszítéshez friss petrezselyem levél,
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A leveles tésztát kihajtogatjuk, kb. 1,5-2 cm-es hosszú csíkokra vágjuk. A sütőformákat megvajazzuk, majd a hegyesebb végénél fogva egymást kicsit fedve rátekerjük a tésztacsíkokat. Ha nem érné végig, egy következő tésztacsíkkal folytathatjuk, míg be nem fedi az egész roló formát.
Amikor az összes tészta elfogyott, tepsire sorakoztatjuk a formákat, majd a sütőbe tolva halvány rózsaszínűre sütjük kb. 15 perc alatt. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt tésztarolókat ecsettel vékonyan megkenjük narancsszínű ételfestékkel színezett vízzel. Nem kell bőven kenni, csak amennyit a színezés megkíván, hogy a roppanós tészta ne ázzon el nagyon. Ezután félre tesszük a "tészta-répákat" kicsit száradni.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket.
Az összes hozzávalót egy tálba tesszük. Villával a nagyobb darabos feta sajtot kissé összetörjük, majd a sajtkrémmel és a fűszerekkel krémesre keverjük.
Ezután már csak meg kell tölteni a répákat.
Ezt végezhetjük egyik végén kivágott erősebb nejlon zacskóból készített töltő alkalmatossággal. Ügyeljünk rá, hogy a tészta belsejének teljes hosszába kerüljön!
Amikor minden tésztatölcsért megtöltöttünk, már csak friss petrezselyem levélkékkel kell díszítenünk, hasonlóan, ahogy az igazi répánál láthatjuk. Azonnal, frissen fogyaszthatjuk, a tészta ilyenkor még a selymes krémet roppanósan fogja körbe. Ha marad belőle, később a krém nedvességétől kissé felpuhul, de ez semmit nem von le csodálatos látványából és ízéből!
A tejet és a vizet meglangyosítjuk. Beletördeljük az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd meleg helyen felfuttatjuk - kovászt készítünk. A vajat és az olajat összeolvasztjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az élesztőt felfuttattam, majd mindent összedolgoztam úgy, hogy lágy, de nyújtható tésztát kapjak. 2. A tésztát 3 részre osztottam, ezeket egyenként kinyújtottam, majd néhán...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézHozzávalók: 45 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 teáskanál cukor 1 tk só 3 evőkanál olaj 2,5 dl víz Feltét: Ízlés szerint Elkészítése: A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát gépben dagasztatom, 20 percig. Ügyelek rá, hogy nehogy túlmelegedjen, ha szükséges nyitott tetővel dolgoztatom. Mikor kész, kissé átgyúrom, akkor jó, ha rugalmas, kissé v...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes