- 50 dkg finomliszt,
- 25 g élesztő,
- 2 ek. cukor,
- 1 ek. só,
- 2 ek. tejföl,
- 3 ek. olvasztott sertészsír,
- 2,5 dl tej,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 2 ek. nagyszemű só,
- 1 db tojás,
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzászórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákanalazzuk a tejfölt és ráöntjük az olvasztott zsírt és a langyos tejet. A sót a legvégén keverem hozzá, mert különben nem engedi az élesztőt felfutni. Kicsit átkeverjük a fakanállal, majd kézzel átgyúrjuk és puha ruganyos tésztát gyúrunk.
Letakarjuk és egy órát kelesztjük langyos helyen.
Ha kész kettévágjuk és mindkét bucit lisztezett felületen köralakúra kinyújtjuk. Olvasztott vajjal megkenjük és finoman megsózzuk.
12 szeletet vágunk belőle és feltekerjük kifli formába. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és megkenjük tojással, megkenjük nagyszemű tengeri sóval.
180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
A hozzávalókat összegyúrom (az élesztőt nem kell felfuttatni), kidagasztom a tésztát és hagyom, hogy duplájára keljen. Amennyiben kenyérsütővel dagasztod a tésztát, úgy a kenyérsü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz ír szódás kenyérhez először a száraz hozzávalókat kell összekeverni, majd hozzá kell adni az írót és pár gyors mozdulattal össze kell gyúrni. Kicsit ragacsos a tészta, de nem ke...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűDagaszt. 30 perc kel. Átgyúrni 45 perc kel. Átgyúrni 40 perc kel. Formázni 30 perc kel. Hideg sütőbe tepsin 200 fok 75 perc vagy edénybe 230 fok 75 pe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplit meghámozzuk és nyersen lereszeljük. Azután a tojással, a tojások sárgájával, a kukoricával, sóval, cayenne borssal vagy chiliporral és annyi liszttel, amennyit felvesz,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes