- 40 dkg finomliszt,
- 10 dkg kenyérliszt,
- 2 csapott tk. só,
- 0,5 dl olaj,
- 1,5 dl víz,
- 1,5 dl tej,
- 2 dkg friss élesztő,
- 1 tk. cukor,
A folyadékokat beleöntjük a dagasztótálba, beleszórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sót, az olajat. Bedagasztjuk a tésztát. Ha ragacsos, akkor kevés lisztet adhatunk még hozzá.
Kelesztőtálba duplájára kelesztjük.
Lekenjük felvert, egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, fekete szezámmal vagy nigella maggal és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki.
A kenyér sütés előtte való este elkészítettem az öreg tésztát. Egy tálban összekevertem az átszitált lisztet a sóval. A lisztbe belemorzsoltam az élesztőt, megszórtam cukorral. H...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt felfuttatom pici cukorral és kevés vízzel. Azután amikor felfutott mindent egybe dagasztottam. 1 óra kelesztés után átgyúrtam, kikentem egy 4 literes lábast olajjal az...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA kovász hozzávalóit egy tálba mérem. Összegyúrom és letakarom. 1 éjszakára otthagyom a konyhapulton. Másnap a kovászra rámérem a tészta hozzávalóit. Megragadták. Letakarom és me...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: Nehéz