menu

Családireceptkönyv.hu

Vaníliakrémes kosárka


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 20
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


6 cm átmérőjű formához 20-22 darabhoz
- 20 dkg finomliszt,
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj,
- 6 dkg porcukor,
- 1 nagy tojás sárgája,
- fél citrom reszelt héja és leve,
- 1 teáskanál sütőpor,
A vaníliakrémhez:
- 1 rúd vanília,
- 2,5 dl tej,
- tojás sárgája,
- 5 dkg kristálycukor,
- 2,5 dkg finomliszt,

Elkészítés:


A lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citrom héját és frissen facsart levét és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen nyújtható tésztát kapjunk, ha túl lágy vagy kicsit ragacsos, liszttel korrigáljuk.
Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és egy kb. 7 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A kosárka formákat vajjal jól kikenjük, majd a tésztakorongokat egyenként belenyomkodjuk a formákba, villával megszurkáljuk a tészta közepét, majd a formákat beletesszük egy tepsibe. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tejet a vaníliamagokkal és a vaníliarúddal együtt épphogy felforraljuk, majd levesszük a tűzről és a lábast hideg vízbe állítjuk.
A tojássárgákat a kristálycukorral robotgéppel (vagy kézi mixerrel) habosra verjük (fehéredésig). Hozzászitáljuk a lisztet és simára keverjük. A tej addigra langyosra hűlt, kidobjuk belőle a vaníliarudat és hozzáöntjük a tojássárgás krémhez. Egy lábosban, lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük a krémet. Szintén hideg vízbe állítjuk a lábast és kevergetve langyosra hűtjük a krémet. Majd megtöltjük vele a kosárkákat.
Tetszés szerinti gyümölcsökkel díszíthetjük a tetejét.

Vaníliakrémes kosárka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tepsiben sült túrós fánk
Tepsiben sült túrós fánk

1 dl tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatom. Mély tálba szórom a lisztet, beleöntöm a felfuttatott élesztőt, a tojás sárgáját, a sót,...

Elkészítési idő: 1 h
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bögrés almás muffin
Bögrés almás muffin

A cukrokat a tojásokkal habosra (világosra) kikeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és egy csipet sót, majd eldolgozzuk benne a fahéjjal és sütőporral elkevert lisztet. Az almákat megh...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
gesztenyés szelet
gesztenyés szelet

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy kb. 40x20-as tepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet a kakaóval átszitáljuk. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgákat a cukor 1/3 részével,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Diós - Diós tejszínszelet
Diós - Diós tejszínszelet

1. A háztartási kekszet apróra törjük és a vajjal, tejszínhabbal, dióval és cukorral együtt egy tálba tesszük, robotgéppel összedolgozzuk. 2. Lekapcsolható oldalú sütőformába n...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk