Szalontüdő:

Hozzávalók:


Tüdő, nyelv, szív, zsiradék, egész bors, babérlevél, 1 kis fej hagyma, só, tejföl, liszt ,zsiradék, kevés őrölt pirospaprika. Citrom,/ vagy ecet, pici cukor, ételízesítő,

Elkészítés:


Kell bele sertéstüdő és sertésszív egyenlő arányban. De én a szív helyett nyelvvel készítem. A húsokat egészben babérlevéllel, egész borssal, sóval, és 1 fej hagymával megfőzöm. (Ha szívet főzünk bele, akkor azt is egybe főzzük meg) Jó nagy edényben kell oda tenni, mert a tüdő a főzés során megdagad. Amikor minden hús puha akkor leszűröm, a levet félre teszem. A nyelvet megtisztítom. A húsokat szép vékony csíkokra felvágom.
Ezután zsiradékon barnára megsütöm a rántást, majd félreveszem a tűzről, teszek hozzá egy csipet őrölt pirospaprikát, 1-2 kanál tejfölt és a félretett leszűrt lével felengedem, majd hozzáadom a csíkokra vágott húst, jól kiforralom, mártás sűrűségűre. Ízesítem, sóval, mustárral citromlével, vagy kevés 10 % -os ecettel, attól függ mi van otthon, és pici cukorral. Ha van akkor a végén citromkarikát teszek bele, de azzal már csak egyet forralom. Krumpli gombóccal, csőtésztával, vagy spagettivel tálalom.