30 dkg darált dió,25 dkg liszt,12 dkg zsemlemorzsa,10 g reszelt narancshéj,5 g őrölt fahéj,3 dkg őrölt szegfűbors,2 dkg őrölt gyömbér, 6 db nagy tojás,25 dkg cukor,15 dkg barna cukor,25 dkg olvasztott vaj, 2 db érett, kimagozott és felszeletelt magozott körte,15 dkg krémsajt, 15 g narancshéj,20 ml narancslé,10 dk g szárított tőzegáfonya,75 ml tőzegáfonya zselé
Melegítsük elő a sütőt 190°C-on. Vajazzunk ki egy 28 cm átmérőjű tortaformát, béleljük ki sütőpapírral, majd annak a tetejét ismét vajazzuk be!
Helyezzük a diót konyhai robotgépünkbe, majd adjuk hozzá a lisztet és mixeljük el. Szórjuk bele a zsemlemorzsát, a narancshéjat és a szegfűborsot.
A tojásokat a cukorral együtt, fokozatosan verjük habosra egy nagy méretű tálban. Ezt tegyük mindaddig, amíg a tojás be nem sűrűsödik, és térfogatában legalább háromszorosára nem nő. Ehhez keverjük hozzá az olvasztott vajat, majd öntsük az egészet a lisztes keverékhez.
A körteszeleteket rendezzük el a tortaforma alján, majd borítsuk rá a tésztát. Simítsuk el a tetejét, majd süssük aranybarnára (kb. 35 percig). A sütőből kivéve helyezzük rácsra és hagyjuk kihűlni.
A sajtkrémhez: Keverjük össze alaposan a krémsajtot, a narancshéjat és a narancslevet!
A tőzegáfonyás öntethez: az áfonyákat áztassuk vízbe, amíg meg nem duzzadnak. Keverjük alaposan össze a tőzegáfonyaszósszal!
Tálaláshoz: Távolítsuk el a sütőpapírt, majd terítsük be a torta tetejét először a krémsajttal, majd az áfonyás öntettel. Végezetül pedig hintsük meg némi porcukorral!
1. A csokoládét nagyobb darabokra törjük és megolvasztjuk a forró kávéban. A sütőt előmelegítjük, a tepsit kibéleljük a sütőpapírral. 2. A tojást a cukorral habosra keverjük, hozz...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: KönnyűA tésztához a tojásokat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk apránként az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet, a diót, a fahéjat és a reszelt citromhéjat. Mindezeket ö...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű. A sütőt 200 fokra (légkeverésest 180-ra) előmelegítem, és előkészítem a kiválasztott formát. Ha szilikon, nem vajazom ki, különben meg igen. 2. A tojást egy kézi habverővel kic...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűA tésztához összemorzsoljuk a lisztet és a vajat. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk cukrot és belemorszoljuk az élesztőt, majd felfuttajuk. Belekeverünk 2 tojást, majd a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű