menu

Családireceptkönyv.hu

Ropogós békebeli kifli


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók 8 db kiflihez:
50 dkg búzafinomliszt (BL55)
1 nagy evőkanál (50 g) tejföl
2 dl tej (200 g)
1 dl víz (100 g) Jobb ha szénsavmentes ásványvíz nem csapvíz
2 dkg (20 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított élesztő
2 teáskanál (10 g) só
(Nem tévedés tényleg nem kell zsiradék a tésztába)

Elkészítés:


A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira hogy kellemes meleg legyen, de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk.
A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütőgéppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
Dagasztás után 40-45 percet kelesztjük, 8-10 db-ba vágjuk (kb 85-110 g/db), gombóccá formázzuk.
Tipp: 50 g-os tésztákkal dolgozva kb 17 mini kifli formázható meg. Nálunk nagy sikere volt a gyerekeknél.
10 percet pihentetjük a gombócokat. Ez azért kell, hogy könnyen formázhatóvá váljon.
Megformázzuk kiflinek.

Szilikonos sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben “kinyílik” a kiflink.

220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.
Ha nagyon meleg van a konyhában, akkor csak addig kelesztjük a megformázott kifliket, amíg melegszik a sütő, de télen van hogy 30 perc is kell nekik.
10-15 perc sütés után (nálam 13 perc), amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.
Innentől kezdve 3-5 perc alatt (nálam 4 perc) szép pirosra sütjük őket.
Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.
Egy kifli kisülve 100 g-os lett nekem.

Trükkök, tippek, praktikák:


A tészta nagyon ruganyos nagyon vékonyan olajozott felületen szép vékonyra nyújtható. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.

Hagyományos gázsütőben:
Teljes lángon kell sütni, amíg elkezd pirulni, (kb. 20 perc) Utána takarék lángon még kb 10 perc sütés.
Légkeverés nélküli sütőben:
220 fokon a sütés alatt végig
Szárított élesztő:
Többen jelezték, hogy egy csomag szárított élesztőt használva (a friss helyett) is finom a végeredmény.
Teljes kiőrlésű liszttel is működik.

 Ropogós békebeli kifli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták, Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Marianna
Francia kenyér
Francia kenyér

A lisztet kimérem egy tálba.a cukrot a tejjel meglangyítom és felfuttatom benne az élesztőt. Hozzáadom a liszthez,kicsit összekeverem,majd a sót, vizet, olajat is,pár perc alatt k...

Elkészítési idő: 2 öra
Nehézség: Könnyű
share
Tejes kenyér
Tejes kenyér

1. A lisztet a sóval és a vajjal elkeverjük, közben a tej 1/3-át mikróban felmelegítjük a cukorral, és kelesztjük benne az élesztőt. 2. Majd azt is beledolgozzuk a tésztába, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Svéd ropogós kenyér
Avatar Dorottya Kedvelnék
Svéd ropogós kenyér

A víz és az olaj kivételével az összes szárazanyagot egy tálba mértem, kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem az olajat és a vizet, megint kevertem rajta párat. Elsőre nem kell megi...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
Alacsony szénhidráttartalmú házi kenyér
Alacsony szénhidráttartalmú házi kenyér

A szobahőmérsékletű (én melegbe szoktam, könnyebben felfut benne az élesztő) folyadékunkba beletesszük a cukrot. Miután feloldódott, hozzámorzsoljuk az élesztőt, lassú kavargatás m...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk