- 35 dkg Alfa-mix lisztkeverék
- 3,5 dl víz
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 35 dkg liszthez való instant élesztő)
- 2 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál zsír (vagy étolaj)
- ízlés szerint szezámmag és lenmag a szóráshoz (nem kötelező)
- kevés étolaj és víz a kenéshez
- A vizet kézmelegre langyosítsuk meg (ne legyen melegebb, mert leforrázzuk az élesztőt!), és keverjük el benne az élesztőt és a cukrot. Ha pár perc elteltével egy mozgékony, halkan sistergő, habos tetejű folyadékunk lesz, akkor az élesztőnk működik, bátran felhasználhatjuk.
- Egy tálban keverjük el a lisztet, a zsírt (vagy olajat) és a sót, majd öntsük hozzá az élesztős vizet. Az egészet keverjük egynemű tésztává. Ha kézzel vagy géppel csak addig keverjük, amíg egynemű nem lesz, akkor egy kissé tömörebb, jobban szelhető és kenhető kenyerünk lesz. Ha géppel 5-10 perc alatt nagy fordulaton jó alaposan kidolgozzuk, akkor egy habkönnyű kenyeret sütünk, amit célszerű nagy, kenyérvágó késsel szeletelni. Frissen nagyon finom, pár nap után kicsit porladós. A képeken ez utóbbi változat van. (A 2-3 perces gépi dagasztás az arany középút)
- Tegyük a tésztánkat egy olajjal kikent sütőformába. Én erre egy 2,5 literes ovális jénait használtam. Egy folyton vizesített ecsettel jó alaposan elsimítottam a felületét, majd megszórtam szezámmaggal és lenmaggal. 2-3 centis mélységben be is lehet vágni pár helyen a felületet.
- Nyári melegben csak simán a konyhaasztalra téve körülbelül a 2-2,5-szeresére kelesztettem. Télen le lehet takarni konyharuhával és be lehet dugni a paplan alá. Más kelesztési módok is tökéletesen megfelelnek.
- A megkelt tésztát óvatosan lekentem vízzel (lehet olajjal is, ízlés dolga), vigyázva, hogy a magokat ne lökdössem le.
- 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt szép barnára sütöttem (a sütők és a sütési idők között lehet némi különbség, tehetünk tűpróbát). Bátrabbak 30-35 perc elteltével óvatosan megfordíthatják, és onnantól fejjel lefelé süthetik tovább (nagyon óvatosan tegyük, lehetőleg hővédő kesztyűben!)
- A megsült kenyeret tegyük nedvszívó papírokkal letakart rácsra kihűlni.
Gyors fánk
Az alábbi recept a gyerekeim nagy kedvence. Mindössze 15 perc alatt asztalra kerülhet a sütési időt is beleszámítva. Tehát könnyedén összedobhatjuk akár reggelire vagy vacsorára, sőt a gyermekünk uzsonnás dobozába is elkészíthetjük reggel indulás előtt.
Hozzávalók:
- 2 pohár natúr joghurt (legutóbb nem volt otthon, csak kefír, azzal is működött)
- 2 egész tojás
- 30 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 5-10 dkg cukor ízlés szerint (nálunk 5 dkg is elég szokott lenni)
A hozzávalókat összekeverjük, és rögtön lehet sütni. A forró olajba fél evőkanálnyi adagokat teszünk, amikor látjuk hogy az alja kezd barnulni, átfordítjuk. Ha közben megszúrkáljuk, szép gömbölyű lesz, és vastag lesz a tésztája.
Porcukorral megszórjuk és lekvárral kínáljuk.
http://www.inforabakoz.hu/blog/olvas/a-vilag-legegyszerubb-makos-sutije-gluten-tej-liszt-es-cukormentesen-2015-10-07-183303
50 dkg csirkemáj
60 dkg burgonya
3 gerezd fokhagyma
majoránna
oregáno
őrölt pirospaprika
só, bors
olaj
A burgonyát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk és fűszeres vízben 5 percen át főzzük, majd leszűrjük. A májat megtisztítjuk és 5 percen át főzzük, leszűrjük és a burgonyához keverjük, kiolajozott tepsibe tesszük. Fél dl olajba keverjük a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd a burgonyára és a májra öntjük. 180 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük, időnként megforgatjuk, hogy minden oldala jól átsüljön.
15 dkg liszt
15 dkg margarin
10 dkg cukor
2-3 tojás
10 dkg darált, cukrozott dió
3 ek baracklekvár plusz muffinonként 1-1 kávéskanál
1 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
5 dkg kakaópor
10 dkg durvára vágott étcsoki
Cukrot langyos margarinnal robotgéppel habosra keverem, hozzáadjuk a tojásokat, keverjük míg viszonylag egynemű massza nem lesz. Liszt, van.cukor, sütőpor, kakaópor, cukr. dió, csoki és a 3 ek lekvárt összekeverem, hozzáadjuk a tojásos-cukros-margarint és alaposan összedolgozzuk. Papírkaszlikkal bélelt muffinformát tésztával 3/4-ig töltöm, kis mélyedést csinálok a közepében és teszek bele baracklekvárt. 180°-os előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm
Hozzávalók a tésztához:
- 400 ml laktózmentes tej
- 60 gr cukor
- egy csomag Dr. Oetker porélesztő
- 400 gr Schär Mix B liszt
- 200 gr Beiker liszt
- csipet só
- 3 tojás sárgája+ egy egész a kenéshez
- 2 ek olaj
A kakaós töltelékhez:
- 250 gr Liga
- 3 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- 200 gr porcukor
- 3 ek Szerencsi cicás kakaópor
A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába mértem és a géppel összedolgoztattam. Közben elkészítettem a kakaós tölteléket. Ehhez a Liga-t mikróban megolvasztottam, egy nagyobb tálba öntöttem, hozzáadtam a porukrot és a vaníliás cukrokat is, jó alaposan kikevertem, majd hozzáadtam a kakaóport is.
Miután a tészta összeált, 6 egyenlő adagra osztottam, sütőpapírra tettem őket és hagytam pihenni kb. fél órát...
A fél óra letelte után ilyen szép nagyra nőttek...
Egyesével kinyújtottam és a kakaós krémmel lekentem...
A két szélét behajtottam (de még így is kijött a töltelék a tekeréskor)...
..majd a feltekert rudat a tepsibe tettem...
Ezt a kinyújt, megken, felteker manóvert még 5-ször eljátszottam, így az összesen 6 rúdból két fonatot készítettem.
Tetejüket lekentem felvert tojással...
..és 180 fokos sütőben 35 perc alatt készre sütöttem.
Miután kihűlt, felszeleteltem..
Hozzávalók a tésztához:
5 db M-es tojás
5 evőkanál cukor
5 dkg rizsliszt (itt már nem evőkanállal mértem)
10 dkg darált mák
25 dkg tisztított,reszelt alma (nagy lyukú reszelőn reszelve)
1 teáskanál sütőpor
Krém:
50 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
4 dl habtejszín
2 csomag Dr Oetker habfixáló
Tetejére reszelt Tibi étcsoki.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük robotgéppel,majd a cukrot is apránként hozzákeverjük még mindig robotgéppel,ezután a tojások sárgáját egyesével és még mindig nem kapcsoljuk ki a gépet :) ha ez mind megvan akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a liszttel,sütőporral elkevert mákot majd a reszelt almát. 25*35 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben 180 fokon kb 25 percig sütjük (sütőfüggő). Ha picit kezd barnulni a teteje akkor már jó.
A krémhez a habtejszínt a habfixálóval felverjük,a mascarponét a porcukorral kikeverjük és a kettőt elegyítjük.A kihűlt tésztára kenjük és reszelt csokit teszünk a tetejére.
http://taplalekallergiamagazin.hu/91-gluten/374-a-legfinomabb-glutenmentes-zsemle-amit-eddig-ettunk
(9 db)
15 dkg Schar Mix B
15 dkg Beiker lisztkeverék
1 ek. burgonyapehely
1 tk. útifű maghéj
1 tk. só
1 kk. cukor
1/2 cs. Dr. Oetker porélesztő
3 ek. kókuszolaj
300 ml langyos víz
a hozzávalókat egy tálba mérjük és a robotgép dagasztófejével kb. 5 percig keverjük
lágy tésztát kapunk, amiből olajos kézzel gombóckákat formálunk és sütőpapíros tepsibe tesszük
a tetejüket megszórjuk rizsliszttet
50 fokra, légkeverésre a sütőbe tesszük kelni 30 percre
kivesszük, lekenjük a tetejüket kókuszolajjal
200 fokos sütőbe toljuk őket 5-6 percre
180 fokra csökkentjük a hőmérsékletet és további 20-25 percet
sütjük
Hozzávalók a tésztához:
- 8 ek rizsliszt
- 8 ek cukor
- 1 ek Szerencsi cicás kakaópor + egy kevés a szóráshoz
- fél csomag Dr. Oetker sütőpor
- 6 db M-es méretű tojás
- pici só
- 50 ml olaj
Hozzávalók a krémhez:
- 500 ml laktózmentes tej (teljes teljmentes diétában rizstejjel is kiváló lesz)
- 7 ek rizsdara
- 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
- 250 gr Liga
- 150 gr porcukor
Elsőként a tojásokat szétválasztottam, a sárgákat a cukorral elkvertem, hozzáadtam a sütőport, sót, olajat, kakaóport majd a rizslisztet is és összekevertem. A fehérjéket robotgéppel kemény habbá vertem, majd a kettőt óvatosan összeforgattam...
Egy kb. 25x35-ös tepsit (talán az enyém valamivel nagyobb volt) sütőpapírral kibéleltem és a kakaós masszát beleöntöttem..
180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöttem. Ezalatt elkészítettem a grízes krémet...
A tejet a vaníliás cukorral és a rizsdarával felforraltam, majd hagytam kihűlni. Addig a vajat a porcukorral habosra kevertem. Miután kihűlt a grízes krém, a kettőt összevegyítettem. A mesűlt tészta széleit levágtam..
..majd kettévágtam..
A krém felével megkentem az alsó lapot...
..erre tettem a felső tészta lapot ...
..majd a maradék krémet rákentem a felső lapra..
A krémet pedig kakaóporral megszórtam majd szeleteltem..
Egyszerű, gyors és nagyon finom sütemény!