Alaptészta sima lisztből készült bagetthez:
280 g víz
500 g liszt
25 g friss élesztő
2 ek olaj, olívaolaj
15 g (kb. 1 ek) cukor
15 g (kb. 1 ek) só
Variációk az alaprecept figyelembevételével:
- A liszt lehet teljes egészében teljes kiőrlésű, vagy gyakorlatilag bármilyen arányban keverve a fehér liszttel,
vagy rozsliszttel kombinálva. Hamar kitapasztalhatjuk, melyik ízlik legjobban.
- Mivel szeretjük a magvas péksüteményeket, így én magvakat is szoktam beletenni. Szezámmag, lenmag,
1. Helyezzük a vizet, a cukrot és a friss élesztőt a keverőedénybe és melegítsük 2p/37°C/2-es fokozaton.
2. Adjuk hozzá a lisztet, majd utána a sót és dagasszuk 3p/ / fokozaton.
3. A dagasztás első percében a fedél nyílásán át,adjuk hozzá az olajat.
4. Lisztezett deszkán formázzunk belőle 2 db kb. 25cm-es rudat (illetve igazodjunk a bagett sütő formánk
méretéhez) vagdaljuk be
Variációk az alaprecept figyelembevételével:
- A liszt lehet teljes egészében teljes kiőrlésű, vagy gyakorlatilag bármilyen arányban keverve a fehér liszttel,
vagy rozsliszttel kombinálva. Hamar kitapasztalhatjuk, melyik ízlik legjobban.
- Mivel szeretjük a magvas péksüteményeket, így én magvakat is szoktam beletenni. Szezámmag, lenmag,
tökmag, napraforgómag. Dagasztás közben kb. 3 csapott evőkanálnyit. Ha szeretnénk a tetejére is tenni, akkor a
kelesztés előtt kenjük meg a bagett tetejét vízzel, szórjuk rá a magokat és így hagyjuk kelni. Ettől függetlenül a
végén a tojás tej keverékkel ugyanúgy járunk el.
- A harmadik a fűszerek alkalmazása. Ez leginkább friss fűszer, medvehagyma, snidling, bazsalikom, amit
apríthatunk a TM-ben 3 mp/4-5-ös fokozaton, de ollóval is vághatjuk kisebb nagyobb darabokra ízlés szerint.
Tehetünk bele vegyesen is. A fűszereket szintén dagasztás közben adom hozzá, az első perc után.
- S hogy még fantasztikusabb legyen a hatás, kombináljuk a lisztet, a magvakat és a fűszereket!
Ügyeljünk azonban, hogy a hozzáadott magvak mennyiségét ne lépjük túl, főleg ha fűszert is alkalmazunk,
hogy a tésztánk szépen megkeljen.
A tésztához:
120 g tej
50 g víz
10 g friss élesztő
30 g vaj,vagy margarin
10 g cukor
330 g liszt
5 g só
Tetejére:
1 db tojás
3 ek tej
szezámmag
1. Tegyük a keverőedénybe a hozzávalókat a liszt és a só kivételével és keverjük
2 p/37°C/2-es fokozaton, majd további 4 mp/4-es fokozaton.
2. Adjuk hozzá a lisztet és a sót, keverjük 35 mp/5-ös fokozaton.
3. Dagasszuk 3p/ / fokozaton.
4. Vegyük ki a tésztát a keverőedényből, és finoman gyúrjuk át lisztezett deszkán.
5. Osszuk 6 részre, formáljunk belőle kis kerek cipókat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe
és enyhe nyomással lapítsuk.
6. Vizes ecsettel kenjük át a tetejét, s szórjuk meg szezámmaggal.
7. Ezután minimum fél órát kelesszük letakarva langyos helyen. (max. egy óra)
8. Majd keverjük össze a tojást, a tejet, és kenjük át a zsemléket.
9. Előmelegített sütőben 200°C-on süssük 20-25 percig.
10. A zsemle akkor jó, amikor a teteje szép aranybarna, és a fogpiszkáló teszttel ellenőriztük, hogy nem ragad a tészta.
A lisztet variálhatjuk,de akkor bár nagyon finom,nem a klasszikus hamburger zsemle lesz belőle.
Teljeskiőrlésű lisztek,rozsliszt....
50 dkg finomliszt
1 tojás
140 g joghurt
3 ek. olaj
1,5 tk. só
1 ek. cukor
kb. 1,8 dl víz
2 dkg élesztő
+ 1 tojás a lekenéshez
szezámmag, fekete szezámmag
2 darab napraforgó lesz belőle
1. Helyezzük a vizet, a cukrot és a friss élesztőt a keverőedénybe és melegítsük 2p/37°C/2-es fokozaton.
2. Adjuk hozzá a joghurtot,tojást, lisztet, majd utána a sót és dagasszuk 3p/zárt üst /dagasztó fokozaton.
3. A dagasztás első percében a fedél nyílásán át,adjuk hozzá az olajat.
4.Pihentessük,kelesszük kétszeresére, langyos helyen kb 30-40 percig
5. Lisztezett deszkán formázzunk belőle 4 db cipót(ha van időnk,pihentessük így is 15percet.
6.Nyújtsuk ki kb. 30cm-es kör alakúra,kenjük meg tojással,majd a töltelékkel,és tegyük rá a következő cipóból nyújtott kört.
Tegyünk a közepére egy poharat,enyhén nyomjuk rá,majd vágjuk be a cikkeket. Minden cikket csavarjunk meg,kettőt kettőt szembe egymással.egy vagy két csavarással.
(Napraforgó csavarással )
7.Kenjük le az egészet tojással
8. Tegyük 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percet.
Töltelékhez, variációk:
sonkás hagymás
tejfölös
só, bors,tejföl,reszelt sajt
hagyma pirított szalonna
kakaó
édes túrós mazsolával
főzött karamell......és végtelen lehetőség :)
500 g liszt
25 g élesztő
250 g tej
100 g olaj
1 tk só (enyhén púpozott)
1 tk cukor (enyhén púpozott)
Töltelék
10 g olvasztott vaj
200g reszelt sajt,vagy túró,
(ha csapott tk sót használunk,akkor lehet bármilyen édes töltelékkel is)
Tetejére
1 tojás 3 ek tejjel elkeverve
reszelt sajt
THERMOMIX-ben készítve
1.Tegyük a keverőedénybe a tejet a cukrot és az élesztőt.
Kelesszük 2perc/37fok/2-es fokozaton.
2. Adjuk hozzá a lisztet és a sót. Állítsuk 3 perc/zárt üst/dagasztó funkcióra.
Közben adagoljuk a dagasztás első percében a nyíláson át az olajat.
-Kivesszük,és lisztezett deszkán átgyúrjuk.
-Fél órát pihentetjük.
-Közben a 200g sajtot 5mperc/5-ös fokozaton aprítjuk.Majd félretesszük.
-A cipókat kör alakúra nyújtjuk (2-3mm vastagságúra) és megkenjük olvasztott vajjal.
- Felvágjuk 16 cikkre.
-Minden cikk széles felére sajtot teszünk,majd feltekerjük,és a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
-Tetejét megkenjük a tojás és a tej keverékével,megszórjuk sajttal.
Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük,míg aranybarna nem lesz,és a sajt szépen megpirul.
A töltelék tetszés szerint variálható.Sós illetve édes.
Ha nincs otthon sajt akkor enyhén sózzuk a belsejét,és szórjuk meg köménymaggal,vagy nagy szemű tengeri sóval.
Ha még ennyi idő sincs!
Ha 2 részre osztjuk,majd oválisra nyújtjuk, feltekerjük,akkor a két tekercs egyszerre befér a sütőbe, míg a kiflik két adagban sülnek.
Tészta:
500 g liszt
300 g víz
2 tk só
3 ek olaj (ha lehet olíva olaj)
1 tk cukor (púpozott)
25 g élesztő
Töltelék:
2 fej közepes ,vagy kisebb vöröshagyma
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
kevés olaj
500 g apróra vágott csirkemell
só,bors
3 ek tejföl
Tetejére:
2 ek olíva olaj
THERMOMIX-ben készítve:
-Tegyük a keverőedénybe a hagymákat és aprítsük 3mperc/ 5-ös fokozaton.
- Adjunk hozzá 2 ek olajat és dinszteljük 3p/Varoma/1-es fokozaton.
Tegyük át egy serpenyőbe,adjuk hozzá az apróra vágott csirkehúst és saját levében ,sózva borsozva pároljuk puhára,majd a végén enyhén pirítsuk.
-Közben a tisztára mosott keverőedénybe tegyük a vizet a cukrot és az élesztőt, kelesszük 3 perc/37 fok/2-es fokozaton.
- Adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd dagasszuk 2 perc/zárt üst/ dagasztó fokozaton. Az első percben a tető nyílásán keresztül adagoljuk hozzá a 3 ek olajat.
Pihentessük 20 percig. Ezalatt a hús elkészült. Keverjük el 3 ek tejföllel,ha kell még ízesítsük. Ez lesz a töltelékünk.
A tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk,és 8 részre osztjuk.
A kis cipókat kör alakúra nyújtjuk (2-3 mm) két evőkanál tölteléket a közepére teszünk,félbe hajtjuk, a szélét lenyomkodjuk,majd felhajtjuk és újra lenyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Majd megkenjük mindegyik tetejét olíva olajjal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt elkészül.
Tálalásnál a tetejére is tehetünk tejfölt, fogyaszthatjuk friss salátával!
Az első próba után eldönthetjük,hogy kisebbet vagy nagyobbat szeretnénk. A töltelék gyakorlatilag bármi lehet, a "táskákat" tetszés szerint tölthetjük meg .