Manóka
Családi receptkönyve
Tartalomjegyzék

Egyéb ételek

Cukkini tócsi


Írta: Biró Borbála Egyéb ételek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


cukkini (kb. 1 kg)
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld

bors
pirospaprika
rizsliszt amennyit felvesz
1 tojás
4 dl olaj
majoranna

Elkészítés:


Hideg levesek

Banános keksz


Írta: Biró Borbála Hideg levesek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


2 nagy érett banán
• Fél csésze étcsokoládé, amelyet azelőtt kockákra törtünk (pótolható mazsolával vagy vörösáfonyával is)
• Másfél csésze zabpehely (hozzáadható kókusz a vagy dió is)

Elkészítés:


Először előmelegítjük a sütőt úgy 180-190°C-ra.
2. Előkészítünk egy kisebb serpenyőt a sütéshez, amelyet sütőpapírral terítünk ki.
3. Egy nagyobb edényben szétnyomunk 2 banánt, amit összekeverünk a többi összetevővel.
4. A továbbiakban ebből a tésztából kisebb kekszeket formázunk és a pléhre helyezzük őket.
5. A formázott kekszeket úgy 15 percig sütjük. És voilá, kész is a sütemény.
Ahogy már feljebb is említettük, a kekszeket kijavíthatod úgy, hogy tésztába kókuszreszeléket, diót, mogyorót esetleg mandulát helyezel. A csokoládét szintén felcserélheted mazsolával vagy vörösáfonyával is. Ezek az egészséges kekszek, megfelelőek reggelire, ha sietsz a munkahelyedre, esetleg tízóraira vagy uzsonnára is, ha pótolni szeretnéd az energiád! Jó étvágyat kívánunk!

Dream cream fagylalt


Írta: Biró Borbála Hideg levesek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


2 banán

• 50 ml tej

• 2 ek. mogyoróvaj

• Super Cookie (vagy más) vaníliás fehérje aprósütemény

Elkészítés:


1. A banánokat kissebb karikákra vágjuk és éjszakára a fagyasztóba helyezzük.

2. A fagyasztott banánt a mixerbe helyezzük és porhanyóssá mixerezzük.

3. A banánokat hagyjuk kicsit megpuhulni, majd hozzáadjuk a tejet. Újra összemixerezzük és a keletkezett fagyit csészékbe vagy egyenesen lezárható edénybe helyezzük.

4. Hozzákeverjük a feldarabolt süteményeket, összekeverjük, végül hozzáadjuk és belekeverjük vagy csak a tetején hagyjuk a mogyoróvajat.

5. Éjszakára vagy legalább 4 órára a fagyasztóba tesszük. Tálalás előtt ráönthetünk egy kis kalóriamentes csokoládés szirupot vagy megszórhatjuk dióval.

Hamis kókuszgolyó


Írta: Biró Borbála Hideg levesek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


80g Meggle zsírszegény túró
20g cukormentes zsírszegény kakaópor
édesítő
12 g kókuszreszelék

Elkészítés:


A túrót a kakaót és az édesítőt jól elkeverjük majd golyókat formálunk amiket pedig meghempergetünk a kókuszreszelékben:)

Tápérték:
244 kcal , 29 g fehérje , 12g szénhidrát, 10g zsír

Kávès túrókrèm torta törökmogyoró lisztből:


Írta: Biró Borbála Hideg levesek,
Nehézség: Nehéz

Hozzávalók:


Piskóta:
50 gramm török mogyoró liszt
30 gramm tejsavófehèrjepor
5 gramm sütőpor
3 tojás
Fèl deci vìz
Ìzlès szerint tetszőleges èdesìtő

Töltelèk: 250 gramm krèmes állagú zsìrszegèny túrót össze turmixoltam èdesìtővel(nálam eritrit ès stevia), 2 ek. kávèval, fèl kávèskanál konjac liszttel

Elkészítés:


A száraz alapanyagokat össze kevertem, majd hozzá keverem a vizet ès a tojást is. Egy kb 25 cm átmérőjű mikorózható tálban megsütöttem mikróban. Nekem kb 4 perc alatt kèsz volt.
A tetejèn egy kis csoki van dìszìtèsnek 5 gramm olvasztott kókuszzsìrból 5 gamm kakaóporból ès èdesìtőből.

Az egèsz tápèrtèke: 90 gramm fehèrje, 22 gramm ch, 30 gramm zsìr.

Mogyorós bonbonok


Írta: Biró Borbála Hideg levesek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Amire 10 darabhoz szükségünk lesz:

• 1 banán

• lekvár (mi házi eperlekvárt választottunk, de tetszés szerint lehet bármilyen lekvár)

• mogyoróvaj

• 50 g keserű csokoládé

• 15 g kókuszolaj

Elkészítés:


Az elkészítés menete:

1. A banánt nagyjából 2 cm vastagságú karikákra vágjuk. Mindegyik belsejébe lekvárt teszünk

2. A banánkarikákat lekvárral töltjük és mogyoróvajba öltöztetjük. Sütőpapírral együtt egy tányérra helyezzük, hogy a bonbonok ne ragadjanak össze.

3. 2 órára a faygasztóba helyezzük.

4. Mikor a mogyoróvaj megdermed, szobahőmérsékletű csokoládéöntettel leöntjük a bonbonokat, melyet olvasztott csokiból és kókuszolajból előre elkészítettünk. Újra dermeszteni hagyjuk, ezúttal elég a hűtőben.

Pizza


Írta: Biró Borbála Hideg levesek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


250g túró
1 ek zabpehely
4 ek zabkorpa
1 tojás
só, bors, 1/2 tk. oregano.

Elkészítés:


Egy tálban dolgozzunk össze minden hozzávalót, majd tegyük egy 10 percre a hűtőbe.

Kivajazott vagy sütőpapíros tepsiben oszlassuk szét a tésztát, ha papírt használunk egy kis olíva olajjal kenjük be, 10-15 percig süssük 180-200 fokon.

Most vegyük ki a félig megsült tésztát, jöhet rá minden földi jó, személy szerint csirkemellet szeretem a legjobban de egy pizzán szinte bármi elképzelhető!

A feltéttel ellátott pizzát 20 percig süssük tovább és fogyasszuk a nem hizlaló pizzát!

Sajttekercs


Írta: Biró Borbála Hideg levesek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


zükségünk lesz:
350 gementáli sajt
250 gvaj
2 dbtojás
1 dbkis fej vöröshagyma apróra vágva
1 dbtömlős sajt
150 gkis kockára vágott szalámi
zöldfűszer ízlés szerint

Elkészítés:


lkészítjük a tölteléket: a sajton kívül a hozzávalókat elkeverjük (előtte a tojást megfőzzük, majd villával szétnyomkodjuk). Én a tölteléket sóztam, borsoztam, és apróra vágott petrezselyemzöldet is adtam hozzá. Az ementáli sajtot egy zacskóba tesszük, majd a zacskót lezárjuk.
A zacskóban lévő sajtot forrásban lévő vízbe tesszük és legalább 15 percig főzzük. Ezalatt a sajt megpuhul. Főzés urán rögtön kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk. A roládot fóliába csomagoljuk, majd 2 órára hűtőbe tesszük. Felszeleteljük és tálaljuk.

Szabolcsi almás máktorta


Írta: Biró Borbála Hideg levesek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
8 tojásfehérje
15 dkg nyírfacukor
32 dkg darált mák
az almás réteghez:
50 dkg alma tisztítva mérve
1 citrom leve és reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
a vaníliás krémhez:
5 tojássárgája
1 l tej (1,5 %-os)
20 dkg nyírfacukor
12 dkg kukoricakeményítő
4 dl tejszín alaposan behűtve
2 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom reszelt héja
a díszítéshez:
2 kisebb alma
1 citrom leve
kevés darált mák

Elkészítés:


Először a kétféle krémet készítjük el, így van idejük kihűlni.

Lereszeljük az almát, és a citromlével, fahéjjal elkeverve kissé megpároljuk.

Nagyobb lábosban melegíteni kezdünk 7 dl tejet a vaníliamagokkal. Kikeverjük a tojássárgákat a nyírfacukorral, a keményítővel, a reszelt citromhéjjal, és a fokozatosan adagolt további 3 dl tejjel. A forró tejből egy-két merőkanálnyit a tojássárgához vegyítünk, majd az egészet a lábosba öntjük, és folytonos kevergetéssel besűrítjük. Még forrón áttörjük egy szitán, így szép sima krémet kapunk. Időnként megkeverve hűlni hagyjuk.

A díszítéshez szánt almából vékony gerezdeket vágunk, és kevés citromos vízben 1-2 percig pároljuk, majd leszűrjük és félretesszük.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, és három sütőpapírra 26 cm átmérőjű kört rajzolunk.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a fokozatosan adagolt nyírfacukorral tovább habosítjuk. A darált mákot óvatosan, fakanállal forgatjuk bele a tojáshabba. Három részre osztjuk a masszát, és egyenletesen elkenjük a sütőpapírra rajzolt körökön. Egyenként kisütjük a lapokat, egy lap sütési ideje nagyjából 15 perc. A sütőpapíron hagyjuk kihűlni őket.

A tejszínt habbá verjük, és a kihűlt vaníliakrémbe keverjük.

Az első tésztalapról lehúzzuk a sütőpapírt, tortatálra tesszük, és megkenjük a vaníliakrém felével. Rátesszük a második lapot, és elkenjük rajta a párolt almát. Erre kerül a harmadik lap, majd vaníliakrémmel bevonjuk az egész tortát. A maradék krémet csillagcsőrös habzsákba szedjük, és a tortát krémrózsákkal díszítjük. Mindegyik rózsára egy-egy vékony almacikket teszünk, és a torta oldalát kevés darált mákkal tapasztjuk körbe.

A kész tortát legalább 6-8 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: 12 szeletre vágva: 1 szelet 435 kcal és 32 g CH van benne. 16 szeletre vágva: 1 szelet 326 kcal és 24 g CH van benne.

Italok

Gyömbéres citromos hűsítő


Írta: Biró Borbála Italok,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Fogj egy citromot, mosd meg alaposan, és facsard ki a levét, nyugodtan hagyd benne a rostokat is, nem kell átszűrni a levet. Reszelj le körülbelül két teáskanálnyi gyömbért, és keverd bele a citromlébe, majd öntsd az egészet egy teáskannába, és forrázd le egy liter vízzel.

Tulajdonképpen olyan ez, mint egy ízesítés nélküli limonádé – lehetőleg hagyd is így, hiszen a cukor korántsem segíti elő a súlyvesztés folyamatát. Ha viszont mégsem bírod megállni, hogy édesítsd, akkor az eritritet ajánljuk hozzá, így nem kell aggódnod a kalóriák miatt.

Elkészítés:


Krémes sütik

Szőlős rizstorta


Írta: Biró Borbála Krémes sütik,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


250 g gyors rizs
300 g joghurt (natúr)
200 ml habtejszín
250 g tehéntúró
2 csomag vaníliás cukor
20 g zselatin
1.5 dl víz
2 ek xilit (vagy cukor ízlés szerint)
5 dkg szőlő (vagy bármilyen idénygyümölcs)

Elkészítés:




A gyors rizst a szokásos módon megfőzzük, és összekeverjük a túróval, tejszínnel, joghurttal, cukorral, vaníliás cukorral.
A zselatint másfél dl vízben szokás szerint felforraljuk, és hozzáöntjük a rizshez. Összekeverjük, csatos tortaformába öntjük, és dermedésig a hűtőbe tesszük.
Nagyszemű szőlőszemeket félbevágjuk, és a torta tetejét beborítjuk vele. Még egy órát hűtőbe tesszük, és fogyasztható!

Meleg levesek

Minestor leves


Írta: Biró Borbála Meleg levesek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


3 ek olívaolaj
1 nagy vöröshagyma
1 nagyobb sárgarépa
1 szál szárzeller
negyed kilónyi fejeskáposzta
fél üveg ( kb. 3 dl) passata
2 kisebb krumpli
1 cukkini
1 doboz konzerv bab
só, bors

Elkészítés:


z olívaolajon megpároltam az összekockázott nagy hagymát kb. 3-4 percig, majd rátettem a sárgarépát, a felszeletelt vagy legyalult fejes káposztát és a szárzellert. 2 percig pirítottam, majd jöhet a fél üveg passata. Ezzel átkeverem és1 percig pirítom, majd felöntöm 1,5 liternyi vízzel. Volt egy darab összeszáradt parmezánom azt is beledobtam, sóztam, borsoztam. 15-20 percig főztem, majd mehet bele a krumpli és a cukkini. Mikor már minden puha volt beletettem egy doboz leszűrt, leöblített babot és még egy kicsit összefőztem. Tálaláskor adtam hozzá 2 nagy bazsalikom leveleket összetépve apróra és reszelt parmezánt, meg pár csepp olívaolajat.

Péksütik

Teljes kiőrlésű (gyúrós) palacsinta


Írta: Biró Borbála Péksütik,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


(kb. 9 palacsintához):
1,5 csésze (4dl víz) víz
3 tojás
150g teljes kiörlésű búzaliszt (Graham liszt)
1tk méz (10g)
10g olvasztott kókusz zsír
1 késhegynyi só

Elkészítés:


1. Összekeverjük a vizet a liszttel, az olvasztott kókuszzsírral.
2. Egy másik tálban felverjük a tojásokat a sóval
3. Összekeverjük a két tál tartalmát.
4. Felforrósítunk egy serpenyőt (lehetőleg kerámiabevonatosat használjatok, mert a teflon sütés közben mérgező gázokat bocsát ki), amibe az első palacsinta sütése előtt egy minimális kókusz zsírt teszünk.
5. Egy merőkanálnyi masszát öntünk a serpenyőbe, amit gyors mozdulatokkal körbeforgatunk, hogy egyenletesen lepje el a serpenyőnk alját.
6. Amint kész az egyik oldala (kb. 40 másodperc) megfordítjuk a palacsintát, s további kb. 30 másodpercig sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


https://shop.builder.hu/teljes-kiorlesu-gyuros-palacsinta-a1129

Saláták / Hidegtálak

RICOTTÁS TOJÁSKRÉM


Írta: Biró Borbála Saláták / Hidegtálak,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


https://peakshop.hu/girl/ricottas-tojaskrem/

Elkészítés:


Sütemények, édességek

A legegyszerűbb zabsüti


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


http://masteszta.com/136-a-legegyszerubb-zabsuti

Elkészítés:


Csokis zabkeksz


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


10 dkg méz - vegyes virág
15 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé (53%-os)
10 dkg zabpehelyliszt
15 dkg zabpehely
1 teáskanál fahéj (őrölt)
0.5 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só - tengeri

Elkészítés:




Melegítsük elő a sütőt 175 C-ra.


2

A zablisztet keverjük el a zabpehellyel, a fahéjjal, a szódabikarbónával és a sóval.


3

A vajat a mézet és a csokoládét megolvasztjuk majd összekeverjük a száraz alapanyagokkal. Tegyük fél órára a hűtőbe pihenni. (könnyebben lehet a kezünkkel formálni, nem ragad majd annyira)


4

A tésztából diónyi nagyságú golyókat formálunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és a tenyerünkkel lelapogatjuk. Előmelegített sütőben 175 C-on, 10-15 perc alatt megsütjük.

Diétás amerikai cooki


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


2 tojás
•1 csipet só (ezt használtam)
•3 mérőkanál Delicious Whey fehérjepor (dupla csoki) (ezt használtam)
•3 mérőkanál zsírtalanított mandulaliszt (ezt használtam)
•3-4 mérőkanál zabpehelyliszt (a tojás méretétől függően) (ezt használtam)
•3 mérőkanál eritrit (ezt használtam)
•2 ek. kókuszzsír (ezt használtam)
•10 kocka cukormentes csokoládé (apró darabokra vágva)

Elkészítés:


A hozzávalókat a csoki kivételével összegyúrjuk, majd hozzáadjuk az apró darabokra vágott csokit is. Vizes kézzel megformázzuk a kekszeket és 175 fokon alsó-felső sütéssel (nem légkeveréses!) készre sütjük. Rácson hűtjük.

Epertorta diétás


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


75 g cukrozatlan kókuszreszelék
50 g makadámdió vagy egyéb, általad kedvelt mag
50 g olvasztott vaj
10 g aszalt áfonya
édesítőszer, ízlés szerint (pl. 5-10 csepp folyékony stevia)
½ teáskanál fahéj

200 g teljes zsírtartalmú krémsajt
120 ml teljes zsírtartalmú tejszín kemény habbá verve
120 ml tejföl, tejszín vagy natúr joghurt
½ teáskanál vaníliakivonat
20 g eper
4 zselatin lap
80 g édesítőszer
10-15 csepp folyékony stevia

Elkészítés:




Robotgépben dolgozd össze a roppanós réteg hozzávalóit. Ha igazán ropogósra szeretnéd, akkor legjobb, ha az áfonyátmegsütöd, és őrölve adod a keverékhez, de friss áfonyával is nagyon finom a desszert. Amennyiben nem érzed elég roppanósnak a réteget, adj még hozzá kókuszreszeléket.

Egy-egy pohár vagy desszertforma aljára nyomkodd a tésztát helyettesítő keveréket. 12 részre porciózd, mert ennyi adagot tudsz a hozzávalókból készíteni.
A zselatin kivételével keverd össze a krém alapanyagait. Dolgozd krémesre, csomómentesre.


A zselatin lapokat kis vízzel locsold meg, önts hozzá ¼ csésze felforralt vizet, keverd össze, míg a zselatin megpuhul.

A lecsöpögtetett zselatint alaposan keverd össze az édes, sajtos krémmel.

A krémet oszd kétfelé. Egyik felét egyenlő adagokba osztva halmozd a kókuszos-ropogós rétegekre.



A krém másik felét keverd össze a zúzott eperrel, de friss eper helyett még jobb, ha előzőleg megsütött, majd porrá őrölt epret használsz.

Öntsd az epres krémet a natúr-sajtos krémrétegek tetejére, majd tedd hűtőbe a desszerteket legalább 2-3 órára, míg megdermednek.
Ha porrá őrölt, szárított gyümölcsöket használtál, akkor a desszertek süteményként, a formákból kiemelve, villával fogyaszthatók. Ha friss gyümölcsöt használtál, elképzelhető, hogy kissé rezgőbb, krémesebb lesz a végeredmény, így pohárdesszertként lehet majd tökéletes választás.

Gyúrós túrógombóc


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


500 g zsírszegény túró
- 150 g zabpehely (vagy zabkorpával is mixelhető fele-fele, egyéb tetszőleges arányban)
- 2 tojás (érdemes próbálkozni a tojássárgák csökkentett arányú felhasználásával...)
- 1-2 ek folyékony édesítő
- fél citrom
- 1 adag vaníliás fehérjepor

Elkészítés:


A morzsázáshoz, öntet készítéshez pedig nem árt beszerezni:
- Némi apróbb szemű zabpehely, vagy esetleg darált dió, mák, mogyoró - ki mire izgul rá jobban :)
- Még egy adag proteinpor
- Kevés tej vagy joghurt
A túrót összekavarjuk a zabpehellyel, zabkorpával, tojásokkal, édesítővel, fehérjeporral, minden jóval és persze a reszelt citromhéjjal, és annak kifacsart levével. Érdemes egy óráig nyugton hagyni, hűtőben tárolni, hogy szépen összeálljon. Ha eljött az idő, vizes kézzel gombócokat formálunk, és beledobáljuk a forrásban lévő vízbe. Türelmes kivárás után a felbukkanó gombócokat ki lehet kapdosni, és mindenféle jó dologban meghempergetni.
Íme néhány javaslat:
Olaj nélkül pirítsunk meg apróbb szemű zabpelyhet egy teflonos serpenyőben pár perc alatt, és ebbe forgassuk bele a gombócainkat. Szintén díjnyertes ötlet durvára darált dió, dejóó, mogyoró, mák vagy hasonló finomságokba belehempergetni. És persze, elengedhetetlen záró mozzanata a gombóckészítésnek a megfelelő öntet készítése. Tejföl barátunkat kizárva a versenyből inkább vaníliás-kevés tejes (esetleg joghurtos) szószt kutyulhatunk.

Kinder tejszelet


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Hozzávalók
Ennyi adagra:
10
szelet
50 g zabpehely
100 g zabliszt
1 evőkanál kókuszliszt
1 evőkanál proteinpor (csokis, növényi)
3 evőkanál kakaópor
1 tojás
250 g joghurt zsírszegény natur
0.5 csomag sütőpor
2 teáskanál eritritol
3 evőkanál kókuszzsír

Töltelék:
250 g túró zsírszegény, krémesebb állagú
3 teáskanál Stevia
1 rúd vanília kikapart belseje
3 evőkanál joghurt

Elkészítés:


Keverd össze a száraz hozzávalókat egymással alaposan: zabpehely, zabliszt, kókuszliszt, kakaópor, protein, sütőpor, stevia
Öntsd hozzá ajoghurtot, az olvasztott kókuszzsírt és a tojást, majd keverd el. Sűrű masszát kell kapnod, ha túl sűrű, önts még hozzá pici rizstejet nyugodtan, de vigyázz, nehogy túl híg legyen!
Előmelegített sütőben 220 fokon süsd meg 15 perc alatt
A töltelékhez a krémtúrót keverd el 2 ek. natúr joghurttal, ízesítsd steviával, vaníliával (akár vaníliás proteinnel).
Ha kihűlt a tészta, hosszában vágd félbe a sütit, majd kend meg a krémmel és tedd be a hűtőbe hűlni.

Kó­ku­szos mas­carpone bomba csor­ga­tott cso­ki­val


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Hozzávalók 19-20 darab golyóhoz:

25 dkg mascarpone
26 dkg kókuszreszelék + 4dkg a beforgatáshoz
20 dkg darált mandula (vagy pirított, darált napraforgómag)
1 tk. természetes édesítőszer (stevia, eritrit stb.), vagy 3-5 ek. nád-porcukor
1 zöld citrom reszelt héja
½ zöld citrom leve
2 tk. őrölt fahéj
1tk. rum (vagy rum aroma)
1tk. vanília kivonat
1/3 tk. tengeri só

A tetejére:

200 ml tejszín, kemény habbá verve
10 dkg fekete csokoládé, olvasztva

Elkészítés:


Egy tálban keverd össze a hozzávalókat

2. Formálj golyókat a tésztából, és egyenként forgasd bele a maradék kókuszreszelékbe.
Eközben a címlapon

3. Tálaláskor adagolj rá felvert tejszínhabot, és csorgass rá olvasztott fekete csokoládét.

Tipp:

Ha édesebben szereted, szórd meg porcukorral!
A tejszínhabot a tetejéről el is hagyhatod.
A csokoládémázból nem csak a tetejére csorgathatsz, hanem bele is márthatod.

Meggyes joghurtos torta


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


A tésztához
30 g búzaliszt (BL55)
10 g kakaópor - holland
3 db tojásfehérje
35 g kristálycukor
3 g sütőpor
3 db tojássárgája
10 g étolaj

A krémhez
350 g meggy (magozott)
80 g pudingpor - tejszín ízű
200 ml 2,8%-os tej
100 g kristálycukor
0.5 csapott mokkáskanál őrölt vanília
500 ml 2,8%-os tej
300 g tejföl (20%-os)

Elkészítés:


A formába tesszük a felezett, magozott meggyeket a domború, héjas oldalukkal lefelé.
A pudinghoz egy tálba tesszük a pudingport, a kristálycukrot, és a kevesebbik tejet. Csomómentesre keverjük.


Feltesszük a tűzhelyre főni a nagyobbik mennyiségű tejet az őrölt vaníliával.
Mikor forr a tej, hozzáöntjük a pudingporral, cukorral kikevert tejet, és sűrű pudinggá főzzük kb. 2 perc alatt.
Ha kész a puding, elzárjuk alatta a hőt, és apránként hozzákeverjük a tejfölt. Teljesen egyneművé keverjük.
Majd az elkészült tejfölös pudingot apránként a meggyre, a formába kanalazzuk. Ha mindet beleszedtük, megütögetjük a formát, hogy a puding egyenletesen elterüljön benne. Most félretesszük hűlni a formát.
A piskóta elkészítése következik. Ehhez a lisztet először elkeverjük a kakaóporral. Félretesszük.
A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény, de nem törős habbá verjük.
Mikor a hab készen van, hozzákeverjük a tojássárgákat is.
Majd hozzákeverjük a kakaós, sütőporos lisztet is.
Végül hozzákeverjük az olajat is a piskótához.
Az elkészült piskótát a tortaformába rétegezzük a pudingra, majd betesszük az egészet a sütőbe 180 C-ra 40 percre, légkeverés nélkül.


Ha kisült, hagyjuk a formában kihűlni, majd tegyük hűtőbe.
Ha kihűlt, körbevágjuk, levesszük a tortaforma oldalát, átfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Túró rudi szelet zabpehelyből


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


Piskóta:

•4 tojás
•4 evőkanál víz
•2 evőkanál Dia Wellness cukorhelyettesítő
•4 evőkanál zabpehelyliszt•2 evőkanál Szafi Fitt holland kakaópor •1 kk. sütőpor

Túrókrém:

•250 g túró
•150 g joghurt
•2 evőkanál Dia Wellness cukorhelyettesítő
•1 evőkanál zabpehely
•vaníliaőrlemény, bio citromhéj

Elkészítés:


A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a "cukorral" habosra verjük, majd robotgéppel hozzákeverjük a vizet, a lisztet, a kakaóport és a sütőport is. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a kakaós masszához forgatjuk. Kisméretű tepsiben 170 fokos légkeveréses sütőben készre sütjük.

A túrókrém hozzávalóit krémesre turmixoljuk.

A piskótát kettévágjuk, beletöltjük a túrókrémet, majd a tetejét bevonjuk olvasztott cukormentes csokival, például kakaós nassolóval (kakaós nassoló ITT!) vagy házi készítésű csokimázzal.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tálalhatod citrommal vagy erdei, bogyós gyümölcsökkel, ez mindenképpen egy egészséges és nagyon ízletes túrótorta lesz. :)

Túrótorta


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


fahéjas graham keksz (ha csak sima kekeszed van, az sem baj, tegyél hozzá egy kiskanál fahéjat),
fél csésze olvasztott vaj,
450 gramm krémtúró,
400 ml sűrített tej,
fél teáskanál vanília kivonat,
2 teáskanál citromlé, vagy egy egész citrom leve,

2 citrom reszelt héja.

Elkészítés:


12 szelet fahéjas graham kekszet jól törj össze. Ha nincsen fahéjas otthon, az sem baj, használj simát, csak tegyél hozzá egy kevés fahéjat is pluszba. A tortád alapja így egy picit világosabb színű lesz majd. Add hozzá a felolvasztott vajat, majd ezt a masszát jó alaposan simítsd el a tortaformádban.



A tejet a túróval, a vaníliával, a citrom levével és héjával alaposan keverd el, majd ezt a sűrű szószt egyengesd szépen el a tortaformába tett kekszed tetejére. Ha ezzel készen vagy, akkor tedd hűtőbe a tortát, a legjobb állag eléréséhez akár egy napig is bent hagyhatod. Tálalhatod citrommal vagy erdei, bogyós gyümölcsökkel, ez mindenképpen egy egészséges és nagyon ízletes túrótorta lesz. :)

Túrótorta


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


-fahéjas graham keksz (ha csak sima kekeszed van, az sem baj, tegyél hozzá egy kiskanál fahéjat),
-fél csésze olvasztott vaj,
-450 gramm krémtúró,
-400 ml sűrített tej,
-fél teáskanál vanília kivonat,
-2 teáskanál citromlé, vagy egy egész citrom leve,
-2 citrom reszelt héja.

Elkészítés:


12 szelet fahéjas graham kekszet jól törj össze. Ha nincsen fahéjas otthon, az sem baj, használj simát, csak tegyél hozzá egy kevés fahéjat is pluszba. A tortád alapja így egy picit világosabb színű lesz majd. Add hozzá a felolvasztott vajat, majd ezt a masszát jó alaposan simítsd el a tortaformádban.
A tejet a túróval, a vaníliával, a citrom levével és héjával alaposan keverd el, majd ezt a sűrű szószt egyengesd szépen el a tortaformába tett kekszed tetejére. Ha ezzel készen vagy, akkor tedd hűtőbe a tortát, a legjobb állag eléréséhez akár egy napig is bent hagyhatod.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tálalhatod citrommal vagy erdei, bogyós gyümölcsökkel, ez mindenképpen egy egészséges és nagyon ízletes túrótorta lesz. :)

Zabkása


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


• 2 evőkanál eritrit
• 1 evőkanál vörös áfonya
• 1 evőkanál mazsola
• 1 evőkanál aszalt almakarika vagy friss reszelt alma
• 2 dl tej
• 2 dl víz
• fahéj ízlés szerint

Elkészítés:


A tejet a vízzel felforrósítjuk, majd beletesszük a többi hozzávalót és kb. 5-6 perc alatt puhára főzzük. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető vagy anélkül is.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egyszerű, egészséges, gyors, tápláló reggeli!

Zabos túrós puffancs


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


•250 g túró
•3 púpos ek. zabpehelyliszt (darált zabpehely, de készíthetjük zabpehely nélkül is 1 ek. Szafi Fitt paleo süteményliszttel)
•2 tojás
•só (kb 1/4 kiskanál), édes verzió esetén +1 ek. Dia-Wellness negyedannyi cukorhelyettesítő
•kb. 3 ek. Szafi Fitt kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:



A hozzávalókat összekeverjük, majd egy serpenyőben kevés kókuszolajat felforrósítunk, belekanalazzuk a túrós masszát (1 evőkanál=1 túrós puffancs) és közepes lángon mindkét oldalukat megsütjük.

Zabpelyhes keksz


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


1 bögre zabpehelyliszt
•2 bögre aprószemű, lágy zabpehely
•1,5 bögre tej (vagy más folyadék: kókusztej, narancslé, folyékonyabb lekvár+víz)
•1 tojás
•csipet só
•folyékony édesítő ízlés szerint (kb. 1 evőkanál ebből: Dia Édes folyékony édesítő)
•mehet bele apróra vágott cukormentes étcsokoládé /vagy reszelt alma, cukrozatlan kakaópor, kókuszreszelék, aszalt gyümi ízlés szerint/

Elkészítés:


A hozzávalókat összekeverjük (a palacsintatésztánál valamivel sűrűbb masszát kell kapjunk), majd szilikonos sütőpapírra kanalazva alsó-felső sütésen 200 fokon készre sütjük (akkor jó, mikor a széle elkezd megpirulni).

Zabsüti


Írta: Biró Borbála Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Hozzávalók

1 nagyobb alma lereszelve
120 g zabpehely
50 vaníliás protein
3 nagy tojás
250 g túró
1 tk szódabikarbóna
édesítő ízlés szerint
1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:


Az elkészítése még a végtelenül reménytelen, konyhaidegen lényeknek is gyerekjáték.
 
A szárazanyagokat keverd össze egy tálban. Egy másik edényben keverd össze az édesítőt a tojással, majd reszeld bele az almát.
 
Ha ez megvan, egyesítsd a két tál erőit, majd egy szilikonos tepsi formába vagy egy sütőpapíros felületre öntsük a tésztát. Ezután elegyengetjük, majd a tetejét meghintjük plusz pici dekor fahéjas-eritrites-zabbal… és be a sütőbe!
 
Előmelegítve süsd, 170 fokon, nagyjából 20-25 percig. Az illat jelzésértékű (az is ha odaég...:/), de érdemes megszurkálni - és ha nem ragad a bökő eszköz, akkor elzárható a sütőt.
 
Hagyd szépen kihűlni, majd lehet szeletelni, nyakon önteni plusz vaníliás proteinnel és boldogan betolni. Igen, tudom, kalóriát, szénhidrátot is fogsz ezzel enni, de hát tessék mocorogni, és így is ki lehet rúgni a hámból!

Szárnyas Ételek

Csirkefalatok krémsajtos bundában


Írta: Biró Borbála Szárnyas Ételek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


Hozzávalók:
1 kg csirkemell filé
1 csapott kk só
0,5 kk őrölt bors

Bundához:
2 közepes tojás
125 g krémsajt
0,5 dl olaj
1 nagy csipet só
300 g liszt
2,8 dl tej

Sütéshez:
7 dl olaj

Elkészítés:


Az alaposan megtisztított csirkemellet kb. 1cm széles és 3-4 cm hosszú csíkokra vágjuk. Kicsit hagyjuk lecsöpögni, meghintjük sóval, borssal és jól összeforgatjuk.

A masszához a tojásokat a krémsajttal simára keverjük, majd a sót, az olajat, a lisztet is hozzáadjuk, végül a tejet fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes tésztát kavarunk, ami sűrűbb, mint a palacsinta tészta, de hígabb, mint a nokedli.

A hús darabokat beleforgatjuk, és addig hagyjuk állni, míg egy magasabb falú serpenyőben jól felforrósodik az olaj.

Egy villa segítségével a csirkedarabokat egyesével kicsit lecsöpögtetjük, majd a forró olajba helyezzük. Így nem állnak össze az egyes husik, hanem szépen egyesével közepes lángon világos barnára sülnek.

Konyhai papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Érdemes több adagban kisütni és a közben lecsöpögő tésztabuborékokat kihalászni az olajból, hogy ne ragadjon rá a következő adag husira.

Trükkök, tippek, praktikák:






Elkészítése:

Az alaposan megtisztított csirkemellet kb. 1cm széles és 3-4 cm hosszú csíkokra vágjuk. Kicsit hagyjuk lecsöpögni, meghintjük sóval, borssal és jól összeforgatjuk.

A masszához a tojásokat a krémsajttal simára keverjük, majd a sót, az olajat, a lisztet is hozzáadjuk, végül a tejet fokozatosan adagolva sűrű, csomómentes tésztát kavarunk, ami sűrűbb, mint a palacsinta tészta, de hígabb, mint a nokedli.

A hús darabokat beleforgatjuk, és addig hagyjuk állni, míg egy magasabb falú serpenyőben jól felforrósodik az olaj.

Egy villa segítségével a csirkedarabokat egyesével kicsit lecsöpögtetjük, majd a forró olajba helyezzük. Így nem állnak össze az egyes husik, hanem szépen egyesével közepes lángon világos barnára sülnek.

Konyhai papírtörlőre szedve hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

Érdemes több adagban kisütni és a közben lecsöpögő tésztabuborékokat kihalászni az olajból, hogy ne ragadjon rá a következő adag husira.

Tipp:

Kínálhatjuk különböző mártogatósokkal, például kapros-krémsajtos mártogatóssal, de a kisült falatkákat megcsorgathatjuk kevés mézzel és megszórhatjuk némi szezámmaggal is.

Csirkemellsonka házilag


Írta: Biró Borbála Szárnyas Ételek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


https://peakshop.hu/girl/csirkemellsonka-hazilag/

Elkészítés:


OLASZOS CSIRKE PIZZATÉSZTA HELYETT CHIA MAGOS ROSTBU


Írta: Biró Borbála Szárnyas Ételek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


https://peakshop.hu/girl/olaszos-csirke-rostbucikkal/

Elkészítés:


Tésztafélék

Olaszos csirke pizzatészta helyett chia magos rostbu


Írta: Biró Borbála Tésztafélék,
Nehézség: Közepes

Hozzávalók:


Hozzávalók:
csirkemell (amennyit szeretnél én kb. 300 g-ot sütöttem ki.)
olíva bogyó (egy kisebb üveg, én csak a feketét szeretem.)
Natúr paradicsompüré 300 g
oregánó, só, bors ízlés szerint
EZ Coat olajspray
a gombóckákhoz:
30-40 g NoCarb rostmix
2 db nagyobb tojás
kevés metélőhagyma
fél doboznyi brokkolicsíra
só, bazsalikom ízlés szerint
2 kiskanál Chia mag
1 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál langyos víz
fél kiskanál sütőpor

Elkészítés:


Elkészítése:
A csirkét átsütöd EZ Coat-on, felhevített serpenyőbe, és kicsit megpirítod, majd hozzáöntöd az olíva bogyókat.
Én a levét is felhasználtam, mert jó ízt ad a húsinak, és kevésbé lesz száraz.
Majd alacsony lángon hozzákevered a paradicsompürét is. Ilyenkor adagolhatsz hozzá még kis sót, vagy borsot, ha kevés sót használsz.
Az ízeket kicsit összepirítod, de elég nagyon lassú lángon 2-3 percig, és a husi készen is van.
Közben párhuzamosan előmelegíted a sütőt 180 fokra, légkeveréses üzemmódba.
Jöhetnek a gombócok is!
Rostmixet összekeverem tojással, fűszerekkel, sütőporral, chia maggal, majd hozzáadom a vizet és a fűszereket, meg az apróra vágott zöldségeket is.
Ha túl sűrű a masszád mehet még egy evőkanál víz hozzá.
Kis formákba 20-25 perc alatt megsütöttem.
A formákat kikenheted kis kókuszzsírral és akkor tuti egybe kijönnek majd a gombócok.
Tökéletes és izgalmas olaszos ebédtipp. 

Túrós pogácsa


Írta: Biró Borbála Tésztafélék,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


25 dkg túró
30 dkg rizsliszt
10 dkg kókuszzsír
1 csomag élesztő
1 dl tej
1 tojás
1 evőkanál natúr joghurt

medvehagyma
sajt

Elkészítés:


Vegetáriánus

Brokkolis tócsi


Írta: Biró Borbála Vegetáriánus,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


•300 g brokkoli (nyersen!)
•40 g zabpehelyliszt ( paleo diétázóknak Szafi Fitt paleo sütőliszt vagy szezámmagliszt)
•3 tojás
•1 gerezd fokhagyma
•só, bors

Elkészítés:


A brokkolit és a fokhagymát aprítógépben ledaráljuk, majd besózzuk. Kb. negyed óra múlva kifacsarjuk a levét és kikeverjük a zabpehelyliszttel, a tojásokkal és a fűszerekkel. Olajspray-vel kifújt sütőpapíros tepsire kanalazzuk (1 tócsni= 1 nagy evőkanál massza), majd a tócsnikat is befújjuk olajsprayvel és 180 fokon készre sütjük. (Fél időben megfordítjuk).

Sajtos-zöldséges tócsni


Írta: Biró Borbála Vegetáriánus,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


-fél zeller
- 2 nagy fehérrépa
-sajt
-lilahagyma
-medvehagyma
-só
-fokhagyma
-3 tojás
-zabpehely

Elkészítés:


Lereszeltem fél zellert, 2 nagy fehérrépát, sajtot, felvágtam egy lila hagymát, néhány levél medvehagymát, ízesítettem sóval, fokhagymával, ráütöttem 3 tojást és adtam hozzá néhány kanál zabpelyhet. Kicsit állni hagytam, majd kis halmokat szilikonos sütőpapírra lapítottam, és kb 180 fokos sütőben pirulásig sütöttem. Medvehagymás-sajtos natúr joghurtba mártogattuk. smile hangulatjel "

Spenótos frittata


Írta: Biró Borbála Vegetáriánus,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


• 1 nagy csokor spenót
• 8 nagy tojás
• 2 paradicsom
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 levél bazsalikom
• 3 evőkanál reszelt parmezán
• tej
• olívaolaj
• só, bors




Elkészítés:


Végy egy nagyobb tálat, üsd bele a tojásokat, és keverd el őket minimális tejjel, a bazsalikommal és némi sóval és borssal. Tégy fel egy serpenyőben olívaolajat melegedni, amikor már elég forró, dobd bele a fokhagymát felszeletelve, és nagy lángon, hirtelen süsd nagyjából egy percig.