3 burgonya,
1 nagy doboz májpástétom (helyette: elkapart csirke- vagy sertésmáj)
1 cikk fokhagyma,
1 tojás,
őrölt bors,
zsemlemorzsa és olaj,
só
A burgonyát megreszelem, levét kinyomom, majd összekeverem a pástétommal, a tojással, a fokhagymával és megsózom, megborsozom. Annyi zsemlemorzsát öntök hozzá, hogy keménykés masszát kapjak. Jól eldolgozom, pogácsákká formálom, zsemlemorzsába forgatom és forró olajban kisütöm. Savanyúsággal tálalom.
1,0 kg magozott meggy
0,5 kg Koronás Befőzőcukor 2:1
6,0 ek konyak
A meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd összekeverjük a Koronás Befőzőcukorral. Forrástól számítva 10-15 percig főzzük, hozzáadjuk a konyakot, egyet forralunk rajta, és a kész lekvárt azonnal üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Panírozni
2 db banán (meghámozva)
A bundához
12 g sütőpor
60 g búzaliszt (BL55)
90 ml víz
A sütéshez
étolaj
A tálaláshoz
8 evőkanál virágméz
A sütőport összekeverjük a liszttel, majd a hideg vizet is hozzáadjuk és csomómentesre keverjük.A banánokat három egyenlő részre vágjuk.A banán darabjait alaposan beforgatjuk a bundába.Majd egy villával átszedjük a forró, 180 C-os olajba és aranybarnára sütjük őket.Az olajat lecsurgatjuk, majd mézzel lecsurgatva tálaljuk.
25 dkg margarin
9 dkg tejföl
9 dkg natúr joghurt
2 db tojás
2 teáskanál só
20 dkg reszelt sajt
10 g száraz élesztő
60 dkg finomliszt
A tetejére:
1 db tojás
ízlés szerint reszelt sajt
ízlés szerint köménymag
ízlés szerint szezámmag
Előkészítjük és kimérjük a hozzávalókat.A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne az élesztőport.Majd a reszelt sajttal is alaposan eldolgozzuk.Majd a reszelt sajttal is alaposan eldolgozzuk.Egy kézi habverővel alaposan összekeverjük.Ráöntjük a sajtos élesztős liszt tetejére és alaposan összegyúrjuk.Enyhén lisztezett munkafelületen közel 1,5 cm vastagságú téglalap formára igyekezzünk nyújtani.Egy derelyevágóval, (ha nincs, jó egy éles késsel is) tetszés szerinti kockákra vágjuk. (nálam most 3×3-as)Kéz közelbe készítjük a tetejére szánt fűszereket és az enyhén felvert tojást.Sütőpapírral ellátott sütőlemezre/tepsibe sorakoztatjuk a kis négyzeteket (lehet nagyobb is kb. 5×5-ös, vagy 6×6-os -ez már egy igazi nagy pogácsa). Tetejüket lekenjük a tojással, és tetszés szerint megszórjuk a sajttal, vagy a magokkal.180 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük.Nagyon finom puha, igazi vendégváró falatkák. Esetleg egy finom leves kísérőjeként is szervírozható.
» 50 dkg héjában főtt krumpli
» 1 l tej
» 1 db tojás
» 30 dkg liszt
» 1 csomag sütőpor
» 2 dkg őrölt paprika
» 2 dkg só
» 5 dkg zsír
A krumplit megpucoljuk és nyersen karikára vágjuk. Egy nagyobb tepsit zsírral kikenünk és erre fektetjük rá a krumplikarikákat. Előmelegített sütőben, 200 fokon megsütjük a krumplit. Eközben, sós, sűrű palacsinta tésztát készítünk, amibe fűszerpaprikát is teszünk. A tésztát a megsült krumplira ráöntjük és így sütjük tűpróbáig.
Nagyon laktató étel.
300 ml joghurt,
1/2 kiskanál szódabikarbóna,
2 db nyers tojás,
2 db főtt tojás,
1,5 bögre liszt,
1 köteg újhagyma,
só ízlés szerint.
Tegyük bele a szódabikarbónát a langyos joghurtba (1 percre tegyük a mikrosütőbe a joghurtot) és hagyjuk állni 5 percig, majd adjuk hozzá a két darab nyers tojást, keverjük jól össze. Tegyük bele az átszitált liszt felét, a főtt tojást és az apróra vágott újhagymát. Adjuk hozzá a megmaradt lisztet és keverjük össze. A tészta állaga olyan kell legyen mint a sűrű tejföl. Tegyünk egy serpenyőbe olajat, forrósítsuk fel, majd kanál segítségével szaggassuk bele a tésztát. Süssük meg mind a két oldalát, az elkészült finomságot tejfölös kapros, fokhagymás mártogatóssal fogyasszuk. Jó étvágyat!
» 16 dkg hideg vaj
» 28 dkg liszt
» 12 dkg cukor
» 1 kk. só
» töltelékhez:
» 4 tojás
» 2 db tojássárga
» 30 dkg cukor
» 6-7 dkg liszt
» 1 db citom reszelt héja
» 1 csésze citromlé / kb: 4 db citrom /
» a tetejére porcukor
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Egy kisebb tepsibe fogom sütni a tésztát./ 20 x 23 cm /
A tésztához a lisztet, cukrot , sót és a hideg vajat gyors mozdulatokkal összemorzsolom, vagy helyette inkább mixelem.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomkodom és 18-24 perc alatt megsütöm.
A krémhez a tojásokat és a sárgákat kikeverem jól ,majd a lisztet és a cukrot is hozzáadom .Addig kell keverni, míg szép fényes nem lesz.
Most adom hozzá a citromlét és a reszelt héjat is
Amikor a tészta megsült, akkor kiveszem a sütőből és a krémet óvatosan rákenem és visszateszem még 30 percre a sütőben.
Ha kihűlt a tészta akkor megszórom porcukorral és kockára felvágom, tálalom..
A tészta egy kicsit morzsolódni fog , nem kell megijedni , jó lesz.
Hamar elfogyott.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Tészta:
2 evőkanál kakaópor
2 evőkanál méz
2 egész tojás
20 dkg porcukor
5 dkg margarin
40 dkg liszt
2 kiskanál szódabikarbóna
Krém:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 csomag puncs ízű pudingpor
2×3 dl tej
pici rum aroma
1 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
A tésztához liszt és a szódabikarbóna kivételével mindent összekeverünk, és gőz fölött , 5 percig kevergetve, összefőzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a szódabikarbónával elkevert lisztet. Egynemű tésztává nyújtjuk, és három felé osztva, tepsi nagyságúra nyújtjuk. A lapokat villával megszurkáljuk és vajazott tepsi hátán 180 °C-os sütőben 8-10 percig sütjük.
A pudingokat megfőzzük a 3-3 dl tejben. A margarint habosra keverjük a porcukorral, majd ketté vesszük, és az egyik felébe belekeverjük a már kihűlt vaníliapudingot, és a vaníliás cukrot.
A krém másik feléhez hozzákeverjük a puncspudingot és a rumaromát. Az első lapot megkenjük vaníliakrémmel, ráhelyezzük a második lapot, melyet megkenünk a puncskrémmel, és befedjük a harmadik lappal.Egy éjszakára hűtőbe tesszük, megszórjuk a tetejét porcukorral, és felszeleteljük.
1 evőkanál étolaj
1 L víz
250 g sertés darált hús (sovány)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1.5 evőkanál só
3 csipet fehérbors (őrölt)
4 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb)
0.5 db karalábé
1 db paradicsom
0.5 db TV paprika
1 csokor petrezselyemzöld
2 marék zöldborsó
700 ml víz
A megtisztított sárga-, és fehérrépát hasábokra, a karalábét nagyobb kockára vágjuk. A hagymákat megpucoljuk.Az olajat felhevítjük egy fazékban, majd fehéredésig pirítjuk benne a darált húst.Felöntjük kb. 1 liter vízzel, majd beletesszük a fokhagymát és a vöröshagymát.Amikor felforrt, a zöldborsó kivételével beletesszük az összes zöldséget, majd hozzáadjuk a maradék vizet. Sózzuk, borsozzuk. Amikor újra felforrt a leves, lejjebb vesszük a lángot és lassú tűzön főzzük továbbKb. 60 perc főzés után beletesszük a zöldborsót, és még kb. 40 percig főzzük.Tálaláskor ízlés szerint valamilyen apró tésztát kínálhatunk az elkészült darálthúsos leveshez, de ez el is hagyható.
50 dkg liszt
» 25 dkg vaj
» 2 dl tejföl
» 2-3 tojás
» sajt
» 1,5 dl tej
» 25 g élesztő
» só
Az 50 dkg lisztet 25dkg vajjal elmorzsolok. A 2 dl tejfölt egy egész tojással összekeverek, sózom, az élesztőt 1,5 dl langyos tejben felfuttattom az egészet jó alaposan összedolgozom. Kb 20 percig meleg helyen kelesztem majd 2x átgyúrom (hajtom) és még 10 percig pihentetem. 1-2 cm-re kinyújtom pogácsákat szaggatok belőle tojással megkenem és sajtot szórok rá!
Nekem nem mindig fut fel az élesztő rendesen, de attól függetlenül bele szoktam keverni a tésztába és ugyan úgy megkel.
2 bögre liszt,
1 bögre cukor,
125 g vaj,
1 tasak sütőpor,
2 db tojás,
1/2 bögre kakaópor,
1 bögre tej,
180 g étcsokoládé (a sütemény tetejére)
Tegyük egy tálba az összes száraz hozzávalót, majd adjuk hozzá a tojást, a tejet és a vajat. Dolgozzuk jól össze, miután összeállt a tészta tegyük hőálló tálba, vagy sütőformába (ami lehet kerek, vagy négyzet alakú) és mikrohullámú sütőben süssük 6 percen keresztül. Hagyjuk, hogy kicsit hűlni, majd öntsük a tésztára a csokoládét, amelyet vízgőz felett olvasztunk fel. Tegyük hűtőszekrénybe, hogy tálalás előtt lehűljön.
60 dkg magvazott meggy
4 tojás
10 dkg liszt
10 dkg kristály cukor + a sütőforma aljára 5-10 dkg
2,5 dl tej
30 g olvasztott vaj
1 csomag vaníliacukor
egy csipet só
Vajazz ki egy a sütőformát. Terítsd be az alját és oldalát kristálycukorral. Tedd bele a meggyet. A többi összetevőből készíts tésztát, és öntsd a meggyre.a meggy felúszik a tészta tetejére. Rakd előmelegített sütőbe, és 180°C-on süsd 45 percig.
Ekkorra a pite szép aranybarna színű lesz.A kész sütit szórd meg porcukorral, és tálalhatod is!
400 g búzaliszt (BL55)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
250 g margarin
3 evőkanál virágméz
3 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
300 g kristálycukor
A krémhez
500 g sűrített tej (félzsíros, cukrozott)
200 g vaj
A szóráshoz
50 g dió (durvára tört)
A sűrített tejet dobozostól forrásban lévő vízben, ami ellepi, 3 órán át főzzük. (Dobozos sűrített tejet nehéz beszerezni, ezért tubusosból készítettem a krémet. Egy befőttes üvegbe raktam a sűrített tejet, rátettem a tetejét, és úgy főztem 3 órát. Az elforrt vizet mindig pótoltam, úgy hogy az üveg pereméig érjen.)Ha kihűlt kiöntjük egy edénybe, hozzáadjuk a puha vajat, és robotgéppel krémesre keverjük. Letakarjuk, és felhasználásig a hűtőbe tesszük.A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát. A vajat gőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük a mézet, a tojásokat, és a cukrot. Robotgéppel jól összekeverjük. Utána hozzáadjuk, a lisztet pár percig még keverjük, hogy egynemű folyós masszát kapjunk.Levesszük a gőzről, és sütőpapírral bélelt tepsiben 170 C fokon egyenként 6-8 perc alatt, 4 lapot sütünk belőle 25x35 cm-es tapsiben, kihűtjük. (Egyenletesen elkenjük a tepsiben.) A lapok széleit levágjuk, (egyforma méretűek legyenek a lapok) és a dióval együtt konyhai aprítógépben, pár másodperc alatt nagyobb morzsásra aprítjuk.A lapokat a krémmel rétegezve egymásra rakjuk, a felső lapon, és az oldalán is krém legyen.A kész süteményt mindenhol megszórjuk a morzsával, majd lehűtjük.
Hozzávalók a tésztához:
2 db tojás,
1 bögre cukor,
200 g tehéntúró,
1 kiskanál szódabikarbóna,
1/2 kiskanál só,
2 bögre liszt,
kókuszreszelék (a díszítéshez).
Hozzávalók a krémhez:
3 tojássárgája,
1 bögre cukor,
3 evőkanál liszt,
500 ml tej,
vaníliaaroma
200 g vaj.
Verjük fel a tojást a cukorral majd adjuk hozzá a tehéntúrót, a szódabikarbónát, a sót és egy bögre lisztet, keverjük össze habverővel vagy kézi robotgéppel. Adjunk hozzá még egy bögre lisztet és keverjük össze. Tegyük hűtőszekrénybe 60 percre a tésztát.
Készítsük el a krémet: Keverjük ki a tojássárgáját a cukorral majd tegyük bele a lisztet és a tejet, kavarjuk össze habverővel vagy robotgéppel, lassú tűzön kezdjük főzni. Közben folyamatosan kavargassuk, amikor elkezd főni vegyük le a tűzhelyről és ízesítsük vaníliaaromával, hagyjuk hűlni. A vajat alaposan habosítsuk fel és keverjük hozzá a krémet.
Vegyük ki a hűtőből a tésztát és osszuk 6 egyenlő részre, nyújtsunk belőle 6 lapot. Előmelegített sütőben, vajjal kikent tepsi hátulján süssük mindegyik lapot pár percig, amíg egy kis színt kapnak. A tortalapokat kenjük meg a krémmel és tegyük őket egymásra, szórjuk meg kókuszreszelékkel. Hagyjuk állni pár órát, majd szeleteljük. Jó étvágyat!
250 g babapiskóta,
10 g zselatin,
170 g vaj,
170 g cukor,
300 g tejföl,
300 g joghurt,
300 ml tejszín,
500 g meggy (fagyasztott vagy friss).
Hozzávalók a sziruphoz:
200 ml tej,
2-3 evőkanál cukor.
Hozzávalók a díszítéshez:
1 evőkanál cukor,
10-15 db meggy,
50-100 g tejcsokoládé.
2 -3 kanál cukrot tegyünk egy edénybe és lassú tűzön kezdjük felolvasztani, amikor kissé barnává válik engedjük fel, hideg tejjel. Folyamatosan kavargassuk, amíg a cukor el nem olvad. Készítsünk elő egy kapcsos torta formát, helyezzük bele a piskótákat, locsoljuk meg, a karamellás tejjel.
Oldjuk fel a zselatin egy kevés vízbe és hagyjuk állni 10 percet. Verjük fel a tejszínt és tegyük be a hűtőszekrénybe. Kavarjuk ki a vajat a cukorral (használhatunk porcukrot). Akkor lesz jó amikor krémes! Tegyük hozzá a joghurtot és a tejfölt. A zselatint kavarjuk a vajas krémhez. Amikor ezzel készen vagyunk, finoman keverjük bele a habbá vert tejszínt és a meggyet. El is készült a krém.
A krémnek a felét rátesszük a már lerakott piskótára, utána még egy sor piskóta következik, a tetejére pedig, ismét krém.
Az elkészült tortát, hűtőszekrénybe tesszük és hagyjuk állni legalább 6 órát. Amikor a krém elég kemény, kapcsold le a tortaforma oldalát.
Jöhet a dekorálás! A csokoládé felét olvaszd fel és mikor langyos csorgasd a torta tetejére. A megmaradt csokoládét reszeld le és hintsd rá. A meggyet mártsd bele kristálycukorba és tedd a tetejére. Forrás: bidista
» 2 tasak tejszín puding
» 6 dl tej
» 5 evőkanál cukor
» 5 dkg vaj
» 20-25 db baba piskóta
» fél tasak Házi krémes krémpor
» 4 dl tej
» 1 tasak 3 az 1 kávé +2 deci forró víz
» 1-2 mokkás kanál rum aroma
» reszelt csoki
A 2 tasak pudingot az 5 kanál cukorral elkavarom és megfőzöm, még forrón belekavarom a vajat, és felét egy tálba öntőm,én egy 22 cm x 22 cm szélles és 6 cm magas jénai tálat használtam , a tasakos neszkávét, feloldom a forró vízzel, bele teszem a rumaromát, és bele mártogatom a piskótákat mind a 2 felén a kávéba, és ráhelyezem szép sorjába egymás mellé a pudingra a tálba , erre jön a puding másik fele, újra kávéba mártott piskóta, és a végén a krémes porból kikavart krém. Rákenem a piskóta tetejére és csokoládét reszelek rá. 1 órára hűtőbe teszem , azután fogyasztható.
Nagyon praktikus, nem kell sütni és hamar kész van.