Dia-well Receptek gyűjteménye
Családi receptkönyve
Tartalomjegyzék

Desszertek

Fanta szelet


Írta: Lakatos Desszertek, Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 2 óra

Hozzávalók:


Tészta (20×30 cm-es tepsihez):
6 tojás
9 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
2 ek. (15 g) natúr, cukrozatlan kakaópor
fél csg. (6 g) sütőpor
0,5 dl (45 g) folyékony kókuszolaj

Túrókrém:
0,5 kg zsírszegény túró
15 dkg natúr görög joghurt
3 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
1 csomag zselatin fix)

Narancsos zselé:
4 dl cukormentes szénsavas narancs üdítő
10 dkg Dia Wellness főzős vanília pudingpor
2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő

Elkészítés:


Tészta:
A tojásokat kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket az édesítőszerrel kemény habbá verjük.
A tojáshabba óvatosan belekeverjük a tojások sárgáit, majd a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet beleszitáljuk, beleforgatjuk.Végül vékony sugárban,folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a kókuszolajat.Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük és kihűtjük.
.
A túrókrémhez a zsírszegény túrót összekeverjük a natúr joghurttal és az édesítőszerrel. Ha zselatin fix-szel dolgozunk, akkor a zselatin fixet is belekeverjük a cukormentes túrókrémbe. Ez után a cukormentes túrókrémet a kihűlt tésztára kenjük és kb. fél órára hűtőbe tesszük.

Ez alatt elkészítjük a cukormentes narancs zselét: a cukormentes szénsavas üdítőből, a pudingporból és az édesítőből sűrű krémet főzünk. A kész, de még forró narancs zselét levesszük a tűzről és folyamatos keverés mellett pár percig hűlni hagyjuk, majd a túrókrém tetején egyenletesen szétkenjük. Szeletelés előtt 2-3 órára hűtőbe rakjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


100 Gr:
122 kcal,
7 g szénhidrát,
8 g fehérje,
6,5 g zsír.

Egytálételek

Rakott brokkoli


Írta: Lakatos Egytálételek,
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 1 óra

Hozzávalók:


500 gr brokkoli
5 tojás
20 dkg lecsókolbász vagy virsli
1 fej hagyma
görög joghurt

Elkészítés:


A brokkolit rózsáira szedjük és pár perig főzzük.
A tojásokat keményre főzzük.
A kolbászt megsütjük, majd a zsírban a szeletekre vágott hagymát megpirítjuk.
Egy tálba rétegezve rakjuk a brokkolit, majd tojást, kolbászt, hagymát majd ismét brokkoli.
A tetejét fokhagymás görög joghurttal leöntjük, majd a zsírt rálocsoljuk.
200 fokos sütőben pirosra sütjük.

Kalácsok

Bejgli (4 Rúd)


Írta: Lakatos Kalácsok,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


500g -50%-os Dia-wellness liszt
200g goldessa light cheese cream
200g Pilos 0,1%-os natúr joghurt
2,5dkg friss élesztő
1 db tojás
Dia-wellness 1:4 cukorhelyettesítő (5 e.k.)
csipet só
vanília aroma

+1db tojás a kenéshez.

Elkészítés:


A lisztet az édesítővel összekeverjük. Az élesztőt langyos joghurtba morzsoljuk, majd a liszthez adjuk a többi hozzávalóval. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, 4 cipót formálunk és Folpackban egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap téglalap alakúra nyújtjuk, megtöltjük, feltekerjük. Először a tojás sárgájával kenjük meg, majd mikor rászikkadt a fehérjével is bekenjük. 180 fokon 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Mivel türelmetlen voltam, ne, vártam sokat a kenéssel, ezért nem lett márványos, de annyi baj legyen ?
Az értékeket csak a tésztára számoltam ki, 1 rúd ezekkel az összetevőkkel 550 kalóriát tartalmaz, 42,5g fehérjét, 48,25g szénhidrátot és 13,25g zsírt.
1 rudat 20 szeletre osztottam, így töltelék nélkül 1 szelet: 27,5 kalória, 2,1g fehérje, 2,4g szénhidrát és 0,66g zsír.

1.rúd Dia-wellness diótöltelékes: 100g Dia-wellness gluténmentes diótöltelék vízzel elkeverve, így 1 szelet: 46,5 kalória, 2,95g fehérje, 4,28g szénhidrát és 1,57g zsír.

2.rúd: 100g darát dió, Dia-wellness 1:4 cukorhelyettesítő, meleg víz, rum aroma: 1 szelet: 60,2 kalória, 3,1g fehérje, 3,01g szénhidrát és 3,5g zsír.

3.rúd: 100g darált mák, Dia-wellness 1:4 cukorhelyettesítő, pici fahéj, 1 kupak citromlé: 1 szelet: 54,35 kalória, 3,17g fehérje, 3,6g szénhidrát és 2,56g zsír.

4.rúd: 2db tojásfehérje porrá darált Dia-wellness 1:4 cukorhelyettesítővel kemény habbá verve + 90g kókuszreszelék: 1 szelet: 60,5 kalória, 3g fehérje, 3,6g szénhidrát és 3,9g zsír.

Kapros túrós lepény


Írta: Lakatos Kalácsok,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


tésztához
25 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1 dkg cukor
1 db tojás
5 dkg mangalica zsír
2 dl tej
1 csipet só

A töltelékhez
50 dkg tehéntúró
1 ek cukor
2 db tojás
1 evőkanál búzadara
1 csokor kapor (apróra vágott)
só ízlés szerint
A tetejére
1 ek tejföl
1 db tojássárgája (jól kikeverve)

Elkészítés:


A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálban összegyúrjuk a lisztet a tojással és a zsírral, majd az élesztős tejet is hozzáadjuk, és lágy tésztát gyúrunk belőle. Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük.
Ujjnyi vastag tésztává nyújtjuk, és zsírral kikent tepsibe terítjük, amíg a tészta a tepsiben kel, addig elkészítjük a tölteléket.
A túrót áttörjük, elkeverjüka tojássárgákkal, 1 ek búzadarával, cukorral és a tojások felvert habjával, és hozzákeverjük a kaprot.
A tölteléket a tészta tetejére tesszük, és lassan sütjük.
Mielőtt kivennénk a sütőből, megkenjük a következő keverékkel: 1 ek tejföl és 1 tojássárgája.
Utána még 2-3 percre sütőbe tesszük, amíg a teteje szép aranybarnára meg nem sül.

Kelt tészták

Fánk


Írta: Lakatos Kelt tészták,
Nehézség: Nehéz

Hozzávalók:


20 dkg Dia Wellness -50 % liszt
20 dkg Ch mínusz liszt
10 dkg Teljes kiőrlésű liszt
4 dl 1,5 %-os langyos tej vagy növényi tej
4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
5 dkg vaj vagy kókuszzsír
1 csg (7 g) instant élesztő (vagy 2 dkg friss)
1 db M-es méretű egész tojás + 2 tojássárgája
2.5 cl rum
kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:


A szénhidrátcsökkentett liszteket egy tálba tesszük.
A lisztbe beleszórjuk az élesztőt, a negyedannyi édesítőt, és a vajat/kókuszzsírt felolvasztva.
A langyos tejet apránként hozzá adagolva elkezdjük robotgéppel dagasztani.
Hozzáadjuk az egész tojást és a tojások sárgáit, majd fényes felületű, a tál falától elváló diétás kelt tésztát dagasztunk belőle.
A tálat folpackkal letakarjuk, majd meleg helyen kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük.
(Télen a tálat be is bugyolálhatjuk vastag plédbe, hogy gyorsabban megkeljen a tészta.)
A megkelt tésztát szénhidrátcsökkentett liszttel megszórt felületre öntjük.
A tészta tetejét is megszórjuk vékonyan szénhidrátcsökkentett liszttel és kb. 2-3 cm vékonyra nyújtjuk.
Szénhidrátcsökkentett lisztbe mártott fánkszaggatóval/pohárral kiszaggatjuk a fánkokat.
Diétás farsangi fánk Dia Wellness szénhidrátcsökkentett lisztből
A kiszaggatott fánkokat felforrósított kókuszolajban kisütjük.
Figyelni kell a kókuszolajra, hogy kellően forró legyen, de ne kezdjen el füstölni!
Ha azt szeretnénk, hogy szalagosak legyenek a fánkjaink, akkor az egyik oldalát érdemes fedő alatt sütni.
(Én az első párat így sütöttem, de utána már elfelejtettem rárakni a fedőt a többire ? )
A kisült farsangi fánkokat konyhai papírtörlővel borított tálcára szedjük.
Tálaláskor megszórhatjuk porrá őrölt negyedannyi édesítővel, és kínálhatjuk házi cukormentes lekvárral.

Kenyerek

Dagasztás nélküli kenyér


Írta: Lakatos Kenyerek,
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 8 óra

Hozzávalók:


40 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt + 2 dkg a szóráshoz
3,5 dl langyos víz
7 g (1 csomag) instant élesztő
1 teáskanál himalája só
1 kanál sikér
1 kanál bambuszrost

Elkészítés:


A szénhidrátcsökkentett lisztet egy tálban elkeverjük a sóval és az élesztővel. A lisztes keverékbe fakanállal belekeverjük a langyos vizet és egynemű tésztává összekeverjük (csak annyira, hogy sehol ne maradjon nyers lisztes rész).
A tálat folpackkal letakarva a konyhapulton hagyjuk 9-12 órára (vagyis akár egy egész éjszakára vagy egész napra).
Sütés előtt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy fedeles jénait kibélelünk sütőpapírral és a fedele nélkül berakjuk a sütőbe, hogy átmelegedjen.
Amíg a jénai átmelegszik, a szénhidrátcsökkentett kenyér tésztát kevés liszttel (kb. 2 dkg) átgyúrjuk és kenyér alakúra formázzuk (nem kell sokáig gyúrni, csak épp, hogy formás legyen).
A megformázott szénhidrátcsökkentett kenyeret beletesszük az előmelegített jénaiba és a tetejét rárakjuk.
200 fokon kb. 45 percig sütjük fedő alatt.
45 perc után levesszük a fedőt és ha nem pirult meg eléggé, további 10-15 percig sütjük, amíg megbarnul a kenyér teteje.
Ha kész, kivesszük a kenyeret a sütőből, majd vizes ecsettel átkenjük (röstellem, de én ezt elfelejtettem) a tetejét és rácson hagyjuk kihűlni.

Trükkök, tippek, praktikák:


100 gr kenyér:
178 kcal,
18 g ch,
13 g fehérje,
3 g zsír.

Dia Kenyér teljes kiőrlésű


Írta: Lakatos Kenyerek,
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 2 óra
People

Hozzávalók:


10 dkg Teljes kiőrlésű liszt
20 dkg -50% liszt
20 dkg ch-10 liszt
2 dkg Búzasikér
1 evőkanál bambuszrost liszt
1 szárított élesztő
15 gr só
20 gr olaj
4 dl langyos víz

Elkészítés:


Az összes hazzávalót összeöntjük a víz kivételével. Azt meglangyosítjuk és fokozatosan a dagasztógépbe öntjük. Kb. 5 percig dagsztjuk, majd 35 percig kelesztjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kalória: 237 kcal
Zsír: 7 gr
Ch:19 gr
Fehérje: 16 gr

Dia well kenyér


Írta: Lakatos Kenyerek,
Nehézség: Nehéz
People

Hozzávalók:


30 dkg -50% liszt
20 dkg ch-10 liszt
2 dkg Búzasikér
1 evőkanál bambuszrost liszt
1 szárított élesztő
15 gr só
2 evőkanál olaj
4 dl langyos víz

Elkészítés:


Az összes hazzávalót összeöntjük a víz kivételével. Azt meglangyosítjuk és fokozatosan a dagasztógépbe öntjük. Kb. 5 percig dagsztjuk, majd 35 percig kelesztjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kalória: 272 kcal
Zsír: 9 gr
Ch:18 gr
Fehérje: 21 gr

Kenyér tanzhong


Írta: Lakatos Kenyerek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


Hozzávalók: 150 gr teljes kiőrlésű kovász.
Tanzhong (30 gr teljes kiőrlésű liszt és 150 gr viz felfőzve).
200 gr ch mínusz liszt.
200 gr -50 liszt.
40 gr sikér.
1 teáskanál só.
Kb. 350 ml langyos víz.
2.5 dkg élesztő.

Elkészítés:


45 perc kelesztés formázás. 15 perc kelesztés.
Én kacsasütőbe sütöm lefedve 250 fokon kb. 20 perc majd 200 fokon 20 perc majd a tetőt levével még kb. 20 perc.

Kevert tésztás sütemények

Meggyes piskóta


Írta: Lakatos Kevert tésztás sütemények,
Adag: 16
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 30 perc
People

Hozzávalók:


5 tojás
2 evőkanál negyedannyi
2 evőkanál víz
1 kávéskanál sütőpor
5 evőkanál ch-10
1 marék fagyasztott meggy
pici fahéj

Elkészítés:


5 tojás sárgáját habosra keverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a vizet és a lisztet, majd a sütőport. Ezeket is jól összekeverjük és óvatosan hozzákeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét. sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd a kiengedett és lecsepegtetett megyet összekeverjük fahéjjal és a tészta tetejére szórjuk. 200 C-os sütőbe téve kb 15 percig sütjük.

Köretek

Nokedli


Írta: Lakatos Köretek,
Adag: 4
Nehézség: Nehéz
Elk. idő: 30 perc
People

Hozzávalók:


10 dkg ch mínusz liszt
5 dkg -50 liszt
3 tojás
1 kanál só
1 dl víz

Elkészítés:


felverjük a tojásokat, beletesszük a sót, lisztet és annyi vizet amíg jó állagot nem kapunk. Kb. 20 percet pihentetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


17 dkg.
Energia. 184 kcal
Ch. 7 gr
Fehérje. 17 gr
Zsír. 7 gr

Péksütik

Ch mínusz kifli


Írta: Lakatos Péksütik,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


300 g ch mínusz liszt
10 g sikèr,
5 g enzim mix,
5 g porélesztő,
ízlés szerint só,
290 g langyos víz,
2 evőkanál olaj

Elkészítés:


Először bedagasztom a tésztát majd 10percig pihentetetem. Ezután kifliket formázunk, és 40 perc kelesztjük.
Ha lejárt az idő és szépen megkelt, 220 fokos sütőben 25 -30 perc alatt készre sütjük. Sütés előtt tejjel kentem le sütés után pedig pici vajjal kentem át.

Dia zsömle


Írta: Lakatos Péksütik,
Adag: 9
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


10 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg -50% liszt
15 dkg ch-10 liszt
5 dkg búzasikér
1 kanál bambuszrost
2,5 dkg friss élesztő
15 dkg só
1 tojás a tésztába+1 tojás a kenéshez
100 gr szobahőmérsékletű görög joghurt
3 dl langyos víz
tetejére szezámmag, lenmag

Elkészítés:


A víz kivételével mindent a tálba teszünk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd a langyos vizet folyamatosan hozzátesszük.Kb. fél óráig kelesztjük, majd 9 egyforma gombócot szaggatunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarva még 20 percig kelesztjük,
ezután a felvert tojással lekenjük, megszórjuk a magokkal és kb. 200 C-on megsütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


1 db (98 gr):
238 kcal
Ch: 12 gr
Fehérje: 20 gr
Zsír: 12 gr

Hamburger zsömle


Írta: Lakatos Péksütik,
Nehézség: Nehéz
People

Hozzávalók:


20 dkg -50% liszt
20 dkg ch-10 liszt
5 dkg búzasikér
2,5 dkg friss élesztő
1 dkg só +1 tojás a tésztába+1 tojás a kenéshez
80 gr szobahőmérsékletű görög joghurt
30 gr kókuszolaj
1 dkg negyedannyi édesítő
3 dl langyos víz
tetejére szezámmag, lenmag

Elkészítés:


A víz kivételével mindent a tálba teszünk, az élesztőt belemorzsoljuk, majd a langyos vizet folyamatosan hozzátesszük.Kb. fél óráig kelesztjük, majd 7 egyforma gombócot szaggatunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarva még 20 percig kelesztjük,
ezután a felvert tojással lekenjük, megszórjuk a magokkal és kb. 200 C-on megsütjük.

Puha tejes kifli


Írta: Lakatos Péksütik,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


60 dkg liszt vegyesen
sikér
1 ek só
2,5 dkg élesztő
5,5 dl tej
3 ek olvasztott kókuszzsír

Elkészítés:


1 óra kelesztés. formázás, sütés

Sajtos stangli


Írta: Lakatos Péksütik,
Nehézség: Nehéz
Elk. idő: 2 óra
People

Hozzávalók:


20 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg -50 liszt
15 dkg ch mínusz liszt
2,5 dkg élesztő
1.5 kiskanál só
3 dkg búzasikér
1 kanál bambuszrost
5 dkg reszelt sajt
1 tojás sárgája
5 dkg olvasztott margarin
3 dl tej
1 dl víz
Pici édesítő.

Tetejére tojássárgája
5 dkg reszelt sajt



Elkészítés:


A száraz anyagokat kimérjük, az élesztőt belemorzsoljuk. A folyadékot langyosan beleöntjük. A tejfölt a végén hozzátesszük, hogy roganyos tésztát kapjunk. 1 órán át kelesztjük.
8 részre osztjuk, kinyujtjuk és a pepsibe még 20 percet kelesztjük. Ha nagyobbat szeretnénk akkor 6 részre osztjuk.
A tojás fehérjével megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk. 200 C fokon Kb 30 percig sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


100 gr:
Energia. 236 kcal
Ch. 17 gr
Zsír. 8 gr
Fehérje. 19 gr

Vizes zsemle


Írta: Lakatos Péksütik,
Adag: 10
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


10 dkg teljes kiőrlésű liszt
18 dkg ch mínusz liszt
18 dkg -50 liszt
2 dkg sikér
2 dkg bambuszrost
1 tojás
4 dl langyos víz
15 gr só
Fél élesztő

Elkészítés:


Kidagasztjuk, majd 45 percig kelesztjük. 10 részre osztjuk, megformázzuk, majd tepsibe tesszük és még 20 percet kelesztjük. Sütőbe vizet teszünk és 180 fokra melegítjük. Kb. 40 percig sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


1 db (85 gr)
Energia. 158 kcal
Ch. 13 gr
Zsír. 4 gr
Fehérje: 13 gr

Reggeli ételek

Lángos


Írta: Lakatos Reggeli ételek,
Adag: 8
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 1.5 óra
People

Hozzávalók:


25 dkg -50% liszt
15 dkg ch-10 liszt
1 dkg búzasikér
1 csomag szárított élesztő
1 dkg só
1 evőkanál olaj
2 dl tej
és 2 dl vízben főtt burgonya

Elkészítés:


A hozzávalókat a víz és tej kivételével a dagasztógépbe öntjük. A vizet összekeverjük a tejjel, meglangyosítjuk és folyamatosan a keverékhez adagoljuk. Kb. 5 percig dagasztjuk, majd egy nagy zárható tálban duplűjára kelesztjük. Ezután vagy formázzuk vagy beteszük a hűtőbe. Én másnap reggelig hűtőben hagyom, akkor 8 egyenlő részre osztom, széthúzom és letakarva pihentetem 15 percet, majd bő olajban kisütöm.

Sós sütik

Tepertős pogácsa


Írta: Lakatos Sós sütik,
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 2 óra

Hozzávalók:


50 dkg Dia-Wellness 50-es liszt
4 dkg élesztő,
5 dkg vaj,
1 tojás,
3 tk só,
2 dl tej,
0,75 dl víz,
1 kanál sikér, 1 kanál bambuszrost
1 tojás lekenni

Elkészítés:


A tésztát begyúrom (az élesztőt tejben futtatom). Pihentetem pár percet, majd kinyújtom és megkenem tepertőkrémmel, majd összehajtom. 20 percet pihentetem, majd újra nyújtom, kenem, hajtom, pihentetem 3 szor.
30 percet kelesztem, majd 1,5-2 cm magasra kinyújtom és kiszaggatom. Tetejét tojással lekenem, a tepertősre pirított hagymát teszek.
Előmelegített 190 fokos sütőben pirosra sütöm.

Túrós pogácsa


Írta: Lakatos Sós sütik,
Nehézség: Közepes

Hozzávalók:


200 gramm 50-es liszt
100 gr kovász
250 gramm juhtúró
200 gramm vaj
1 tojás
10 g só
2.5 dkg élesztő
kevès langyos tej (hogy összeálljon, de nem biztos, hogy kell)

Elkészítés:


A hozzávalókat összegyúrtam és èjszakára hűtőbe tettem. Reggel átgyúrtam, kinyújtottam ès feltekertem, mint egy tekercset, így is pihentettem a hűtőben egy órát.
Ezután kinyújtottam, szaggattam, tojással lekentem és sajttal megszórtam. Amíg melegedett a sütő mèg pihent, 180 fokon sütöttem.

Sütemények, édességek

Cappuccino Szelet


Írta: Lakatos Sütemények, édességek,
Nehézség: Közepes

Hozzávalók:


A tésztához:
8 db tojás
2 ek Dia-Wellness 1:4 Édesítő
7ek sütőporos liszt
2 ek kakaópor

A krémhez:
200 g Dia-Wellness Főzős vaníliapuding
1 ek instant kávé
20 dkg vaj
2 csapott ek 1:4 Édesítő

Elkészítés:


8 tojásból kakaós piskótát készítettem (tojásfehérjét felvertem, közben adtam hozzá adtam az édesítőt. Óvatosan hozzá kevertem a tojás sárgáját, majd az előzőleg átszitált, sütőporos lisztet és a kakaóport.
170 fokon tűpróbáig sütöttem.
100-100 g dw főzős vaniliás pudingporból pudingot készítettem a leírás szerint (én mandulatejet használtam).
Az egyikhez hozzá kevertem 1 ek instant kávét. Kevergetve kihűtöttem.
10 – 10 dkg vajat /margarint kikevertem kb. 1-1 csapott ek porcukornak darált 1/4 édesítővel (ízlés szerint, a vanilia puding eleve édes már, de a margarin miatt én még adtam hozzá picit) és apránként a vanila- és kávés pudinghoz adtam.
A kihűlt piskótára a vaniliás krémet kentem, majd betettem a hűtőbe (hogy amikor ráteszem a kávésat véletlen se keveredjen meg a két krém).
Mikor már jól összeállt a hűtőben, akkor rákentem a kávés krémet.
Cukormentes csokit forgácsoltam rá.

Fanta szelet


Írta: Lakatos Desszertek, Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 2 óra

Hozzávalók:


Tészta (20×30 cm-es tepsihez):
6 tojás
9 dkg Dia Wellness -50 % szénhidrátcsökkentett liszt
4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
2 ek. (15 g) natúr, cukrozatlan kakaópor
fél csg. (6 g) sütőpor
0,5 dl (45 g) folyékony kókuszolaj

Túrókrém:
0,5 kg zsírszegény túró
15 dkg natúr görög joghurt
3 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
1 csomag zselatin fix)

Narancsos zselé:
4 dl cukormentes szénsavas narancs üdítő
10 dkg Dia Wellness főzős vanília pudingpor
2 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő

Elkészítés:


Tészta:
A tojásokat kettéválasztjuk, és a tojásfehérjéket az édesítőszerrel kemény habbá verjük.
A tojáshabba óvatosan belekeverjük a tojások sárgáit, majd a sütőporral és a kakaóporral elkevert lisztet beleszitáljuk, beleforgatjuk.Végül vékony sugárban,folyamatos keverés mellett belecsorgatjuk a kókuszolajat.Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük és kihűtjük.
.
A túrókrémhez a zsírszegény túrót összekeverjük a natúr joghurttal és az édesítőszerrel. Ha zselatin fix-szel dolgozunk, akkor a zselatin fixet is belekeverjük a cukormentes túrókrémbe. Ez után a cukormentes túrókrémet a kihűlt tésztára kenjük és kb. fél órára hűtőbe tesszük.

Ez alatt elkészítjük a cukormentes narancs zselét: a cukormentes szénsavas üdítőből, a pudingporból és az édesítőből sűrű krémet főzünk. A kész, de még forró narancs zselét levesszük a tűzről és folyamatos keverés mellett pár percig hűlni hagyjuk, majd a túrókrém tetején egyenletesen szétkenjük. Szeletelés előtt 2-3 órára hűtőbe rakjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


100 Gr:
122 kcal,
7 g szénhidrát,
8 g fehérje,
6,5 g zsír.

Kuglóf


Írta: Lakatos Sütemények, édességek,
Nehézség: Nehéz
People

Hozzávalók:


150 gramm DW 50liszt
100 gramm zero6 liszt
250 gramm puha margarin
37 gramm DW 1:4
8 gramm DW sütőpor
8 gramm vaníliás cukor
Vanília aroma
Citrom héja
Fel citrom leve
250 gramm túró
Díszítés DW porcukor
2 tojás
1 marék mazsola

Elkészítés:


A 2 tojást a túróval és a puha margarinnal , a cukorral kikeverem, majd hozza teszem a vanília aromát , vaníliás cukrot a citrom héját és levét.
Egy külön tálba el keverem a liszteket a sütőport és egy csipet sót
A száraz és nedves hozza valókat össze keverem kivajazott kuglóf formába teszem.
180 fokon 40-45 percet sütjük

Trükkök, tippek, praktikák:


100 gr.
Kalória. 345 kcal
Ch. 13 gr
Fehérje. 13 gr
Zsír. 26 gr

Zserbó


Írta: Lakatos Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 1 óra

Hozzávalók:


Hozzávalók (20*30 cm tepsimérethez):

30 dkg Dia Wellness CH Mínusz liszt
15 dkg hideg vaj
7 g (fél csomag) sütőpor
4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
1 db M-es tojás
5 dkg (1 evőkanál) natúr görög joghurt
2 evőkanál (20 g) hideg víz

Töltelékéhez:
12 dkg darált dió
4 dkg Dia Wellness negyedannyi édesítő
1 bio citrom reszelt héja
25 dkg cukormentes sárgabarack lekvár

Csokimázához:
10 dkg cukormentes étcsokoládé a tetejére
1 teáskanál kókuszzsír (ehhez én nem szeretek vajat használni)

Elkészítés:


A szénhidrátcsökkentett lisztet elkeverjük a sütőporral, az édesítőszerrel, majd elmorzsoljuk a vajjal (ha van aprítógépünk, érdemes azzal dolgozni, sokkal gyorsabb és szebben összeáll a tészta, mivel nem tud megolvadni a kezünk melegétől a zsiradék!).
A morzsalék közepébe egy üreget készítünk, amibe beletesszük a tojással elkevert natúr joghurtot és a vizet, majd egynemű tésztává gyúrjuk.
Az így kapott diétás zserbó tésztát 15 percig pihentetjük.
A pihentetés után a zserbó tésztát három egyenlő részre vágjuk, és mindhármat 20*30 cm-es, kb. 5 mm vékony téglalappá nyújtjuk ki (kisebb tepsi esetén lehet kisebb a tészta, de nagyobb nem, mert az már túl vékony lenne).
A tepsibe beleteszünk egy sütőpapírt és az első lapot belerakjuk, majd megkenjük a cukormentes baracklekvár felével.
A darált diót összekeverjük az édesítővel és a citromhéjjal, majd a felét a baracklekváros rétegre egyenletesen rászórjuk.
Ez után rátesszük a második kinyújtott tésztalapot és ugyanúgy megkenjük a baracklekvár másik felével, majd megszórjuk az édesítős, citromos darált dióval.
Ezek után lefedjük a süteményt a harmadik tésztalappal, óvatosan lenyomkodjuk és villával megszurkáljuk a tetejét.
170 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, vágódeszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszafordítjuk és hagyjuk kihűlni.
A cukormentes zserbó diétás csokimázához a cukormentes étcsokit a kókuszzsírral vízfürdő felett felolvasztjuk, majd a zserbó tetejére rákenjük.
Hűvös helyen hagyjuk a csokimázat megdermedni.
Forró vízbe mártott késsel szépen szeletelhető.

Trükkök, tippek, praktikák:


100 gr tápértéke:
Energia:463 kcal,
16 g szénhidrát
13 g fehérje,
25 g zsír.

Szendvicskrémek

Kapros Tonhalkrém


Írta: Lakatos Szendvicskrémek,
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 10 perc

Hozzávalók:


2 doboz olajos tonhal
2 db tömlős krém sajt
1 db citrom
1fej vöröshagyma
1 csokor kapor

fehérbors

Elkészítés:


Elkészítés: A tonhalat villával összetörjük, hozzáadjuk a krémsajtot, az apróra reszelt hagymát, a citrom levét, a fűszereket, végül a kaprot. Simára keverjük, üvegtálra halmozzuk, tetszés szerint citromkarikával díszítjük, és már mehet is a szilveszteri asztalra. Pirítóssal kiváló!

Padlizsánkrém majonéz nélkül


Írta: Lakatos Szendvicskrémek,
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 1 óra

Hozzávalók:


0,5 kg padlizsán (nálam ez 2 db közepes méretű volt)
3 dkg 3,5 %-os natúr joghurt (tejérzékenyek el is hagyhatják, enélkül is finom!)
1 gerezd fokhagyma (1 dkg)
fél teáskanál himalája só
őrölt bors

Elkészítés:


A padlizsánokat megmossuk és a végeit levágjuk, majd hosszában kettévágjuk. A félbevágott, nyers padlizsánok mindkét oldalát késsel 4-5 helyen megszurkáljuk.
Ez után következik a padlizsán sütése: 220 fokra előmelegített sütőbe, egyszerűen a sütőrácsra helyezzük és 20 perc alatt (míg aranybarna nem lesz) puhára sütjük. A megsült padlizsánokat csipesszel vagy villával óvatosan kivesszük a sütőből és egy tányéron vagy tálban hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűltek a padlizsánok, lehúzzuk a héját és egy olyan tálba tesszük, amiben majd turmixolni fogjuk.
A megpucolt fokhagymát 2-3 kisebb darabra vágjuk és a padlizsánhoz adjuk.
Sózzuk, borsozzuk, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
Ha leturmixoltuk, hozzákeverjük a natúr joghurtot, és még egyszer megkóstoljuk.
Ha szükséges, akkor ízlés szerint lehet még adni hozzá sót, borsot.

Trükkök, tippek, praktikák:


100 gr krém:
60,8 kcal
7,2 g szénhidrát
1,2 g fehérje
0,2 g zsír

Párizsi krém


Írta: Lakatos Szendvicskrémek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


10 dkg párizsi
2 dkg margarin
2 dkg tejföl
petrezselyem, vöröshagyma, mustár, só

Elkészítés:


Tonhalkrém


Írta: Lakatos Szendvicskrémek,
Nehézség: Nehéz

Hozzávalók:


2 konzerv tonhal
fél paradicsom
1 kis fej lilahagyma
10 db olivabogyó
petrezselyem
só, bors, oliva olaj
5 dkg majonéz, 5 dkg tejföl

Elkészítés:


Tésztafélék

Pizza


Írta: Lakatos Tésztafélék,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


300 ml víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj
500 g liszt
2,5 dkg élesztő (fél kocka)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

Elkészítés:


langyos vízbe édesítő élesztő
dagaszt, tálak kiolajozni 1 óra keleszt, 4 felé oszt, nyújt. 15 perc pihenés

Túrógombóc


Írta: Lakatos Tésztafélék,
Adag: 17 db
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 1 óra

Hozzávalók:


0,5 kg zsírszegény túró
15 dkg Dia Wellness CH Mínusz liszt
2 tojás
egy csipet só
10 dkg Dia Wellness panírmorzsa + 2 dkg (kb. 2 ek.) folyékony kókuszolaj a forgatáshoz
víz a kifőzéshez

Elkészítés:


A túrót összegyúrjuk a tojásokkal és a szénhidrátcsökkentett liszttel.
A túrós masszából pingpong labdától valamivel nagyobb gombócokat formázunk.
A gombócokat forrásban lévő vízben kifőzzük (akkor jó, ha feljön a víz tetejére, ekkor még hagyjuk 1-2 percig tovább főni).
A kókuszolajon a panírmorzsát aranysárgára pirítjuk.
A kifőtt túrógombócokat a panírmorzsába forgatjuk.
Édesített natúr joghurttal vagy cukormentes lekvárral fogyasztjuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


1 db::

99 kcal,
5 g szénhidrát,
10 g fehérje,
4 g zsír