Vígportai finomságok
Családi receptkönyve
Tartalomjegyzék

Befőttek

Fahéjas-diós birsalmasajt


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Befőttek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


birsalma
fahéj
dió
cukor

Elkészítés:


A birsalmákat körömkefével megsikáljuk. Ügyeljünk arra, hogy csak egészséges almákat használjunk, a hibás részeket vágjuk ki. Az birseket tegyük fel annyi vízbe főni, amennyi épp ellepi. Főzzük nagyjából fél óráig.
Ha megfőtt, hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, s botmixerrel turmixoljuk össze. A birspépet mérjük le, minden kiló gyümölcshöz 70 dkg cukrot adjunk. Cukorral vegyítve lassú tűzön főzzük tovább 15-20 percig. A főzésidő felénél tehetünk hozzá egy kanál citromlevelet s ízlés szerint őrölt fahéjat, vagy durvára vágott diót.

Trükkök, tippek, praktikák:


A masszát töltsük szilikon formákba. Ha nincs szilikonformánk, fóliával bélelt tálkákban vagy őzgerincformában is megdermeszthetjük a birsalmasajtot. Hagyjuk legalább 1 napig a formákban. Frissen is finom, de hűvös helyen sokáig eláll.

Egytálételek

Babos oldalas


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Egytálételek,
Nehézség: Közepes

Hozzávalók:


30 dkg szárazbab, 30 dkg füstölt hús (elhagyható), 1 nagy fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 szál petrezselyemgyökér+zöldje, 4 szál sárgarépa, 80 dkg bőrös sertés oldalas, vagy császárvég, olaj, 4 dl vörösbor, 1 ek. paradicsompüré, 2 babérlevél, kakukkfű, borsikafű.

Elkészítés:


Előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe a babot, egy másik tálban pedig a füstölt húst. Másnap fél órára hideg vízbe teszünk egy római tálat fedelével együtt. A zöldségeket megtisztítjuk, karikára vágjuk. Az oldalast, ahogyan a csontok engedik, 2 ujjnyira daraboljuk. A babot és a füstölt húst leszűrjük.
A római tálat kiemeljük a vízből, és lecsepegtetjük. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd mindkét oldalukon hirtelen megkapatjuk benne a hús darabokat és egyenesen áttesszük őket a római tálba. A serpenyőben lévő zsiradékban megfonnyasztjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, rádobjuk a sárgarépát és a babot. Sózzuk, borsozzuk, és 2-3 percig erős tűzön pirítjuk. A római tál közepére fektetjük a füstölt húst. A serpenyőbe pirult pecsenye-zöldségaljhoz adjuk a bort, a paradicsompürét, a babérlevelet, a borsikafüvet, kakukkfüvet, végül 1 dl vizet, jól összeforraljuk, és a húsra öntjük. Lefedjük a tálat, betesszük a hideg sütőbe, kb. 1 1/2 órán át, puhára pároljuk benne a finomságokat. Friss-ropogós kenyér illik hozzá.

Pásztorpite


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Egytálételek,
Nehézség: Közepes
People

Hozzávalók:


A raguhoz:
50 dkg darált sertéshús
25 dkg zöldborsó
6 lilahagyma
1 sárgarépa
5 dkg sűrített paradicsom
5 dl csirke alaplé
2 babérlevél
kakukkfű

bors
5 dkg vaj

A tetejére:
50 dkg burgonya
2 tojássárgája
1 dl tej
12 dkg vaj

Elkészítés:


1. A raguhoz a lilahagymát és a sárgarépát kis kockákra vágjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet, ízesítjük kakukkfűvel. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, ráöntjük, körülbelül öt percig sütjük.
2. Hozzáadjuk a darált húst. Átforgatjuk, felöntjük a paradicsompürével. Az egészet jól átsütjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a csirke alaplével. Mártás sűrűségűre főzzük. Hozzáadjuk a zöldborsót, amivel együtt még öt percig pároljuk.
3. A burgonyát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk. Enyhén sós, forró vízben megfőzzük, áttörjük. Miután elkészült, beleütjük a tojások sárgáit. Ettől fog összeállni és szép pirosra sülni a burgonyapüré az ételen.
4. A húsos ragut egy hőálló tálba halmozzuk. A burgonyapürét egy nyomózsákba kanalazzuk, és bevonjuk vele a tetejét.
5. Előmelegített sütőben 190 fokon aranybarnára sütjük. Tálalás előtt érdemes 10-15 percet várni, hogy jól összeálljon és szépen lehessen vágni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Tipp: A burgonyapüréhez adhatunk áttört fokhagymát vagy pirított vöröshagymát. Belereszelhetünk 10-15 dkg kemény sajtot is, ettől még finomabb és laktatóbb lesz az ételünk.

Köretek

Kukoricás burgonyalepény


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Köretek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


Hozzávalók ~20 db lepényhez:
90 dkg főtt burgonya
20 dkg főtt kukorica
1 piros chilipaprika
1 kis csokor petrezselyem
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás
4-6 ek. liszt

bors
szerecsendió
borsikafű
olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:



A chilipaprikát apró kockákra vágjuk. Ha nem szeretjük nagyon erősen, aprítás előtt távolítsuk el az ereket és magokat. A petrezselymet finomra vágjuk.
A leszűrt, kihűtött burgonyát összetörjük. Hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát, a felaprított paprikát, petrezselymet. Belereszeljük a fokhagymát. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és borsikafűvel, majd összekeverjük.
A burgonyás alaphoz adjuk a tojást és a lisztet -ennek mennyisége függ a burgonya fajtájától-, majd jól kikeverjük a "lepénytésztát".
Egy serpenyőben pár kanál olívaolajat hevítünk. A masszából jó evőkanálnyi halmokat kanalazunk a serpenyőbe, majd kissé ellapítjuk őket. Egyszer átfordítva a lepények mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ezt a lepényt ehetjük magában is, a kedvenc mártogatósunkkal -itt most épp zöld fűszerekkel és fokhagymával kikevert joghurttal-, vagy készíthetjük főzelékhez feltétként. Esetleg natúr sültekhez, vagy grillezett húsokhoz köretként.

Krémes sütik

Almás mascarponés csábítás


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Krémes sütik,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Hozzávalók az alsó réteghez:

25 dkg mascarpone
3 dl habtejszín
3 evőkanál porcukor
3 tasak vaníliás cukor

A felső réteg:

40 dkg reszelt alma
3 evőkanál cukor
1 teáskanálnyi fahéj
10 dkg vaníliás keksz

A tetejére:

1 dl tejszínhab
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál fahéj

Elkészítés:


A mascarponét összedolgozzuk a cukorral és a vaníliás cukorral, közben a habot felverjük, hozzáadjuk a habfixet. A mascarponés krémet belekeverjük és egy sütőformába simítjuk az egészet. A reszelt almát a cukorral együtt egy kis edénybe tesszük és folyamatos kevergetés mellett addig kavargatjuk amíg karamellizálódik. A kekszet összetörjük és hozzákeverjük a fahéjjal együtt. Kihűtjük és ráhalmozzuk a habos rétegre. Majd a maradék tejszínhabot is felverjük és eloszlatjuk a tetején. A cukrot és a fahéjat összekeverjük, megszórjuk vele a tetejét és lehűtjük, majd tálaljuk.

Gesztenyeszív házilag


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Krémes sütik,
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
Elk. idő: 60-120 perc
People

Hozzávalók:


30 dkg gesztenye (héjastul)
5 dkg mandula
3 dkg cukor
4 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál napraforgó olaj
4 dkg fehér csokoládé

Elkészítés:


A gesztenyét átválogatjuk, a kukacosakat kidobjuk. A többinek bevagdossuk a héját, és annyi vízben, ami bőven ellepi, kb. 20 perc alatt megfőzzük.
Közben a mandulát megtörjük, majd leforrázzuk, így könnyen lehúzható lesz a belső, barna héja is (ezt akár ki is hagyhatjuk).
A mandulát a cukorral ledaráljuk.
A megfőtt gesztenyéket megpucoljuk, és aprítógébbel krémesre daráljuk (autentikusabban szitán áttörjük).
Egy lábosban lassú tűzre tesszük a gesztenyét a vajjal, majd hozzáadjuk a cukros mandulát is, picit összefőzzük.
Ha már homogén (ez alig 1 perc), hagyjuk picit hűlni. Még langyosan megformáljuk belőle a szíveket, golyókat, egyebeket, használjunk hozzá kiszúróformákat. Sütőpapírra rendezzük a formákat, hagyjuk kihűlni, így meg is dermed.
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, és ezzel bevonjuk a gesztenyeformákat. Hűtőben hagyjuk megdermedni.

Krémes banános desszert sütés nélkül


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Krémes sütik,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


Hozzávalók a laphoz:

20 dkg háztartási keksz
1 evőkanál vaj
3 evőkanál tejszínhab
2 tasak vaníliás cukor

A krémhez:

3 banán
1 evőkanál citromlé
4 dl habtejszín
3 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor

A tetejére:

5 dkg apróra tört dió
5 dkg koktélcseresznye
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor, vagy csokoládéreszelék

Elkészítés:


Elkészítése:

A kekszet apróra tördeljük, majd egy tálba tesszük és hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a habot és a vajat és robotgéppel összedolgozzuk, majd egy tálba, vagy sütőformába tesszük. Jól megnyomkodjuk, hogy összeálljon. A banánokat összetörjük és egynegyedét félretesszük, a többihez hozzáadjuk a citromlevet és elsimítjuk a kekszes alapon. A habot felverjük, belekeverjük a porcukrot, a vaníliás cukrot és a maradék banánt és a tetejére halmozzuk. A kakaóval, vagy csokoládéreszelékkel megszórjuk és dióval, valamint koktélcseresznyével díszítjük. Lehűtjük és tálalhatjuk is.

Málnás krémes


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Krémes sütik,
Nehézség: Közepes
People

Hozzávalók:


A piskótához:
20-30 dkg málna
15 dkg porcukor
15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
15 dkg margarin
3 tojás
A krémhez:
4 csomag vaníliás pudingpor
2 csomag vaníliás cukor
9 tojásfehérje
1 liter víz
A tetejére
3 dl tejszín
pár szem málna a díszítéshez

Elkészítés:


1. Habosra mixeljük a margarint a porcukorral és tojással a piskótához. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.
2. Sütőpapírral bélelt, 36x25 centis tepsibe kenjük a masszát és világosra sütjük. Vékony piskótalapot kapunk.
3. Lehúzzuk róla a papírt és visszatesszük a tepsibe a papírral együtt. Erre azért van szükség, hogy szeletelés után könnyen ki tudjuk emelni a tepsiből.
4. Kirakjuk a tészta tetejét megmosott és lecsepegtetett málnával.
Kemény habbá verjük a krémhez a tojásfehérjéket a cukor felével gőz fölött.
5. Felforraljuk a maradék cukrot és a vaníliás cukrot a víz háromnegyedében.
6. Csomómentesre keverjük a maradék vízben a pudingokat, majd hozzáadjuk a forrásban lévő vízhez. Sűrűre főzzük 1-2 perc alatt.
7. Levesszük a tűzről és nagy kézi habverővel hozzákeverjük a felvert tojásfehérjehabot. Visszatesszük, 1-2 percet főzzük, közben alaposan átkevergetjük.
8. Ráöntjük forrón a málnával rárakott piskótára.
9. Hagyjuk kihűlni és bevonjuk a tetejét tejszínhabbal. Málnával díszítjük.

Nagyon csokis édesség sütés nélkül


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Krémes sütik,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:



30 dkg mascarpone
10 dkg étcsokoládé
4 dl habtejszín
2 tasak habfix
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál porcukor
A tetejére:

10 dkg étcsokoládé
1 teáskanálnyi vaj
5 dkg dióbél

Elkészítés:


Elkészítése:

Az étcsokoládét felolvasszuk és kihűtjük, majd belekeverjük a mascarponébe a cukorral együtt. A habot felverjük és hozzáadjuk a habfixet, majd a kakaóport és összedolgozzuk a mascarponés krémmel. A krémet egy lekapcsolható oldalú sütőformába kanalazzuk. Az étcsokoládét felolvasszuk és belekeverjük a vajat, bevonjuk vele és megszórjuk az apróra tört dióval. Legalább egy órára hűtőbe tesszük, ezt követően már szeletelhető.

Sertés húsból készült ételek

Kukoricás fasirt


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Sertés húsból készült ételek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:



40 dkg darált sertéshús
2 nagy burgonya
20 dkg kukorica (konzerv)
3 gerezd fokhagyma
2 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
olaj

Elkészítés:


A húst egy tálba rakjuk és a megtisztított, lereszelt burgonyát és zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A tojásokat is belekeverjük, a fűszerekkel és a zsemlemorzsával együtt, majd jól összegyúrjuk. Mikor már fasírt massza állagú, hozzáadjuk a kukoricát is és újra összedolgozzuk. Fasírtokat formálunk belőle és forró olajban kisütjük és már kínálhatjuk is.

Sütemények, édességek

Almarózsa


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


leveles tészta
alma
cukor
fahéj
citrom
méz

Elkészítés:


Egyszerű, és gyorsan elkészíthető. 0,5 kg leveles tésztát ,3mm vastagságúra nyújtunk,majd két únyi széles csíkokat vágunk. A tésztát lekenjük mézzel. Az almát 2mm vastagokra felszeleteljük,,és citromos cukros vízben,egy nagyon kicsit főzzük,,épp csak addig,,míg az almák,,hajlíthatóak lesznek. Majd szűrőkanállal kiszedjük,,és rárakjuk egymás mellé az almát,a mézzel lekent tésztacsíkokra.Megszórjuk fahéjjal, és feltekerjük. 180f sütjük.

Almás-banános lepénykék


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:



2 db jó érett banán
2 kisebb alma
1 csipet só
3 ek vaníliás cukor
1 bögre finomliszt (2,5 dl)
2 dl tej
1 tojás

Elkészítés:



A puha banánokat egy villával szétnyomkodjuk. Az almákat lereszeljük. Összekeverjük a többi hozzávalóval.
Akár a palacsintát, egy palacsintasütőben kisütjük őket, de ne legyen olyan vékony, mint a rendes palacsinta.
Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Biciklisütemény


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Sütemények, édességek,
Nehézség: Közepes
People

Hozzávalók:


A tekercsekhez:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál cukor
10 dkg cukrozott dió
1 evőkanál tejföl
15 dkg margarin
4 tojássárgája
Baracklekvár

A csokoládés piskótához:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg cukor
3 evőkanál kakaópor
3 tojás
3 dl tej
1 dl étolaj

A citromos mázhoz:
2 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg porcukor
1 citrom leve
6 dl tej
20 dkg margarin

A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:


1. Habosra keverjük a tekercsekhez a margarint a cukorral. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt. Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport. Beledolgozzuk a masszába.
2. Négy részre osztjuk a tésztát és vékonyra nyújtjuk. Megkenjük mindegyiket baracklekvárral és megszórjuk cukros dióval. Feltekerjük az egészet.
3. Kibélelt tepsibe tesszük egymástól távolabbra.
4. Alaposan kikeverjük a csokoládés piskótához a tojásokat cukorral. Hozzáöntjük az olajat és a tejet, hozzáadjuk a kakaót, végül a liszttel elkevert sütőport.
5. Ráöntjük a tekercsekre és készre sütjük előmelegített sütőben 30 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd levágjuk a tetejét.
6. Elkészítjük a pudingot tejben cukorral. Még melegen belekeverjük a margarint és a citromlevet.
7. Megtöltjük a süteményt krémmel, majd visszatesszük a tetejét. Bevonjuk a tetejét is.
8. Megolvasztjuk az étcsokoládét és rácsorgatjuk a süteményre.

Csábító keksztorta


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Hozzávalók a kekszes alaphoz

50 dkg háztartási keksz
5 dkg marcipán
6 evőkanál porcukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
15 dkg vaj
3 evőkanál tejszínhab
0,5 dl langyos tej

A felső réteghez:

20 dkg marcipán

A tetejére:

15 dkg étcsokoládé
1 teáskanálnyi vaj

Elkészítés:


A kekszet összetörjük és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a szoba-hőmérsékletű vajat és a tejszínhabot, majd robotgéppel összedolgozzuk. A kakaót elkeverjük a tejjel és ezt is hozzáöntjük, ismét összedolgozzuk robotgéppel. A marcipánt apró darabokra törjük és belekeverjük, majd az egészet alufóliával kibélelt sütőformába tesszük és lehűtjük. A 20 dkg marcipánt felvagdossuk és elsimítjuk a kekszes alap tetején. Közben felolvasszuk a csokoládét és belekeverjük a vajat, a marcipános réteg tetejére öntjük és hűtőbe tesszük amíg megszilárdul és szeletelhetjük.

Hatlapos


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Sütemények, édességek,
Nehézség: Közepes
Elk. idő: 75 perc
People

Hozzávalók:



A tésztához

50 dkg finomliszt
8 dkg mangalica zsír
10 dkg porcukor
20 g szalalkáli
2 dl tej

A krémhez

35 dkg cukor
1 l tej
5 dkg cukrozatlan kakaópor
6 evőkanál finomliszt
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:



A lisztet a zsírral, a cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.
A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Vigyázat, hamar megsülnek!)
Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a fele vajat elkeverjük benne és melegen a hat lapon egyenként eloszlatjuk, majd a lapokat egymásra rakjuk.
A tetejét a megmaradt felolvasztott vajjal megkenjük és porcukorral meghintjük.
Hideg helyen egy napig pihentetjük és csak másnap szeleteljük fel.

Trükkök, tippek, praktikák:


előkészület 45 perc
sütés 30 perc

Paplan sütemény


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Sütemények, édességek,
Nehézség: Közepes
People

Hozzávalók:


A tésztához:
6 dl finomliszt
1 csomag sütőpor
3 dl kristálycukor
3 evőkanál kakaópor
3 egész tojás
3 dl langyos víz
1,5 dl olaj

3 egész tojás
A túrókrémhez:
1 vaníliás pudingpor
50 dkg túró
4 dl tej
3-5 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2-3 evőkanál porcukor
fél citrom reszelt héja
1 kiskanál vanília aroma
1 tojássárgája

Elkészítés:


1. A túrókrémhez elsőként elkészítjük a pudingot. Kevés tejben csomómentesre keverjük a vaníliás port. A maradék tejet felforraljuk, 3-5 evőkanál cukrot adunk hozzá. Miután felforrt, elkeverjük benne a kevés tejben feloldott pudingport és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, a forró lábast hideg vízfürdőbe tesszük és kihűtjük.
2. Villával áttörjük a túrót. Ízlés szerint édesítjük porcukorral, vanília aromával és kevés reszelt citrom héjával. Elkeverünk benne egy tojássárgáját. Hozzáforgatjuk a kihűlt vaníliás pudingot.
3. A tésztához a lisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük. A tojásokat kihabosítjuk a kristálycukorral, hozzáöntjük a vizet és az olajat, majd szépen beleforgatjuk a lisztes keveréket.
4. A masszát egy vajjal kikent tepsibe terítjük.
5. A túrós tölteléket egy habzsákba kanalazzuk. Rácsokat formázunk a kakaós tészta tetejére.
6. Előmelegített sütőben 170 fokon körülbelül 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e a tészta. Ne essünk kétségbe, sütés közben még nem alakul ki a puklis paplan kinézete, de miután kivesszük a sütőből és hűlni kezd, úgy esik össze a túrós csíkozás és ezáltal kiemelkedik a kakaós tészta.
7. Tetszőlegesen téglalap alakúra vagy kockákra szeletelve tálaljuk.

Tiramisu palacsinta


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Sütemények, édességek,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
2 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 tojás
1,5 dl tej
3 evőkanál olaj
3 dl szénsavas ásványvíz

Hozzávalók a töltelékhez:

30 dkg mascarpone
1 evőkanál citromlé
1 tasak vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor
1 dl főtt feketekávé
1 csomag babapiskóta

Elkészítés:


A palacsinta hozzávalóit összekavarjuk, majd olajban kisütjük a palacsintákat. A mascarponét a cukorral és a vaníliás cukorral összedolgozzuk, hozzáadjuk a citromlevet. Minden palacsintát megkenünk a krémmel. Két darab babapiskótát kávéba mártunk és rátesszük a mascarpone krémre, majd feltekerjük a palacsintát. Megtöltjük az összeset és már tálalhatjuk is.

Szárnyas Ételek

Illatos omlós csirkemell


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Szárnyas Ételek,
Nehézség: Könnyű
People

Hozzávalók:


A csirkemellhez

60 dkg csirkemell filé
3 db tojásfehérje
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
5 evőkanál étkezési keményítő
4 dl napraforgó olaj

A mártáshoz

200 ml ketchup
0.5 dl balzsamecet
0.5 dl méz
3 ek szójaszósz
1 kk gyömbér (friss reszelt)
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma (vagy póréhagyma)
só ízlés szerint

Elkészítés:



A tojásfehérjéket villával elkeverjük. Beleszórjuk a keményítőt és kézi habverővel jól eldolgozzuk. Sóval, őröltborssal ízesítjük.
A csirkemellet vékony darabokra szeleteljük, a tojásfehérjében megforgatjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.
A szószhoz a hagymákat nagyon apró kockára vágjuk, a gyömbért lereszeljük és az összes hozzávalót egy tálban összekeverjük. Ízlés és igény szerint sóval, borssal ízesítjük.
A csirke mellé egy kis tálkában kínáljuk. Rizst főzzünk hozzá.

Tésztafélék

Tortilla


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Tésztafélék,
Nehézség: Könnyű

Hozzávalók:


Öntet

2 dl tejföl
2 ek tej
1 tk mexikói fűszerkeverék

Töltelék

0.5 fej jégsaláta
2 db nagy paradicsom
0.5 db piros húsos paprika
1 fej lilahagyma
0.5 csokor csokor snidling
1 tk tengeri só kristály
1 ek olívaolaj
3 dl natúr joghurt
1 tk mexikói fűszerkeverék
30 dkg pácolt csirkemell filé
só (kevés)

4 db lepény tésztájához

20 dkg kukoricaliszt és búzaliszt vegyesen
2 mokkáskanál só
0.75 dl langyos víz (kb.)

Elkészítés:


Az öntethez valókat összekeverjük, lehűtjük.

A töltelékhez megmossuk, megtisztítjuk a hozzávalókat, egy tálkába szabdaljuk ollóval a snidlinget, a lilahagymát szálára, a paprikát, paradicsomot kisebb darabokra vágjuk, mindet összekeverjük, tengeri só szemcséket hintünk rá. Letakarjuk, hűtőbe tesszük.

A fűszerolajos páctól lecsepegtetjük a fél-kisujjnyira vágott csibemell csíkokat, száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk, enyhén megsózzuk, félretesszük.

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, 4 cipóra osztjuk, alaposan kilisztezett felületen kb. 20 cm átmérőjű körökké nyújtjuk. Felforrósítjuk a kerámia serpenyőt és zsiradék nélkül mindkét oldalukat pirosasra, hólyagosra sütjük. Tálaláskor a meleg tésztára halmozzuk a hideg salátát, a felforrósított húst, meglocsoljuk az ízes öntettel. Feltekerjük, a végüket papírba csomagolva tálaljuk, zöldfűszerekkel illatosítjuk.

Torták

Zebra muffin


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Torták,
Adag: 4 fő
Nehézség: Könnyű
Elk. idő: 45 perc
People

Hozzávalók:


5 db tojás
150 g porcukor
175 ml víz
250 g vaj
1 tasak sütőpor
375 g liszt
2 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:


A vajat megolvasztjuk, a tojásokat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet a vajat és jól kikeverjük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és fokozatosan a tojásos keverékhez adjuk.
Csomómentesre keverjük, majd a massza felét átöntjük egy másik tálba.
Az egyik tál tartalmához hozzákeverjük a két evőkanál kakaóport.
Felváltva kanalazzuk a fehér és a barna tésztát, mindig középre.
180 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Vegetáriánus

Kukoricás maniókatallérok chilis salsával


Írta: Birtáné Marossy Beatrix Vegetáriánus,
Nehézség: Közepes
People

Hozzávalók:


Hozzávalók: 1 db manióka (cassava) gyökér kb. 300-400 g, 50 g vaj, 100 g morzsolt csemegekukorica, 100 g mozzarella, 1 tojás, néhány ág koriander, 1 ek. liszt, 1 chili paprika, 1/2 lime leve, 3 újhagyma zöldje, 2-3 ek. olaj, 4 szem koktélparadicsom, só, olaj a sütéshez, tejföl

Elkészítés:


A maniókagyökeret megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. (ez elég időigényes!) Közben elkészítjük a salsát, azaz a mártogatós szószt. Ehhez a hagymazöldet és a koktélparadicsomokat apróra vágjuk és tálkába tesszük (bátran borítsuk hozzá a paradicsom levét és magjait is!). Öntözzük meg az olajjal és a lime levével. Vágjuk fel a chilit (magozzuk ki) és igen finomra vágva ezt is adjuk hozzá. Jöhet még egy kis só. Villával kicsit összetörjük a paradicsomot és alaposan összekavarjuk az egészet. (opcionálisan ebbe is tehetünk korianderlevelet összevágva, de miután az a tallérokat fogja ízesíteni, így nem szükséges a salsába)



A megfőtt maniókadarabokat leszűrjük, összetörjük (krumplinyomóval nagyon nehéz, ezért érdemes botmixerrel), sózzuk és hozzákeverjük a vajat, majd az előre összekevert tojást. Ehhez jöhetnek a kukoricaszemek és az apróra tépkedett mozzarella darabok, majd a felaprított korianderlevél. A masszát meghintjük egy kanál liszttel, és ezt is hozzákeverjük. Kevés olajat melegítünk egy serpenyőben, és ebbe egy-egy kanálnyi masszát szaggatunk. A kanál hátoldalával kissé ellapítjuk az adagokat, de nem vékonyabbra mint 8-10 mm. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.

Az elkészített salsával és egy-egy jó kanál sűrű tejföllel tálaljuk.