menu

Családireceptkönyv.hu

Szilva lekvár


Írta:

Elk. idő: 12 óra
Adag: 4 főre
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


5 kg Besztercei szilva
2 kg Cukor
Nátrium -benzoát

Elkészítés:


A szilvát megmosom két soron, majd kimagozom.Ezután húsdarálón ledarálom.Vas lábosban főzöm.Ha kedved van egész nap keverni, akkor tedd a tűzhelyre, és kb.10-12 órán át keverve főzd.Én pár éve berakom a villany sütőmbe. Még felforr, 200 C-ra, utána mérséklem 150 C-ra. Néha megkeverem, és így főzöm kb.10 órát. A végén felteszem a gázra.Akkor jó, ha a fakanál húzásakor látszik a lábos alja.Ekkor teszem bele a cukrot, és még el nem olvad keverve főzöm.Elzárom, és bele keverek kb.3 teáskanál Na-benzoátot.Száraz köcsögökbe merem, és másnapig nem zárom le, így hagyom kihűlni.Utána helyezek rá celofánt.

Trükkök, tippek, praktikák:


Mikor kihűlt, jó keménynek kell a lekvárnak lenni, nem szabad hogy lágy legyen.Tapasztalatom szerint az aszaló szilvák a legjobbak hozzá.
Ez a mennyiség nekünk egy évig elegendő.

Kinek a kedvence ez a recept?


Rendvai Mano
Rendvai Krisztina
favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kata
CSALAMÁDÉ
CSALAMÁDÉ

van amikor egy napig hagyom állni, és simán beteszem az üvegekbe..mars a kamrába.. ha sietős a dolog, nincs állásidő csak pár óra...akkor a csali megy az üvegbe, és a keletkezet le...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Cékla befőzve
Cékla befőzve

A céklát megmossuk és héjában megfőzzük (kb. 1,5-2 óra fedő alatt). Ha meghámozzuk, és úgy főzzük meg, akkor a főzőlevet is felhasználhatjuk. Főzés után karikákra vágjuk és ü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bory mama
BIRSALMABEFŐTT
BIRSALMABEFŐTT

Az almákat meghámozzuk, szeletekre (4-6) vágjuk, magházát és a hibás részeket kivágjuk, majd üvegekbe rakjuk. Az üvegeket vízzel feltöltjük, majd a vizet leöntjük és megmérjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kata
Darabos eperlekvár gyümölcscukorral
Darabos eperlekvár gyümölcscukorral

Az eperről eltávolítottam a szárát, és alaposan megmostam. Viszonylag nagy szemek voltak, ezért négyfelé vágtam, és ráöntöttem a cukrot. Egy napig állni hagytam, majd leöntöttem a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk