menu

Családireceptkönyv.hu

Lángos


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (pl. tönköly fehér)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj

Elkészítés:


1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk.
8. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál:)), hisz ő a tesztalany.
9. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni.
10. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad.
11. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


Fokhagymás olaj:
Hozzávalók:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj

1 dl langyos víz
1. A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
2. Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: zsuzsi0629
Házi joghurt, túró készítése
Házi joghurt, túró készítése

A tejet felforraljuk, lehűtjük 40-50 fokra ( még meleg legyen, ne langyos) beleöntjük egy befőttes üvegbe, üvegekbe, belerakjuk a joghurtot , kefirt elkeverjük.Melegen tartjuk leg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Gyros
Gyros

Ha szárított fűszerekkel dolgozunk, készíthetünk nagyobb adagot, és jól záródó üvegben tárolhatjuk. De készíthetünk frissből is, ezt érdemes egyből használni, vagy szárítsuk ki, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kati
Gluténmentes hamburgerzsemle
Gluténmentes hamburgerzsemle

Eddig mindig a Nutrifree hamburgerzsemlét használtam, de most nem volt itthon, ezért kénytelen voltam megbirkózni a házi változattal. Eddig nem azért nem álltam neki mert lusta vo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Krumplis palcsinta 2
Krumplis palcsinta 2

a burgonyát héjában megfözni -hüteni ,megpucolni -áttőrni krumplitörön -ősszekeverni a lisztel + só +bors -vajat belemorzsolni 10 egyenlö részre osztani golyókat fo...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk