Fánk

Hozzávalók:


50 dkg liszt, 3 dkg élesztő,kb 3 dl langyos tej, 1 evőkanál cukor(vaníliás cukor), 2 db tojássárgája, 5 dkg olvasztott vaj,1 késhegynyi só, 1 evőkanál rum, zsír a sütéshez

Elkészítés:


Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatom. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzádagasztom. Kevés liszttel meghintem, aztán meleg helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd a maradékot újra összegyúrom és újra szaggatom. Mikor elfogyott a tészta, még egy negyed órát kelesztem a nyers fánkokat. Addig egy lábasban zsírt hevítek, és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem.*A fánkok közepét ujjal picit benyomjuk, és fejjel lefelé sütjük!

Trükkök, tippek, praktikák:


Tetejére olvasztott csoki, meggydzsem, kókuszreszeléket lehet tenni.