Fontos kalács

Hozzávalók:


(3 kalácshoz)
1,2 kg liszt, 18 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, 7,5 dkg élesztő, 3 evőkanál cukor, 60 db édesítő tabletta, 6 dl tej, 1 teáskanál só, 20 dkg vaj, 10 dkg sertészsír. A tetejére 2 tojás sárgája, 2 evőkanál cukor.

Elkészítés:


A tejet meglangyosítjuk. Két decit kisebb tálba öntünk, belekeverjük a cukrot, és rámorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel.
Fél dl langyos tejben feloldjuk az édesítő tablettákat. A tojásokat felütjük, a sárgákat egy lábasba, 15 dkg vajra borítjuk. A fehérjékből négyet félreteszünk habnak, a többire most nem lesz szükség. A vajat és a tojások sárgáját gyenge tűzön addig melegítjük, amíg a vaj elolvad.
A lisztet nagyobb tálba szitáljuk. Belekeverjük a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgás vajat, és az édesítős tejet. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy könnyen dagasztható tésztát kapjunk. Ezt jó alaposan felfelé húzogatva kidolgozzuk. Közben a megmaradt öt deka vajat, és három deka zsírt is beleteszünk. Amikor már szépen elválik az edénytől a kalács, a tojások fehérjét felverjük habnak, és két részletben a tésztába belegyúrjuk.
A tetejét liszttel megszórjuk, abrosszal letakarjuk, és egy órán át kelesztjük.
Közben három fazekat alaposan kikenünk zsírral.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, hosszú rudat formázunk belőle, amit 12 részre elosztunk. Ezeket egyenként meggömbölyítjük, majd hármat kisodrunk hosszú rúd formájúra úgy, hogy közben két kezünkkel ellentétes irányban tekerjük a végeit. Ezeket úgy fonjuk össze, mint ahogy a hajat szokás, majd a fonatok végeit aláhajtjuk. A negyedik cipót is ugyanúgy rúddá sodorjuk, és ezzel körbekerítjük a kalácsot. Beleemeljük a kikent fazékba. Ugyanezzel a módszerrel a másik két fontost is elkészítjük.
További fél óráig a fazékban kelesztjük, majd tojással átkenjük a tetejét. Előmelegített sütőben, vagy kemencében szép pirosra sütjük. Amikor kivesszük, cukros vízzel még átkenjük, hogy szép fényes legyen.