Gesztenyés koszorú

Hozzávalók:


60 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál só, 3 dkg élesztő, fél liter tej, kevés reszelt citromhéj, 4 nagy kanál aludttej, 1 tojás sárgája, 2 egész tojás, 10 dkg olvasztott vaj, 50 dkg gesztenyemassza, 1 evőkanál rum, 2 vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, a tetejére 1 felvert tojás.

Elkészítés:


Másfél dl langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztbe citromhéjat reszelünk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojásokat, és a maradék langyos tejjel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Beledolgozzuk a sót, és az olvasztott vajat. Egy nagyobb edénybe tiszta ruhát teszünk, megszórjuk liszttel, és ebben fél óráig kelesztjük a tésztát. Közben a gesztenyemasszát rummal, cukorral, vaníliás cukorral ízesítjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a megkelt tésztát, kézzel óvatosan széthúzogatjuk, gyengéden megsodorjuk, és krumplinyomóval egyenletesen, gazdagon megtöltjük gesztenyével. Óvatosan feltekerjük, koszorút formázunk belőle. Egy kerek tálat vajjal kikenünk, belehelyezzük a tésztát, oldalait is megkenjük vajjal, a tetejét pedig felvert tojással. Pár percig pihentetjük, majd lassú tűzön legalább 40 percig sütjük.