Hajtogatott túrós pogácsa

Hozzávalók:


50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás
25 dkg túró
2 dcl tejföl
kb 10 dkg reszelt sajt
4 dkg élesztő (bele lehet tenni az 5 dkg-os élesztő kockát nyugodtan)
2-2,5 kk só

Elkészítés:


Az élesztőt pici cukros tejben felfuttatjuk.
Lisztet elmorzsolni a margarinnal, majd a túróval, bele a só, tojás élesztő, és annyi tejföl, hogy ne ragadós, de nyújtható tésztát kapjunk.
Összegyúrás után kinyújtjuk, reszelt sajttal megszórjuk, összehajtogatjuk, 30 perc múlva ismét nyújtás, szórás, hajtogatás. Összesen háromszor hajtogatjuk.
Negyedszerre kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra a tésztát, éles, hegyes késsel nem túl mélyen "rácsokat rajzolunk" rá, tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, kiszaggatjuk, forró sütőben sütjük. (200 Co)
(Én szaggatás után lisztes kézzel finoman "fel szoktam izgatni" a pogácsákat. Magyarul: egy kicsit megsodrom a kezem között, ettől magasabbak lesznek.)