Kovászos uborka, hosszú érlelésű.

Hozzávalók:


Uborka (karfiol, cukkini, hagyma,paprika, stb.)
víz, só, kapor, ha van torma, szemes bors, fokhagyma
műanyag flakon

Elkészítés:


Vettem a boltban ivólevet, aminek szélesebb a szája, mint az ásványvíznek. (Ha több alapanyag van, akkor érdemes megvenni az 5 literes ásványvizet). Jól kimostam.
Aljára beszuszakoltam a kaprot, a szemes fekete borsot, fokhagymát. Beleraktam az uborkát, közé raktam a fokhagymát. Természetesen az uborkát előbb váltott vízben jól megmostam, megsíkáltam. Másfél liter vizet, másfél evőkanál sóval jól (ahány liter víz szükséges, annyi evőkanál só, nem jódozott) felforraltam, kihűtöttem, amikor már hideg volt, ráöntöttem az uborkára úgy, hogy kb. másfél-két centinyire legyen az üveg szájától a lé, hogy legyen helye terjeszkedni, amikor beindul az erjedés, rácsavartam a tetejét és száraz, hűvös helyre raktam. Kb. 2,5-3 hónapot kell érnie. Közben a flakon kitágul, megduzzad, kemény lesz, nem kell megijedni, nem fog szétdurranni. A ráöntött lé előbb bezavarosodik, majd letisztul. Nem kell forgatni, hagyni kell békén. Amikor három hó múlva felnyitod, vigyázz, mert olyan lesz, mintha egy felrázott ásványvizet próbálnál kinyitni