Savanyú nyelvleves

Hozzávalók:


1 kg sertésnyelv, 4 babérlevél, kb. 20 szem egész bors, 10 gerezd fokhagyma, 2 teáskanál só, 5 dl tejföl, 3 evőkanál liszt, fél dl étolaj, 1 evőkanál őrölt paprika.

Elkészítés:


A nyelveket megtisztítjuk, átmossuk, felöntjük 3 liter vízzel. Az egész borsot és az összetört babérlevelet fűszertartóba tesszük, úgy dobjuk a levesbe. Négy gerezd fokhagymát megtisztítunk, és azt is hozzáadjuk. Sóval ízesítjük, és fedő alatt egy órán át főzzük.
Amikor a nyelvek már átpuhultak, kiszedjük egy tálcára.
A tejfölt egy deci vízzel hígítjuk, és a liszttel simára keverjük. A megmaradt fokhagymát apró darabokra vágjuk, és olajban megpirítjuk. Kevés őrölt paprikát szórunk rá, és azonnal félrehúzzuk, nehogy megégjen.
A fűszertartót és az egész fokhagymákat kiszedjük a levesből. A habarást néhány merőkanálnyi forró lével átmelegítjük, majd a fazékba öntjük. Felforraljuk, és a fokhagymás paprikával tovább ízesítjük.
Tálaláskor a nyelveket szeletekre vágjuk, erre merítünk a levesből. Pirítóssal kínáljuk. Teáskanálnyi tejfölt, ízlés szerint ecetet adhatunk még hozzá.