Szilvásgombóc egyszerüen

Hozzávalók:


5 db. nagyobb krumpli (fél kg kb.)
liszt, dara, zsir, só,
szilva, fahéjas cukor
zsemlemorzsa

Elkészítés:


Ahogy én készítem, sajnos pontos mértéket nem tudok, de kb. 5 szem nagyobb (lb- 0,5 kg) krumplit megfőzök héjában, megtisztítom, hagyom kihülni. Összegyúrom annyi liszttel és 1 evőkanál grízzel, egy evőkanál zsírral, sóval, hogy könnyen nyújtható tészta legyen belőle. Én nem szoktam kinyújtani, hanem tálból lisztezett kézzel tépek belőle darabokat és a kezemmel formázom, mindegyikbe teszek egy szem szilvát, aminek a magja helyett fahéja cukor van. Összegömbölyítem, lisztbe forgatom. Forró vízben kifőzöm kb. 10 percig attól számítva hogy feljön a víz tetejére. Zsiradékon megpirított zsemlemorzsába forgatom, fehéjas cukorral, vagy cukros tejföllel tálalom.