Töltött pompos

Hozzávalók:


80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 1 dl étolaj, 2 mokkáskanál cukor, fél dl tej, öt és fél dl víz, 3 teáskanál só, 2 evőkanál sertészsír. A töltelékhez: 40 dkg füstölt sonka, 40 dkg füstölt kolbász.

Elkészítés:


A tejhez fél deci langyos vizet öntünk, beletesszük a cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk megkelni.
A lisztet tálba tesszük, elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az étolajat, a megkelt élesztőt, és a többi langyos vízzel laza, szinte nokedli tészta állagú anyagot dagasztunk. Szép simára, hólyagosra kidolgozzuk, liszttel körbeszórjuk, és konyharuhával letakarva harminc percig kelesztjük.
Közben a kolbászt vékony karikákra, a sonkát csíkokra vágjuk.
A tepsit alaposan átkenjük zsírral.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kettéválasztjuk, és cipókat készítünk belőle. Az elsőt tepsi nagyságúra kisodorjuk, és beleborítjuk a sütőforma aljába. Olvasztott zsírral megkenjük, majd megszórjuk sonkával, és megrakjuk kolbászkarikákkal is.
Ezután a második cipót is elnyújtjuk, és beborítjuk vele a pomposunkat. Ezt is átkenjük zsírral, majd villával átszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. negyven perc alatt megsütjük. Kockákra vágva kínáljuk.