Túrós fánk

Hozzávalók:


1,2 kg liszt, 8 dl tej, 2 teáskanál só, 4 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő, 18 dkg margarin, 2 tojás. A töltelékhez: 75 dkg túró, 15 dkg mazsola, 3 vaníliás cukor, 3 citrom reszelt héja, 6 evőkanál cukor. A sütéshez étolaj, a tetejére porcukor.

Elkészítés:


Másfél deci langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. További három deci langyos tejbe beletesszük a margarint, és addig keverjük, míg felolvad. Egy nagyobb tálba megszitáljuk a lisztet, sót, 3 evőkanál cukrot, 2 tojást, a megkelt élesztőt tesszük bele, és apránként hozzáadjuk a margarinos tejet is. Gyenge, laza tésztát dagasztunk tejjel. Alaposan kidolgozzuk. Amikor már hólyagos, és a táltól is elválik, konyharuhával letakarjuk, és másfél óráig pihentetjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kicsit megszórjuk liszttel, és az egyik oldalán vékonyra húzott tésztába kezdjük tölteni. A túrót csak kisebb adagokban keverjük be, mert a cukortól folyóssá válik. A hozzávalókból finom tölteléket készítünk. Púpos evőkanálnyi adagot teszünk a meghúzott tészta közepére, majd a másik felét felhajtjuk rá. Lisztbe mártott nagyobb üvegpohárral, vagy szaggatóval kiszúrjuk, kézzel enyhén széthúzzuk hosszúkásra, és sorban egymás mellé rakjuk a fánkokat. Amikor a bekevert töltelék elfogy, újat készítünk, és az összes tésztát megtöltjük.
Bő, forró olajban, mindkét oldalán átsütjük. Vigyázzunk, nehogy a töltelék kifolyjon.
Tálalás előtt porcukorral megszórhatjuk a tetejét.