Vajas pogácsa

Hozzávalók:


1.20 kg liszt (sima )
30 dkg rétes liszt
1 púpos evőkanál só
6 db tojássárgája
1 tejföl 450g + 330 g
3 db 250 dkg ráma a sárga papíros
1 kocka élesztő 50g
másfél deci tej az élesztő felfuttatásához
másfél evőkanál cukor

Elkészítés:


A liszteket összekeverem a sóval,a rámát jól eldörzsölöm a lisztel,a tojássárgáját először csak a nagy tejföl a felfutatottélesztőt,( ahogy felfutott az élesztő kanállal leszeded a tejről és a tejben elkavarod a cukrot és hozzá öntöd a többi anyaghoz.)Jól eldolgozod ha szükséges a másik tejfölt is hozzá dolgozod. Ne legyen kemény de lágy se, elnyújtod összehajtod alul, felül,egyik oldal másik oldalt ezt 3 x csinálod meg. A hajtást mindi ugyan úgy hajtogasd ahogy az elsőt csináltad.Majd elnyújtodkiszaggatod én még egy 10 percet hagyom kelni a tepsibe is.tojjásal lekeni és előmelegített sütőben sütni Minden hajtogatásnálhagyni kell kelni a tésztának olyan 40 -40 percet!!!

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha 1 kg lisztből készül akkor 85 dkg sima liszt, és 15 dkg réteslisz 2 kocka ráma kell hozzá 1 db tejföl kevesebb só és többi anyag mind mehet hozzá

Előkészületi idő: 180 perc

Sütési idő: 180 perc