Zellerkrémleves

Hozzávalók:


1 nagy zellergumó, 2 db burgonya, 3 sárgarépa, 4 evőkanál étolaj, 3 dl főzőtejszín, 2 teáskanál só, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál őrölt rozmaring, kis csokor petrezselyemzöld, 1 kávéskanál szerecsendió, 4 babérlevél, két liter húslé, 2 vöröshagyma, 15 dkg füstölt sonka.

Elkészítés:


A zöldségféléket megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. Az apróra szelt vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd beleborítjuk a felkockázott zellert, sárgarépát és krumplit. Felöntjük húslével, ízesítjük összevágott petrezselyem zölddel, sóval, őrölt borssal, rozmaringgal, szerecsendióval, babérlevéllel. Puhára főzzük, majd bot mixerrel pépesítjük.
Főzőtejszínt csurgatunk bele, és még ezzel is összeforraljuk.
Kevés olajon a vékonyra szeletelt sonkát átsütjük, csíkokra vágjuk, és a leveshez betétként kínáljuk.