menu

Családireceptkönyv.hu

Aranyló füstölt sajtos pogácsa


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


60 dkg liszt, 3 kisebb burgonya megfőve és áttörve, 5 dkg friss élesztő, 1 dl tej, 1 tk kristálycukor, 1 ek só, kb. 1,5 dl tejföl, 2 tojás sárgája, 20 dkg puha vaj vagy margarin

hajtogatáshoz: 5 dkg puha vaj vagy margarin, 12 dkg füstölt sajt reszelve (esetleg a hajtogatásnál lehet sima trappista sajt is, de a tetejére már mindenképp füstölt sajtot tegyünk, mert ettől lesz igazán finom ízű)

tetejére: 1 felvert tojás, kb. 8 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítés:


1. A lisztet beleszitálom egy tálba, összekeverem a cukorral és sóval, majd hozzákeverem a főtt/áttört burgonyát is.

2. A tojássárgákat, a tejfölt és vajat vagy margarint beleteszem a kenyérsütőgép üstjébe, ráöntöm a lisztes burgonyás keveréket, melynek közepébe kicsi mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, erre ráöntöm a tejet.

3. Elindítom a dagasztás programot, közben figyelem, és ha túl ragacsos lenne dagasztás közben, akkor 1-2 evőkanál lisztet még adok hozzá, de mindenképpen lágy maradjon a tészta!!

4. Majd a kikapcsolt gépben (vagy kelesztőtálban) duplájára kelesztem.

5. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületen kinyújtom kb. 2 ujjnyi vastagra.

6. Megkenem a vaj vagy margarin felével, megszórom a reszelt füstölt (vagy trappista) sajt felével, és behajtogatom a tésztát úgy, mint egy borítékot.

7. Letakarom egy tiszta konyharuhával, és újra kelni hagyom kb. 20 percig.

8. Majd ismét kinyújtom, megkenem a maradék vajjal (margarinnal), megszórom a sajttal, és ismét boríték formára hajtogatom, letakarom a konyharuhával és 10 percig kelesztem.

9. Ezután kinyújtom ujjnyi vastagra, a tetejét éles késsel berácsozom, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom, és sütőpapíros (vagy enyhén kivajazott/lisztezett) tepsire teszem, lekenem a tetejét a felvert tojással, megszórom a reszelt füstölt sajttal és kb. 10 percig kelesztem még.

10. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 12-13 percig sütöm. A sütés ideje sütőfüggő, sima sütőben kb. 25 perc.

Trükkök, tippek, praktikák:


Kenyérsütőgépben lévő dagasztásnál.

Aranyló füstölt sajtos pogácsa

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Egyszerű krumplis pogácsa
Egyszerű krumplis pogácsa

Az összes hozzávalót sima tésztává gyúrjuk és hidegre tesszük. A tésztát egy órányi pihentetés után kétszer-háromszor összehajtogatjuk. Lisztezett deszkán két centi vastagra nyújtj...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Marcsi
Pihe-puha burgonyás pogácsa
Pihe-puha burgonyás pogácsa

Elkészítés Héjában sütött és áttört burgonyából 200 g-ot 200 g liszttel, 200 g vajjal, 25 g sóval és 1 egész tojással összedolgozunk. A tésztát hűtőszekrényben legalább egy ó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar SAJTOS RÚD
SAJTOS RÚD

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a sajt felét a tésztába tesszük, a sóval és a tejföllel összedolgozzuk. Előfordulhat, hogy 1 evőkanállal több tejföl kell bele. Azonnal kiny...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos pogácsa
Sajtos pogácsa

A hozzávalókat összegyúrjuk,lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb 1-2 cm vastagra. Kiszaggatjuk, majd a tetejét felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. 200 fokon a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk