kávés brownie-hoz: 12 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 2 db tojás, 18 dkg cukor, 3 ek cukrozatlan kakaópor, 10 dkg vaj, 0,5 dl főzött kávé, csipet só, töltelékhez: 2,5 dl habtejszín, 2 ek cukor, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 2 db banán, főzött csokimázhoz: 5 ek cukor, 1,5 ek cukrozatlan kakaópor, 3 ek víz, 5 dkg vaj
1. A tejszínt összekeverjük a cukorral és a kakaóporral, majd kevergetve 2 percig főzzük.
2. Langyosra hűtjük, majd hűtőbe tesszük 1-2 órára, de akár egy éjszakára is. Kihűlés után sűrű, majdnem kenhető állagú krémmé szilárdul.
3. A brownie-hoz összeolvasztjuk a vajat a kakaóporral.
4. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a kakaós vajat és a kávét, végül a sütőporral összekevert lisztet.
5. Egy kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a kávés tésztát, és készre sütjük. Vigyázzunk, ne szárítsuk túl!
6. Lepattintjuk a karimáját, és rácsra téve teljesen kihűtjük, majd hűlést követően éles késsel/cérnaszállal kettévágjuk.
7. A hideg kakaós tejszínből robotgéppel néhány perc alatt habot verünk. Nem lesz a megszokott légies tejszínhab, inkább főzött krémhez tudnám hasonlítani.
8. A brownie alsó lapját megkenjük a tejszín felével, sűrűn kirakosgatjuk a kb. 1-2 cm vastagságúra felkarikázott banánnal.
9. Megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a másik tortalappal. Finoman összenyomkodjuk.
10. Elkészítjük a csokimázt: a cukrot összekeverjük a kakaóporral, majd a vízzel, kis lángon kevergetve néhány percig főzzük, míg kicsit besűrűsödik és a cukor elolvad.
11. Hűlni hagyjuk, majd mielőtt teljesen elhűlne, belekeverjük a vajat.
12. Leöntjük vele a tortát, egyenletesen elsimítjuk az oldalán is, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Tészta: 1. A mandula pelyhet durvára törjük, majd összekeverjük a mandulaliszttel és a kakaóporral. 2. A tojásfehérjéket felverjük a cukorral, majd szépen összeforgatjuk a száraz...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: KönnyűA piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük, a sárgáját előbb a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, mandulát, kakaót (egy-két kanál vizet is adh...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPiskóta készítése: A négy egész tojást és a cukrot elektromos habverővel legalább öt percig keverjük maximális fokozaton, majd beleforgatjuk a liszttel elkevert kakaót. Papírral...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítés: A répatortához a lisztet egy nagy tálba mérjük. Elkeverjük a fűszerekkel (fahéj, gyömbér, narancshéj), a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval. Egy másik tálban...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű