1 egész csirke, 3 db sárgarépát, 3 db fehérrépa, zeller, karalábé, 1 ek zsír, 1-2 fej vöröshagyma, paprika, paradicsom, 1 ek darált pritaminpaprika, piros arany, fűszerpaprika, 1 kg zöldborsót, só, delikát, 2 ek liszt, petrezselyem, zellerlevél, 1 tojásból nokedli
1. Egy egész csirkét feldarabolunk, megtisztítunk kb. 3-3 db sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, amit apró kockákra szeletelünk.
2. Nagy fazékba felteszünk egy kanál zsiradékot, amibe 1-2 fej vöröshagymát darabolunk, majd a zsírban megdinszteljük.
3. Teszünk bele kész lecsót, ha nincs, darabolunk bele paprikát, paradicsomot és egy kis ideig pároljuk.
4. Ha ez megvan, teszünk bele egy evőkanálnyi darált pritaminpaprikák, piros aranyat (édeset, csípőset is) ízlés szerint, majd fűszerpaprikát szórunk rá.
5. Végül beletesszük a feldarabolt, jól magmosott csirkehúst, (de készíthetjük sertéshússal is), az előre felkockázott zöldségeket, 1 kg zöldborsót (ebben az esetben én fagyasztott borsót használtam, de borsószezon idején jobb a friss) megszórjuk sóval, delikáttal, és a saját levében dinszteljük egy ideig.
6. Majd kb. 2 evőkanál liszttel meghintjük, jól elkeverjük és felöntjük vízzel, teszünk még bele petrezselyem és zellerlevelet.
7. Puhulásig főzzük, közben egy tojásból nokedlit keverünk, és apró darabokban beleszaggatjuk a levesbe, mikor ez is megfőtt, kész a levesünk.
Mindenki a saját ízlésének megfelelően tehet bele tejfölt.
A lencsét előző este átválogatom, bő vízbe áztatom, lehetőség szerint a vizet többször cserélem a felhasználásig. Forró zsiradékban a vöröshagymát megfonnyasztom, benne a fokhag...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűAz újhagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeljük, néhány karikát félreteszünk belőle. A spárgát alaposan átmossuk, és két végénél meghajlítva eltörjük. (Ahol magától törik, onnan fe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 220 fokra előmelegítjük. A sütőtököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magjait kikaparjuk és közepes kockákra vágva egy tepsire szórjuk. A zellert is meghámozzuk, de apróbb kocká...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűElkészítés: 2 l hideg vizet feltesszük főni a paprikával, paradicsommal, belerakjuk a zellerzöldet, hagymát, káposztalevelet és a fokhagymát. Megízesítjük a sóval, vegetával, pet...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű