1 kg sovány sertéslapocka, 1 nagy fej fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 kk őrölt bors, 10 dkg enyhén füstölt szalonna, 1 paradicsom, 1 enyhén csípős zöldpaprika, só, 1,5 - 2 kg burgonya
1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, odatesszük zsírjára sülni, de vigyázunk, meg ne égjen, beleaprítjuk a hagymát, kissé megdinszteljük benne.
2. A húst megtisztítjuk a zsíros vagy hártyás részektől és csíkokra (kb. 1x1x6 cm) vagy kockákra vágjuk.
3. A fokhagymákat kinyomjuk.
4. A burgonyát megpucoljuk, szintén kockára vágjuk, megmossuk és hagyjuk lecsurogni.
5. A szalonnazsíros hagymára dobjuk a húst, megforgatjuk, amíg a színe kifehéredik, közben megsózzuk, majd takarékra vesszük a tüzet, lefedjük az edényt, és lassú tűzön pároljuk tovább. Nem mindig kell vizet aláönteni, mert a hús úgyis levet ereszt, és ha beledobjuk a paradicsomot és a zöldpaprikát, az is ereszt még, és ez általában bőven elegendő a pároláshoz, de ha mégsem, fél decitől soha nem kell több.
6. Közben szép, halvány pirosra kisütjük a burgonyát.
7. Amikor halljuk, hogy a hús elfőtte a levét, levesszük a fedőt róla, megborsozzuk, rárakjuk a fokhagyma pépet, összekeverjük, és nagyobb hőfokon enyhén megpirítjuk, azután hozzáöntjük a sült burgonyát, az edényt újból lefedjük, és a húst a krumplival enyhén összerázogatjuk.
8. Azon melegében tálaljuk.
9. A tetejét megszórhatjuk friss lila hagymával, petrezselyemzölddel.
Egy nagyobb, 3-4 l-es lábasban vagy fedővel rendelkező serpenyőben gondolkozzunk.
Elkészítés: A szüzet kb. 2 cm vastag szeletekre vágom, a tenyeremmel lenyomkodom. Egy lábasban (amit később a sütőbe is be tudok tenni) felhevítem a zsírt, ráteszem a hússzeleteke...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűElkészítés: Az oldalast hártyázzuk le vágjuk fel, majd fűszerezzük sóval és borssal. Ezután csomagoljuk alufóliába a húst, helyezzük tepsibe, majd öntsünk mellé vizet, és toljuk...
Elkészítési idő: kb 2 óra Nehézség: KönnyűKevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát, rátesszük a darált húst, fűszerezzük, kicsit összesütjük. A sütőformát kenjük ki vastagon margarinnal, majd vékonyan szeleteljük bele...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű