menu

Családireceptkönyv.hu

Grízgaluska


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 db tojás, 5 ek gríz, só

Elkészítés:


1. A tojást kettéválasztom, a fehérjét egy mélytányérba teszem, a sárgáját félreteszem.

2. A fehérjét elkezdem felverni, elég, ha egy villával állunk neki, mert egy tojás miatt felesleges elővenni a habverőt.

3. Amikor már félig kemény, adunk hozzá egy csipet sót, és tovább verjük. Akkor jó, ha már annyira keményre vertük, hogy megmarad benne a villa nyoma, és beletapad a tányérba.

4. Ezután adjuk hozzá a tojás sárgáját, és óvatosan összeforgatjuk.

5. Aztán szintén óvatosan elkezdjük hozzá adagolni kanalanként a grízt, és ezt is beleforgatjuk. Annyi gríz kell bele, hogy már könnyen formálható, de ne kemény masszát kapjunk.

6. Ezután félretesszük állni pár percre, nem kell sok, elég 5 perc is.

7. Eközben feltesszük a tűzre a vizet, és egy kevés sóval elkezdjük forralni.

8. Ahogy felforrt, lejjebb vesszük alatta a lángot, a lényeg, hogy ne lobogó vízbe szaggassuk a grízgaluskát, hanem gyöngyözőbe.

9. Egy villával vagy kanállal szaggatunk tésztadarabokat a vízbe, aztán ha megvagyunk vele, akkor kis lángon főzzük egy fedő alatt. Körülbelül 10-15 perc főzés után készül el, a főzési idő persze attól is függ, hogy mekkora darabokat szaggattunk a vízbe, hiszen minél nagyobbak, annál lassabban fő át a belseje is. Miközben fő, nagyjából a kétszeresére dagad, innen is lehet tudni, hogy lassan elkészül.

Grízgaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Levesbetétek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Maceszgombóc
Maceszgombóc

A tojások sárgáját összekeverem a szobahőmérsékletű zsírral, sóval, borssal, esetleg gyömbérrel még szerecsendió is lehet benne, ha az ízlés úgy kívánja. Az apróra vágott petrezsel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Magdi
Levesben fõtt töltelék
Levesben fõtt töltelék

Osszekeverem a masszát (nem kell pépesre) és vagy folpackba (aminek mindkét végét szorosan elkötöm) vagy (egyszerūbb módon) zacskókba adagolom (amit pedig feltekerek, mintha guriga...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Házi tészta alaprecept
Házi tészta alaprecept

Só nem kell a tésztába, az a főzővízbe megy, amibe nem kell olaj, csak só. Annyira kell sósnak lennie a víznek, mint a tengernek. Tehát ha négy főre készítünk házi tésztát, a fél...

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Gyúrt tészta
Gyúrt tészta

1. A lisztet a gyúrótábla közepén felhalmozzuk, közepébe fészket készítünk – olyat, mint egy vulkán krátere. 2. Ebbe öntjük bele a külön feltört és felvert tojást, sózzuk, majd...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk