menu

Családireceptkönyv.hu

Grízgaluska


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1 db tojás, 5 ek gríz, só

Elkészítés:


1. A tojást kettéválasztom, a fehérjét egy mélytányérba teszem, a sárgáját félreteszem.

2. A fehérjét elkezdem felverni, elég, ha egy villával állunk neki, mert egy tojás miatt felesleges elővenni a habverőt.

3. Amikor már félig kemény, adunk hozzá egy csipet sót, és tovább verjük. Akkor jó, ha már annyira keményre vertük, hogy megmarad benne a villa nyoma, és beletapad a tányérba.

4. Ezután adjuk hozzá a tojás sárgáját, és óvatosan összeforgatjuk.

5. Aztán szintén óvatosan elkezdjük hozzá adagolni kanalanként a grízt, és ezt is beleforgatjuk. Annyi gríz kell bele, hogy már könnyen formálható, de ne kemény masszát kapjunk.

6. Ezután félretesszük állni pár percre, nem kell sok, elég 5 perc is.

7. Eközben feltesszük a tűzre a vizet, és egy kevés sóval elkezdjük forralni.

8. Ahogy felforrt, lejjebb vesszük alatta a lángot, a lényeg, hogy ne lobogó vízbe szaggassuk a grízgaluskát, hanem gyöngyözőbe.

9. Egy villával vagy kanállal szaggatunk tésztadarabokat a vízbe, aztán ha megvagyunk vele, akkor kis lángon főzzük egy fedő alatt. Körülbelül 10-15 perc főzés után készül el, a főzési idő persze attól is függ, hogy mekkora darabokat szaggattunk a vízbe, hiszen minél nagyobbak, annál lassabban fő át a belseje is. Miközben fő, nagyjából a kétszeresére dagad, innen is lehet tudni, hogy lassan elkészül.

Grízgaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Levesbetétek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Karolin
Daragaluska
Daragaluska

Felütök 1 tojást, beleteszek kb. 3 evőkanál étolajat, késhegynyi szódabikarbónát, kevés sót, majd villával jól felverem. Ezután beleteszek 7 csapott evőkanál grízt (- ha nagyobb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Csipetke
Csipetke

A tojást egy tálba ütjük, majd megsózzuk. Elkezdjük adagolni hozzá a lisztet, először csak 3 kanállal, közben összegyúrjuk a tésztát. Akkor jó, ha aránylag kemény a tészta. Majd e...

Elkészítési idő: 15 p
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Velőgombócok! (Levesbetét)
Velőgombócok! (Levesbetét)

A velőt kikaparom és kiolvasztom mint a zsírt,leszűröm és kicsit hagyom hűlni. Közben a petrezselyemzöldet apróra vágom. Mikor a velő már nem forró beleteszem a vajat és jól kika...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Kriszta
Grízgaluska
Grízgaluska

A tojásokat kicsit fel kell habosítani, majd a többi hozzávalóval összekeverni. Tejföl sűrűségű lesz. Hűtőben pihentetni minimum 2 órát. Forrásban lévő folyadékba szaggatni, 15-20...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk