2 ek olaj, 2 ek liszt, 0,5 mk édes vagy csemege pirospaprika, 1,3 l víz, 1 fej vöröshagyma, só, 2-3 ek cukor, 150 gr sűrített paradicsom, 5 dkg betűtészta
1. Egy fazékban odatesszük a vizet forrni.
2. A vöröshagymát négyrét behasítjuk, és beletesszük a vízbe úgy egészben, a vékony felhéjat is rajta hagyjuk, amennyire csak lehet.
3. Amikor a hagyma megfőtt, egy másik fazékban elkészítjük a rántást, vagyis beleöntjük az olajat, beleszórjuk a lisztet és sütni kezdjük.
4. Felhabzás után még egy kicsit tovább pirítjuk a lisztet, de csak addig, hogy még éppen ne színeződjön el.
5. Gyorsan belekeverjük a paprikát, és mindjárt bele is szűrjük a hagyma levét. A hagymára nem lesz tovább szükségünk.
6. Felforraljuk a levest.
7. Ha felforrt, beletesszük a sűrített paradicsomot és habverővel simára keverjük.
8. Rövid ideig főzzük, majd ízesitjük sóval, cukorral. Ebbe a mennyiségbe én 2 és fél evőkanál cukrot tettem, kevésbe volt édes, mint a napköziben, de finom volt. Aki ragaszkodik az igazi napközis ízhez, az nyugodtan tegye bele a három evőkanál cukrot.
9. A betűtésztát külön sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és csak a tálalásnál tesszük a levesbe.
1. Ha szeretnénk a betűtésztát vagy a régebbi napközis változat szerint a rizst a levesbe bele főzni, akkor több vízben főzzük meg a hagymát, vagyis a szükséges folyadékmennyiségünk ekkor 1,5 l lesz.
Készítsük elő a hozzávalókat. Szükségünk lesz egy nagy szál (vagy két kisebb) sárgarépára, egy-egy közepes szál fehérrépára és paszternákra, fél-fél fej zsenge karalábéra és zeller...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűHagyma és fokhagymát apróra vágjuk, és a vajban dinszteljük. A fölszeletelt gombát is hozzádjuk és kb 7-8 percig tovább sütjük. Utána megszórjuk lisztel összekeverjük majd fölenge...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd rádobjuk az aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott répát és kevés vízzel felöntve puhára pároljuk. Mikor megpuhult zöl...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. Az előbbit 3 evőkanál olajon, közepes lángon 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk, félidőben a fokhagymát is hozzáadjuk. 2....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű