uborka, só, cukor, ecet
1. Az uborkát az alapos mosás után zöldséghámozó késsel hámozzuk meg.
2. Szeleteljük háztartási szeletelővel 2-4 mm vastag karikákra.
3. Mérjük le a szeletelt uborka tömegét, adjunk hozzá 3% konyhasót, és ezzel jól elkeverve hagyjuk 2-3 órát állni.
4. Jól kinyomkodva töltsük üvegekbe.
5. Öntsük fel 85 C fok hőmérsékletű, 2%-os cukros és 2-2,5%-os ecetes felöntőlével.
6. Az uborkaszeletek nagyon lapulnak egymáshoz, így többször is légtelenítsük kis műanyag lapáttal és mindig töltsük utána felöntőlével.
7. Celofánnal és csavaros tetővel zárjuk le, majd csírátlanítsuk az 1 kg-os üvegeket 95 C hőmérsékleten (gyöngyöző forrásig), 25-30 percig.
8. Hagyjuk aránylag gyorsabban kihűlni.
1. Salátát az ecetesnek vagy csemegének már túl nagyra nőtt uborkából készíthetünk.
2. Alkalmasabbak a nagyobb, félhosszú fajták, amelyeket a kovászos uborkánál is említettünk, de ne legyen sárgás, fonnyadt vagy túl nagy magházú, üreges uborka.
A paradicsomokat vágjuk tetszőleges nagyságúra. A hagymát aprítsuk össze. Egy tálban keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat, az apróra vágott hagymát, a sót és a borsot....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát sós vízben megfőzzük. A hagymát, a sonkát, a sajtot és a paprikát felszeleteljük, egy tálba tesszük és hozzákeverjük a majonézt,tejfölt és a mustárt. A tésztát leszűrjük...
Elkészítési idő: 30perc Nehézség: KönnyűA csirkemelleket hosszabb csíkokra vágjuk, majd sózzuk, borsozzuk. Ha ezzel kész vagyunk, elkészítjük hozzá a pácot: összekeverjük az olívaolajat a lereszelt fokhagymával és a ró...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy tálba a tojásokat beleütjük, hozzáadjuk a tejfölt, sót, őrölt borsot, az összezúzott fokhagymát és jól összekeverjük. A kenyér szeleteket félbe vágjuk, majd egyenként a tojás...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű