Áfonyás bagett

Hozzávalók:


45 dkg kenyérliszt (BL 80)
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,5 tk só
30 dkg öregtészta
2 ek. olaj
1 ek. balzsamecet
1,5 dl víz
1,5 dl tej (vagy víz)
1 dkg friss élesztő
7 dkg csokoládélencse vagy darabolt étcsokoládé
7 dkg aszalt áfonya

Elkészítés:


A liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük az öregtésztát, az olajat, a balzsamecetet, a vizet és a tejet. A tetejére morzsoljuk az élesztőt, és kb. 10-12 perc alatt kidagasztjuk.
Rászórjuk a csokoládét és az aszalt áfonyát, majd a tésztába dolgozzuk. (Aki „sima” bagettet szeretne, elhagyhatja a csokoládét és az áfonyát.) Kelesztőtálba tesszük, és 30 percig kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, három egyforma darabba vágjuk, és egyesével gömbölyítjük őket. Letakarjuk, 15 percig tovább pihentetjük, majd egyesével hosszúkás bagetté sodorjuk a tésztákat. Egy vastagon összehajtogatott abroszt belisztezünk, rátesszük az egyik megformázott tésztát, mellette felhúzzuk az abroszt, szorosan mellé tesszük a következő bagettet, megint redőt húzunk az abroszból, és végül a harmadik tésztát is lefektetjük. Betakarjuk őket, és kb. 30 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra. Az aljába teszünk egy üres fémedényt, hogy az is jól átforrósodjon. Egy nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral, a megkelt tésztákat egy vékony fa- vagy műanyag lap segítségével átemeljük rá. Pengével vagy éles késsel bemetsszük a bagetteket, és a forró sütőbe toljuk. A felforrósodott edénybe meleg vizet öntünk, így kellő mennyiségű gőz keletkezik, amitől a bagettjeink szebben kelnek, a héjuk pedig ropogós, fényes lesz. 20 perc után a hőmérsékletet 200 °C-ra csökkentjük, és a vizes edényt kivesszük a sütőből. További 10-15 percig sütjük, míg a bagettek kellően pirosak, ropogós héjúak lesznek. Amikor készen vannak, kikapcsoljuk a sütőt, az ajtaját résnyire támasztjuk, és további 5 percig így hagyjuk bent a kenyereket. Végül rácsra tesszük hűlni, és azonnal lepermetezzük őket kevés hideg vízzel.