Banánkenyér

Hozzávalók:


2 nagy, érett banán (vagy 3 kicsi)
- ½ csésze olaj
- 1 csésze fehérbor
- 2 csésze liszt (legalább az egyik legyen teljes kíőrlésű)
- 1 csésze tört dió
- 1 zacskó sütőpor
- 1 csésze cukor (szerelmünk a nádcukor)
- 1 csipet só
- 1 kiskanál fahéj

Elkészítés:


1. Melegítsd elő a sütőt 185 fokra.
2. Dobd a banánokat a keverőtálba és villával törd össze őket, majd öntsd rá a fehérbort, az olajat a cukrot és a fahéjat. Kufircold össze a cuccot, majd tedd félre. Ha épp van otthon, dobj bele egy vaníliás cukrot is, az sosem árt.
3. A másik tálba szórd bele a kétféle lisztet, az apróra tört (de nem porrá darált) diót, a sütőport és a sót.
4. Most zuttyantsd a nedves összetevőket a száraz mellé, és kezd el kevergetni a tésztát, lassan emelgetve, különben összeesik. Olyasmi állagúnak kell lennie, mint egy sűrű főzeléknek. Ha túl száraz, locsold meg még egy kis borral.
5. A sütőpapírral béleld ki a sütőformát, és csurgasd bele a masszát. Lazán borítsd le egy sütőpapírral, nem kell széleket a tepsi alá tunkolni. Csak azért tesszük rá, hogy nehogy odakapjon a teteje.
6. Süsd 45-50 percig, és az utolsó 5 percre kapd le a tetejétől a papírt. Akkor jó, ha megkocogtatva kongó hangot ad, és ha beledöfsz egy fogpiszkálót, majd kihúzod, az viszonylag tisztán jön ki a sütiből.
7. Kész is vagy. Hagyd kicsit hűlni, majd az alsó sütőpapír kilógó füleinél fogva emeld ki és tedd rácsra hűlni, és óvatosan hámozd le róla a papírt. Én 2-3 kanál fehérborban felolvasztott, fél tábla étcsokival szoktam meglocsolni, ha már teljesen kihűlt, ezt pedig meghintem egy maréknyi tört dióval.

Trükkök, tippek, praktikák:


banánkenyér
Kenyér
Tápértékadatok
banánkenyér
Mennyiség / 100 g
Kalória (kcal) 326
Lipidek 11 g
Koleszterin 43 mg
Nátrium 302 mg
Kálium 134 mg
Szénhidrát 55 g
Rost 1,1 g
Fehérje 4,3 g
A-vitamin 493 IU C-vitamin 1,7 mg
Kalcium 21 mg Vas 1,4 mg
B6-vitamin 0,2 mg B12-vitamin 0,1 µg
Magnézium 14 mg